Skip to content

Filmul WONKA cu Timothee Chalamet si Hugh Grant, acum pe HBO Max. Toate elementele spectaculoase din ciocolata, inclusiv raul de ciocolata topita, au fost perfect comestibile, fiind create de Gabriella Cugno.

Acum puteti vedea pe HBO Max noul film “Wonka” inspirat de “Charlie si fabrica de ciocolata”, povestea publicata de Roald Dahl in 1964. 

Promovat drept filmul care aduce magia Craciunului inapoi in salile de cinema, Wonka este un prequel, spune povestea modului in care tanarul Willy Wonka a devenit cel mai mare celebru ciocolatier din lume. Rolul principal este jucat de Timothée Chalamet care canta pentru prima data pe marele ecran, filmul fiind  o comedie muzicala. 

Productia a avut recenzii foarte bune in presa americana, prestatia lui Chalamet a fost apreciata de cinefili, primind zilele trecute o nominalizare la Globurile de Aur pentru rolul ciocolatierului excentric.

Regia filmului ii apartine unui cineast care stie sa ecranizeze frumusetea copilariei, a imaginatiei si a magiei: Paul King. Din portofoliul lui mai face parte Paddington 2, echipa de productie fiind completata de David Heyman care a lucrat la filmele Harry Potter si Fantastic Beasts.

Scenariul a fost scris de King alaturi de Simon Farnaby (Paddington 2), este bazat pe cartea lui Roald Dahl si inspirat de filmul Charlie si fabrica de ciocolata din 1971 care l-a avut pe Gene Kelly in rolul principal. Desi povestea lui Willy Wonka a fost ilustrata in 2005 si de regizorul Tim Burton intr-un lungmetraj care l-a avut pe Johnny Depp in rolul ciocolatierului — cu incasari de peste 450 de milioane de dolari din box office — Paul King a optat pentru un prequel bazat pe versiunea lui Mel Stuart din ’71. 

Filmul spune povestea vietii tanarului Wonka inainte ca acesta sa devina un om de afaceri de succes si proprietarul faimoasei fabrici de ciocolata. Este o productie plina de culoare, veselie, voie buna si melodii cu versuri motivationale, menita sa va faca sa plecati cu zambetul pe buze din sala de cinema. In plus, filmul este gandit pentru a fi vazut alaturi de intreaga familie.

Distributia este completata de o multime de actori cunoscuti din SUA si Marea Britanie precum Jim Carter, Calah Lane, Keegan-Michael Key, Matt Lucas, Rowan Atkinson si Natasha Rothwell. Lor li se alatura Olivia Colman in rolul doamnei Scrubbit, Paterson Joseph in rolul lui Arthur Slugworth, rivalul lui Willy Wonka in industria dulciurilor dar si Sally Hawkins (din Shape of Water) care joaca rolul mamei ciocolatierului.

Unul dintre rolurile esentiale ale filmului este jucat de Hugh Grant care il joaca pe Lofty, un simpatic Oompa Loompa care este inspirat din filmul cu Gene Kelly.

Una dintre marile provocari ale filmului a venit din realizarea produselor si decorurilor de ciocolata care urmau sa apara in film. Jobul i-a revenit recuzitorului sef Jamie Wilkinson care a lucrat cu ciocolatiera Gabriella Cugno.

Potrivit unui interviu acordat EW, Gabriella Cugno a fost supranumita de echipa filmului drept “adevaratul Willy Wonka” deoarece a realizat toate minunatiile dulci pe care le veti vedea in film. De origine galeza si italiana, Cugno a declarat ca i se pare o nebunie ca a lucrat la acest proiect: “A fost o experienta atat de magica. A fost pur si simplu uimitor sa pot fi Willy Wonka in spatele scenei si sa vin cu aceste idei creative din scenariu si sa lucrez cu toti acesti oameni extraordinari.”

Regizorul filmului, Paul King, si producatorul David Heyman s-au declarat de asemenea incantati de colaborarea cu ei: “Paul spune ca se bucura ca s-au terminat filmarile si ca poate reveni la greutatea lui normala. S-a rasftat constant cu ciocolatele facute de Gabriella”.

Cand a fost contactata sa lucreze la film, Cugno a crezut ca producatorii aveau nevoie de cineva care sa asigure cateringul pentru membrii distributiei. Ulterior s-a trezit in mijlocul unei intalniri pe Zoom cu Jamie Wilkison, recuzitorul sef al filmului, si cu alti sefi de departamente, inclusiv de la regia artistica si scenografie. Dupa ce si-a dat seama de magnitudinea proiectului, ciocolatiera s-a mutat la Londra unde avea sa-si testeze creatiile pe membrii echipei creative, realizand “cesti de ceai din ciocolata, macarons cu lapte de girafa, Thunderclouds, Hover Chocs” si toate celelalte dulciuri fantastice pe care le veti vedea in Wonka.

