Skip to content

Merita sa investesti intr-o locuinta verde? 

In ultimii ani s-a vorbit tot mai mult de locuintele ecologice, casele verzi, care ajuta atat locatarul cat si mediul, un tip de casa proiectata pentru a fi sustenabila din punct de vedere ecologic, o locuinta care se concentreaza pe utilizarea eficienta a „energiei, apei si materialelor de constructie”. Ea poate include surse de energie durabila, cum ar fi energia solara sau geotermala, si poate fi amplasata astfel incat sa profite la maximum de caracteristicile naturale, cum ar fi lumina soarelui si acoperirea cu copaci, pentru a imbunatati eficienta energetica.

Se spune ca e casa viitorului si, daca intentionati sa va cumparati sau construiti o locuinta in viitorul apropiat, e bine sa luati in calcul si o locuinta verde.

Urban.ro a discutat cu Daniela Trandafir, Head of Lending Products, Clienti Persoane Fizice, Raiffeisen Bank Romania pentru a intelege care sunt implicatiile financiare ale achizitionarii unei locuinte verzi.

Ce este o casa verde si de ce ar trebui sa alegem o astfel de locuinta?

Casele verzi sunt imobile care indeplinesc anumite standarde de mediu in special legate de reducerea poluarii si care asigura o calitate buna a vietii locuitorilor lor.

Cateva criterii care definesc o casa verde:

  • un consum redus de energie
  • consum redus de apa
  • utilizarea eficienta a spatiului, atat a terenului cat si a spatiului din interiorul locuintei, fiind favorizate sursele naturale de lumina si aer din casa
  • materialele de constructie ecologice, nepoluante, care asigura o calitate buna a aerului din casa

Un imobil verde are un consum pe parcursul vietii cu 50-70% mai mic. Unele imobile verzi produc energie mai multa decat consuma, daca discutam de panouri fotovoltaice. Pentru banci, calitatea imobilelor verzi este mai mare, mai buna, prin urmare si banca acorda mai usor creditul.

De ce resurse avem nevoie pentru a achizitiona sau construi o astfel de casa?

Casele verzi sunt mai scumpe la momentul achizitiei decat o casa standard dar exista o serie de avantaje care trebuie luate in considerare pe termen lung.

Comparativ cu casele obisnuite, casele verzi sunt mai avantajoase:

– costuri de intretinere mai reduse cu 50-70%

– costuri pentru consumul de apa cu 30% mai scazute pe termen lung

– isi pastreaza mult mai bine valoarea in timp

– riscul de scadere a valorii locuintei este mai redus.

Ce optiuni de creditare avem pentru achizitionarea unei astfel de case?

O astfel de casa se achizitioneaza, in principiu, cu un credit verde, un produs care a devenit din ce in ce mai cunoscut in piata bancara si care a fost conceput pentru a facilita accesul clientilor la o casa verde.

In cazul creditului verde de la Raiffeisen Bank, dobanda este mai mica, are un cost mai mic pentru client si un proces mai simplu de contractare. Banca pune la dispozitie o oferta de creditare de 90 de zile in care clientul are confortul ca stie la ce suma se califica si isi poate cauta locuinta verde pe care doreste sa si-o achizitioneze.

Cum putem incuraja optarea pentru o locuinta verde?

In primul rand, banca educa beneficiarii prin toate instrumentele pe care le are la dispozitie. In al doilea rand, creditul pentru o casa verde are un cost mai bun si o dobanda mai mica. Clientul intelege ca, achizitionand o casa verde, are o serie de avantaje legate de costuri mai reduse, o calitate a vietii mai buna dar si un cost mai redus la dobanda.

Daca avem o casa clasica, cum o putem face mai sustenabila?

O casa clasica poate fi transformata pentru a fi mai prietenoasa cu mediul si mai eficienta energetic, chiar cu schimbari foarte mici precum schimbarea bateriilor sanitare pentru limitarea pierderilor de apa, schimbarea tamplariei, anveloparea cladirii, schimbarea instalatiilor termice si sanitare, instalarea unor surse de energie regenerabila precum panourile solare.

Exista programe guvernamentale care ofera finantare pentru achizitia sau renovarea de locuinte verzi si cum pot fi accesate?

In ultimii ani, statul a pus la dispozitie sume nerambursabile care pot acoperi pana la 90% din costurile lucrarilor de renovare pentru transformarea casei intr-una verde. In functie de specificul programului sumele pot fi alocate pentru panouri fotovoltaice, tamplarie, anveloparea cladirii. Toate informatiile pot fi gasite pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu.

Citește în continuare