Skip to content

2023 a fost anul in care au plecat dintre noi actorii Mitica Popescu si Teodor Corban, actritele Valeria Ogasanu si Anda Caropol, regizoarea Sanda Manu si filosoful Mihai Sora. Sa ne reamintim marile pierderi din cultura romana din acest an, onorandu-le activitatea

A fost un an greu, si economic si social, dar a fost si anul in care au plecat dintre noi artisti important. Sa ni-i reamintim in acest articol, e felul in care putem sa le ducem mai departe mostenirea si sa le onoram contributia culturala.

Mitica Popescu a murit la 3 ianuarie, la varsta de 86 de ani. Unul dintre cei mai mari actori romani de film, teatru, radio, televiziune, Mitica Popescu va ramane in memoria publicului Cocosila, rol memorabil in filmul „Morometii” de Stere Gulea. A debutat in film in „Dincolo de nisipuri” (1974). Un alt rol de referinta a fost cel din „Vanatoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Niste tarani”, de Dinu Sararu.

Teodor Corban, cunoscut pentru rolurile din filmele „Aferim”, „Dupa dealuri” sau „Pozitia copilului”, a murit la varsta de 65 de ani. A fost recompensat cu: Premiul Excelenta in domeniul cultural-artistic – „Seara valorilor” 2015, Premiul la categoria ARTE, Gala „Oamenii Timpului” – 2015, Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru rolul Costandin din filmul „Aferim!” -Gala Premiilor Gopo  2016. A avut colaborari cu TVR, Radio Iasi, Radio HIT.

Critic, eseist, profesor universitar de studii teatrale, George Banu a murit la 21 ianuarie, la varsta de 79 de ani. Stabilit in Franta, a fost profesor de teatrologie la Sorbona, dar a predat si in Belgia, la Universitatea Louvain la Neuve. A fost presedinte al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (1994-2001) si director al Academiei Experimentale de Teatru (1991-2000). Din martie 2013 a devenit membru de onoare al Academiei Romane si a fost membru al UNITER. A primit numeroase distinctii si premii, fiind Cavaler al Arts et des Lettres (1989), Cavaler al Palmes académiques, Cavaler al Meritului National, Ofiter Ordre des Arts et des Lettres. Totodata, este doctor Doctor Honoris Causa al mai multor universitati europene, iar din anul 2006 al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale”, Bucuresti. In anul 2012, a primit Premiul Special al Festivalului Shakespeare 2012. Scrierile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene si traduse in numeroasele limbi.

Unul dintre cei mai importanti manageri muzicali Aurel Mitran a incetat din viata la varsta de 68 de ani. I-a reprezentat si sfatuit artistic pe Holograf, Iris, Compact, Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Laura Stoica, fiind cel care in anii 90 i-a ajutat pe cei mai multi dintre artistii din zona muzicii, in special rock, sa-si faca un drum intr-o piata care abia incepea sa se devolte. El este cel care a adus pentru prima oara in Romania mari artisti internationali precum Al Di Meola, Cesaria Evora, 100 violins – Budapest Gypsy Simphony Orchestra, Lhasa, Bobby McFerin.

Profesorul Razvan Theodorescu, vicepresedinte al Academiei Romane, a incetat din viata, la varsta de 83 de ani. A fost istoric de arta, doctor in stiinte istorice, presedintele Sectiei de Arte, Arhitectura si Audiovizual a Academiei Romane, Secretar general al Asociatiei Internationale de Studii Sud-Est Europene, Profesor la Universitatea de Arte si membru titular al Academiei Romane din 2000 (corespondent – 1993).

Mihai Sora a murit, in februarie, la varsta de 106 ani. A facut parte din promotia moralistilor de renume printre care s-au numarat Albert Camus, N. Steinhardt, Jan Patočka, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Matei Calinescu, a fost un „spirit nobil si model vivace”. Filosoful a fost unul dintre intemeietorii Grupului pentru Dialog Social, lui i se datoreaza colectia celebra „Biblioteca pentru toti”, a luptat pentru deschidere intelectuala, a fost „un om calm, modest, intransigent”. A fost unul dintre cei mai activi intelectuali, atat in mediul online cat si in strada, participand la protestele de la inceputul anului 2017, fata de ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor penale, celebra OUG 13. Licentiat in filosofie la Universitatea din Bucuresti, unde i-a avut profesori pe Nae Ionescu, Tudor Vianu, Nicolae Bagdasar si Mircea Vulcanescu si pe tanarul asistent Mircea Eliade.
Pentru intreaga sa activitate culturala si civica a fost recompensat cu decoratia regala „Nihil Sine Deo“ (2011), Ordinul national „Steaua Romaniei“ in grad de Cavaler (2016), iar in anul 2018 a primit Premiul Cetateanului European si titlul de cetatean de onoare al municipiului Bucuresti.

