Skip to content

Un adapost de animale din Bristol organizeaza o licitatie cu arta creata de caini pentru a se autosustine. Centrul este suprasolicitat din cauza numarului urias de oameni care abadoneaza animalele adoptate in perioada pandemiei.

Adapostul de salvare a animalelor (ARC) din Bristol, in vestul Angliei, a organizat recent o licitatie caritabila cu arta creata de caini pentru a-si putea finanta activitatea si pentru a sustine animalele vulnerabile care sunt aduse constant. 

Centrul de salvare are probleme financiare dupa ce tot mai multe persoane isi abandoneaza animalele de companie cumparate in timpul pandemiei, iar preturile din ce in ce mai mari si dobanzile ridicate din Marea Britanie au adus adapostul aproape de colaps financiar. In acest sens, administratorii s-au orientat catre metode creative de a salva si sustine activitatea spatiului in continuare.

Adapostul se confrunta cu o criza fara precedent, iar potrivit lui Bee Lawson, specialista in comportamentul animalelor si angajata a centrului: „In acest moment, luam doar caini vagabonzi pentru ca ne confruntam cu un nivel atat de ridicat de patrupezi care sosesc constant incat nu mai avem spatiu si resurse suficiente. Oamenii pur si simplu nu-si pot permite sa plateasca ingrijiri veterinare sau nu pot sa aiba grija de cainii lor in general.”

Licitatia a fost inspirata de celebra Gala MET de la New York, organizata anual de revista de moda Vogue, si a fost denumita „Gala Mutt”. 

Doi dintre cainii adapostului, Rosie si Alba, au creat zeci de picturi abstracte care vor fi scoase la vanzare prin intermediul Auctioneum, o casa de licitatii locala. Alaturi de ei, alti patrupezi din adapost au creat lucrari de arta intr-un program de terapie pentru cainii vagabonzi care sunt adesea traumatizati in urma abandonarii pe strada, fiind nevoiti sa traiasca singuri si flamanzi.

Societatea regala pentru preventia cruzimii asupra animalelor (RSPCA) sustine ca numarul rapoartelor anuale cu privire la animale abandonate in Marea Britanie a crescut dramatic in ultimii trei ani: de la 16.118 in 2020 la 21.417 in 2023. Animalele sunt cel mai des abandonate in apropierea iernii.

Pentru a crea picturile, ingrijitorii pun vopsea nontoxica pe panza peste care pun folie adeziva si deasupra pun adulciurile sau gustarile preferate ale cateilor. 

In acest mod, cainii sunt incurajati sa se apropie, sa adulmece si sa linga gustarea in timp ce creeaza o lucrare de arta. Potrivit lui Lawson, de cele mai multe ori folosesc branza sau unt de arahide pentru a-i stimula pe catei sa se joace cu panzele. 

Lawson explica faptul ca „Orice lucru care incurajeaza adulmecarea, linsul si mestecatul este cu adevarat benefic, acestea sunt de fapt comportamente naturale de calmare pentru caini. Atunci cand adulmeca sau ling, se declanseaza neurotransmitatorii din creierul cainelui ce elibereaza substantele chimice care induc fericirea.”

Licitatia a avut loc pe 10 noiembrie si a fost un mare succes. Ingrijitorii planuiesc sa mai realizeze inca o editie in luna ianuarie. Intre timp, pentru luna decembrie au planuit o serie de evenimente caritabile care au loc intre 4 si 10 decembrie. Mai multe detalii despre cum pot fi ajutati gasiti aici.

Citește în continuare