Skip to content

Manuscrisele lui JRR Tolkien si CS Lewis si opere de Rembrandt, Renoir, Damien Hirst si Monet, donate publicului britanic intr-un program prin care mostenitorii sunt scutiti de taxe. In 2023 au fost donate obiecte si lucrari artistice in valoare de 60 de milioane de euro. 

Manuscrise si carti apartinand lui CS Lewis si JRR Tolkien — creatorii a doua dintre cele mai populare lumi fantastice din istoria literara — se numara printre obiectele culturale puse la dispozitia publicului britanic in ultimele 12 luni. Acestea fac parte dintr-o schema prin care mostenitorii care doneaza lucrari si opere importante sunt scutiti de plata taxelor de succesiune. Rezultatele sunt extraordinare si include opere de Rembrandt, Monet, Renoir si Damien Hirst care au fost donate gratuit. Este un model de stimulare a sectorului cultural care ar putea fi de mare ajutor pentru spatiul romanesc. 

In ceea ce ii priveste pe CS Lewis si JRR Tolkien, cei doi autori au fost buni prieteni si colegi de catedra la Universitatea Oxford. Corespondenta lor inedita face parte dintr-o arhiva care a apartinut consilierului Walter Hooper, fiind donata natiunii britanice prin intermediul programelor Acceptance in Lieu si Cultural Gifts.

Arhiva contine, de asemenea, exemplarul personal al lui Lewis din “Printul Caspian”, o cartea rara Spirits in Bondage (scrisa sub pseudonimul sau Clive Hamilton) si un caiet de notite referitor la Boxen, o lume fictiva pe care Lewis a creat-o in copilarie, inainte de Narnia. 

Manuscrisele lui Tolkien care au fost donate publicului britanic se refera la “Aventurile lui Tom Bombadil” si la “Futhorc: Runele folosite de Thorin Oakenshield”. Acestea au fost alocate Bibliotecii Bodleian si Muzeului de Povesti din Oxford.

In total, in 2023 au fost donate patrimoniului public obiecte in valoare de peste 60 de milioane de euro. Aceasta performanta a avut loc prin programul Acceptance in Lieu care permite oamenilor sa achite o factura de impozit pe mostenire prin transferul catre natiune a unor obiecte culturale, stiintifice sau istorice importante.

Celalalt program, Cultural Gifts Scheme, permite contribuabililor britanici sa doneze opere muzeelor, galeriilor si bibliotecilor publice in schimbul unei reduceri de impozit. 

Printre acestea se numara si arhiva emisiunii britanice Spitting Image, care folosea marionete pentru a satiriza personalitati publice importante, inclusiv politicieni, sportivi si celebritati. Aceasta include desene de lucru, scenarii, contracte si dosare de productie, care detaliaza procesul de realizare a marionetelor.

Numarul de telespectatori ai emisiunii Spitting Image a fost deosebit de mare in anii 1980 si 1990, iar programul este asociat deseori cu politica din acea perioada. In arhiva donata exista materiale semnate de creatorii showului, Roger Law si Peter Fluck, care au realizat anterior lucrari artistice pentru cele mai importante ziare si publicatii politice din Anglia — toate acestea fiind donate Bibliotecii Universitatii Cambridge.

In acelasi timp, Robert Burns House din Dumfries va primi ca donatie doua volume ale poetului national scotian: “Poems, Chiefly in the Scottish Dialect (Poezii, in principal in dialect scotian). Acestea au publicate de William Creech in 1793 si includ o inscriptie autografa in volumul I, scrisa de Burns pentru Margaret Elizabeth Graham, sotia patronului sau Robert Graham of Fintry, al 12-lea Laird de Fintry. Dedicatia lunga si destul de personala este unul dintre cele mai interesante texte ale lui Burns pentru specialistii in literatura scotiana.

Au fost donate, de asemenea doua sculpturi realizate de Barbara Hepworth: River Form, una dintre cele doar cinci sculpturi de dimensiuni mari din lemn ale artistei, care va fi alocata Muzeului Ashmolean; si Single Form, o sculptura rara din ipsos din anii 1930, care a supravietuit, care va fi alocata Tate St Ives.

Separat, doua dulapuri de medicamente cunoscute sub numele de Frank si Lorna Dunphy ca Adam si Eva, realizate de Damien Hirst, au fost alocate Galeriilor Nationale ale Scotiei. Hirst a numit lucrarea dupa numele managerului sau de afaceri si al sotiei sale si a folosit obiectele pentru a reprezenta interesele private si publice ale cuplului, cum ar fi pastilele pe care Frank Dunphy le lua pentru a-si gestiona tensiunea arteriala ridicata.

Printre celelalte obiecte culturale puse la dispozitia publicului in acest an se numara un vas al ceramistei Magdalene Odundo, Epte la Giverny de Monet, Aleea cu copaci de Renoir, Un copil dormind in patut de Rembrandt, Portretul lui Thomas Charles Tracy, al saselea viconte Tracy de Gainsborough si Apollo Belvedere de Pier Jacopo Alari Bonacolsi. Exista, de asemenea, materiale care includ schite si desene ale lui Lucian Freud.

Sir Nicholas Serota, presedintele Arts Council England, a declarat ca varietatea obiectelor donate pentru natiune in acest an va „imbogati experienta culturala a mai multor oameni din mai multe locuri din Marea Britanie, de la Belfast, in Irlanda de Nord, la Canterbury, in Kent”. El a subliniat modul in care achizitiile din trecut au „imbunatatit colectiile si au avut un impact pozitiv asupra institutiilor si a publicului lor”.

Mai multe despre schema Acceptance in Lieu puteti afla aici.

Citește în continuare