Au urmat cateva luni in care Cugno avea saptamanal cate o degustare cu produsele ce urmau sa apara in film, fiecare element a fost testat si aprobat de directorii de departamente si regizor.

Wonka

Nu i s-a cerut ca dulciurile sa aiba un gust bun, dimpotriva i s-a spus ca actorii se vor preface cum mananca in fata camerei de filmat. Insa ea a tinut neaparat ca fiecare element din film sa fie nu doar perfect comestibil, dar sa aiba un gust la fel de bun precum designul exterior.

De altfel, proiectul a imbinat cele doua pasiuni de viata ale lui Cugno: patiseria si pictura, fiind indragostita de legatura dintre mancare si arta: “Ar putea fi o cutie de vopsele sau o camara cu ingrediente. Ceea ce faci cu ea, cu imaginatia ta, cu mainile tale, cu abilitatile tale… procesul acesta este ceea ce imi place de fapt.”

Lucrand de la 15 de ani in restaurantele si patiseriile din Cardiff, Cugno s-a specializat in ciocolata la varsta de 20 de ani. Asemenea lui Willy Wonka care s-a indreptat spre Gallerie Gourmet pentru a deveni un mare ciocolatier, Cugno s-a mutat la Londra, visand sa devina experta in domeniul ei. 

Inspiratia pentru dulciurile fantastice din film a venit din filmul lui Mel Stuart din 1971. 

In timp ce versiunea filmului lui Tim Burton a mers catre o multime de metafore vizuale in ceea ce priveste lumea de ciocolata a lui Willy Wonka, productia lui Mel Stuart a optat pentru o directie mult mai evidenta si mai fatisa: “Daca Wonka face ceva si are nevoie sa loveasca ceva, pune un adidas in amestec. Daca trebuie sa fie mai cald, el pune o haina”.

Prima creatie de ciocolata din film la care a lucrat a fost Thundercloud: “Imi amintesc ca eram in camera mea de hotel si citeam scenariul. Aceasta a fost una dintre primele creatii care au aparut: tunet intr-un pahar, lumina solara lichida, toate aceste lucruri. Daca va fi un Thundercloud, trebuie sa arate ca un nor de tunet”. 

Ulterior a schitat cel putin 10 variante diferite de cum ar putea arata Thundercloud si a facut o selectie riguroasa tinand cont de ceea ce era realizabil din punct de vedere tehnic cu matritele folosite pentru ciocolata. Deseori, departamentul de recuzita intervenea pentru a imprima in 3D anumite matrite pe care ea sa le foloseasca. Si abia dupa aceea facea testele preliminare.

O alta creatie care nu putea lipsi din film este raul de ciocolata al lui Willy Wonka.

In Wonka, similar cu modul in care Augustus Gloop aproape ca se ineaca in filmul original, personajul jucat de Timothee Chalamet observa cum raufacatorul Chocolate Cartle incearca sa-i elimine pe Willy si pe Noodle prinzandu-i intr-o cuva de ciocolata care se umple rapid. Toata ciocolata lichida pe care o vedeti in secventa respectiva a fost reala.

“Am ajuns sa facem o cuva imensa de ciocolata calda-calduta in care Timmy si Calah inotau. Am simtit ca este o sarcina cu adevarat descurajanta, mai ales ca o filmam dubla dupa dubla. Mizam pe senzatia ca se afla intr-un loc care se invarte, mai ales cand sunt scufundati, si sa ne asiguram ca era suficient de cald pentru ei sa fie acolo. As spune ca acesta a fost probabil unul dintre cele mai dificile elemente practice din timpul filmarilor.”, au declarat King si Heyman.

Din fericire, Cugno nu a trebuit sa isi faca griji cu privire la locul unde sa gaseasca acea cantitate de ciocolata. Warner Bros. se ocupase deja de asta. Ea a trebuit doar sa se preocupe de mentinerea ciocolatei topite la o temperatura optima astfel incat actorii sa poata filma in siguranta dublele lor. Pentru a pastra temperatura perfecta, Cugno si echipa de recuzita erau in spatele camerei, pregatiti care dupa fiecare dubla sa toarne oale intregi de ciocolata calda cuva. Rezultatul este uimitor, mai ales daca veti urmari filmul in IMAX (este disponibil si in cateva cinematografe din Romania in acest format).

Va recomandam sa urmariti Wonka pe HBO Max, veti fi cu siguranta bine dispusi de film.

Citește în continuare