Valeria Ogasanu, actrita de film si teatru, s-a stins din viata la varsta de 76 de ani. Angajata a Teatrului Bulandra din 1969, a interpretat peste 30 de roluri in spectacole importante ale teatrului, ultimul fiind rolul Kate, pe care l-a jucat alaturi de sotul sau – Virgil Ogasanu – in spectacolul „Pe lacul auriu” de Ernest Thompson, regia Dinu Cernescu, in 2017.

Artista Doina Botez, care s-a dedicat ilustrarii cartilor, in special a celor pentru copii, precum si picturii si graficii, devenind totodata scenografa pentru studioul de desene animate Animafilm, a murit la varsta de 71 de ani.
Cele mai cunoscute ilustratii ale Doinei Botez pentru copii au fost in volume semnate de Ana Blandiana („Intamplari de pe strada mea”) sau „Heidi” de Johanna Spyri.

Interpretul de muzica populara din Banat Tiberiu Ceia a murit, la 29 martie, la varsta de 82 de ani. Tiberiu Ceia si-a dedicat viata muzicii poulare, iar printre melodiile sale se numara „Frumoasa-i vecina noastra” sau „Din copita murgu bate”.

Balerinul si coregraful Thury Stefan, cu o cariera de 15 ani pe scena Teatrului „Constantin Tanase” si care era cunoscut publicului si pentru roluri in filmele „Veronica” si „Nea Marin Miliardar”, a murit, in aprilie, la varsta de 82 de ani.

Sanda Manu, regizor de teatru si profesor universitar, a murit la varsta de 89 de ani. Sanda Manu a fost castigatoare a Premiului de excelenta in anul 1993 (pentru pedagogie artistica) si a Premiului pentru intreaga activitate in anul 2008 (regizor), acordate de UNITER.

Valentin Gheorghiu, unul dintre cei mai mari pianisti romani si compozitor apreciat, membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, a incetat din viata la varsta de 95 de ani. Creatia componistica a lui Gheorghiu a fost distinsa cu Premiul „George Enescu” al Academiei Romane acordat Concertului pentru pian si orchestra si cu Marele Premiu al UCMR pe anul 2020, pentru intreaga activitate.

Poeta si prozatoarea Angela Marinescu, una dintre cele mai importante voci ale literaturii romane, a murit la varsta de 82 de ani. A publicat peste 15 volume de versuri. Cele mai recente sunt: „Pasarile pe cer tipa”, Casa de pariuri literare, 2021, „Jurnal scris in a treia parte a zilei. Soldat. Umbre ale trecutului pe campul de lupta”, Editura Fractalia, 2019, „Cocosul s-a ascuns in taietura” (1996), „Fugi postmoderne” (2000), „Imi mananc versurile” (2003), „Limbajul disparitiei” (2006), „Intamplari derizorii de sfarsit” (2006) si „Probleme personale” (2009). Angela Marinescu a refuzat Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti in 1981. Creatia Angelei Marinescu a exercitat si exercita o larga influenta in estetica poeziei contemporane. A folosit si semnatura Angela Marcovici. A fost casatorita cu scriitorul Gavril Matei (1943-2008), avand impreuna un fiu, eseistul Alexandru Matei.

In decembrie, actrita Anda Caropol a murit la varsta de 84 de ani, dupa 50 de ani petrecuti pe scena Teatrului Nottara.  „A interpretat sute de roluri cu o captivanta finete, cu fragilitate si migala microscopica, transmitand iar si iar o nebanuita putere de expresie. Anda Caropol a stiut si s-a bucurat sa poata darui teatru cu ravna nedisimulata”, a transmis UNITER.

Citește în continuare