Skip to content

Elton John atinge statutul EGOT dupa victoria de la Premiile Emmy 2024. Doar alti 18 artisti au reusit performanta de a castiga cate un trofeu Emmy, Grammy, Oscar si Tony.

Elton John s-a alaturat zilele acestea grupului elitist EGOT dupa ce a castigat un  premiu Emmy pentru concertul lui de adio — Elton John Live: Farewell From Dodger Stadium — difuzat pe Disney+.

Considerat cel mai ravnit “club” din industria divertismentului, EGOT este un acronim care defineste cele mai importante trofee din cultura americana: Emmy, Grammy, Oscar si Tony. In total, doar 19 artisti — compozitori, muzicieni, actori si regizori — au reusit pana acum sa obtina cele patru trofee in categorii competitive (fara premii speciale sau onorifice). Printre celebritatile care detin EGOT se numara Jennifer Hudson, Mel Brooks, John Legend, Whoopi Goldberg si Audrey Hepburn. 

Sir Elton John a castigat doua premii Oscar la categoria cel mai bun cantec original, in 2020 si 1995, pentru „(I’m Gonna) Love Me Again” din „Rocketman” si, respectiv, „Can You Feel The Love Tonight” din „The Lion King”.

Trofeul Emmy si statutul EGOT este o recunoastere minunata pentru Elton John la finalul unei cariere spectaculoase. Pe langa cele doua Oscaruri, a castigat 5 premii Grammy si un trofeu Tony pentru cea mai buna compozitie muzicala in anul 2000 pentru piesa “Aida”. Acestora li se adauga doua Globuri de Aur, un premiu Laurence Olivier si inscrierea in Songwriters Hall of Fame, Rock and Roll Hall of Fame si titlul de cavaler (in mod oficial, oamenii i se adreseaza cu Sir Elton John) oferit de Regina Elisabeta a II-a.

Inregistrarea showului “Elton John Live: Farewell From Dodger Stadium” a marcat finalul unei cariere in care artistul de origine britanica a vrut sa multumeasca fanilor care i-au fost alaturi mai bine de sase decenii. 

Montajul castigator a inclus imagini din ultimele trei spectacole sustinute in turneul nord-american pe stadionul de baseball din Los Angeles. 

John nu a fost prezent la ceremonia Emmy de luni seara, dar a multumit celor care l-au votat intr-o declaratie trimisa catre CNN in care a spus ca este „incredibil de smerit sa se alature grupului incredibil de talentat de castigatori EGOT. Calatoria pana la acest moment a fost plina de pasiune, dedicare si de sprijinul neabatut al fanilor mei din intreaga lume. Aceasta seara este o marturie a puterii artelor si a bucuriei pe care o aduce in vietile noastre. Multumesc tuturor celor care m-au sustinut de-a lungul carierei mele, sunt incredibil de recunoscator”.

John este unul dintre cei mai bine vanduti artisti solo din toate timpurile si detine recordul pentru cel mai bine vandut single fizic din toate timpurile, datorita celor 33 de milioane de exemplare de discuri adjudecate pentru „Candle in the Wind” in 1997.

Producatorul concertului castigator a fost David Furnish, sotul artistului si cel mai mare sustinator al lui. La randul lui, Furnish a declarat ca John a fost foarte fericit cand a vazut, din fata televizorului, ca a obtinut primul trofeul Emmy din cariera lui (si probabil ultimul din moment ce s-a retras din muzica).

Furnish a spus ca John nu a putut participa la ceremonia de decernare a premiilor, deoarece se recupereaza dupa o operatie recenta: “L-am sunat pe FaceTime in mijlocul noptii din culise cu trofeul in mana. El se afla in Marea Britanie. I-a fost inlocuit genunchiul stang – ceea ce nu este surprinzator cand te gandesti la numarul de piane de pe care a sarit.”

Mai jos puteti gasi castigatorii galei Emmy 2024.

Inaintea lui Elton John, cea mai recenta membra a grupului EGOT a devenit Viola Davis, dupa castigarea unui premiu Grammy anul trecut.

Raspandirea termenului EGOT este pusa pe seama unei replici a lui Whoopi Goldberg din serialul 30 Rock in care se intreba daca trofeele Daytime Emmy castigate intre 2002 si 2009 ar trebui sa conteze catre “setul EGOT”. Goldberg si-a inceput setul in 1985 cu un Grammy pentru Cea mai buna inregistrare de comedie, a continuat cu un Oscar pentru Ghost in 1990, un Emmy pentru Beyond Tara: The Extraordinary Life of Hattie McDaniel si un Tony pentru Thoroughly Modern Millie.

Cu mult inainte ca acronimul EGOT sa aiba importanta, compozitorul american Richard Rogers a devenit primul artist care a reusit sa castige toate cele patru trofee. Victoria care i-a cimentat acest statut a venit in 1962 cand a fost laureat la Emmy pentru Winston Churchill: The Valiant Years.

Au urmat britanicul Sir John Gielgud, cel mai varstnic artist care a completat setul de patru trofee la varsta de 87 de ani. Prima victorie a fost obtinuta in 1948 la gala premiilor Tony iar ultima abia in 1991 cand a castigat un Emmy pentru rolul din Summer’s Lease.

Majoritatea artistilor din clubul EGOT sunt barbati: Marvin Hamlisch, Jonathan Tunick, Mel Brooks, Mike Nichols, Scott Rudin, Robert Lopez, Sir Tim Rice, Sir Andrew Lloyd Webber, John Legend si Alan Menken.

In 1977 a fost urmat de Helen Hayes, prima femeie care a atins statutul EGOT cu un trofeu Grammy obtinut pentru “Cel mai bun album rostit” cu “Great American Documents”. A fost urmata in acelasi an de Rita Moreno care a castigat un Emmy pentru “The Muppet Show”.

Din grupul EGOT mai fac parte Rita Moreno, Jennifer Hudson, Viola Davis si Audrey Hepburn care a castigat ultimele doua trofee post-mortem: un Emmy in 1993 pentru programul educativ Gardens of the World with Audrey Hepburn si un Grammy cu albumul pentru copii Audrey Hepburn’s Enchanted Tales in 1994.

Dupa ce a colaborat cu multe staruri de-a lungul deceniilor, Elton John a tinut prima pagina a ziarelor din intreaga lume in 2021, revenind in topurile muzicale impreuna cu Dua Lipa pentru recentul lor hit Cold Heart (PNAU REMIX), care a ajuns pe locul 7 in topul Billboard Hot 100 si pe locul 1 in topul single-urilor din Marea Britanie la lansarea sa.

Realizarile profesionale ale lui Elton sunt de neegalat prin amploarea si longevitatea lor. Este unul dintre cei mai bine vanduti artisti solo din toate timpurile. Numai in topurile din Marea Britanie si SUA are 1 album de diamant, 32 de platina sau multi-platina si 21 de aur, precum si peste 70 de hituri din Top 40. A vandut peste 300 de milioane de discuri in intreaga lume.

Lansat in 2017, „Diamonds”, albumul Ultimate Greatest Hits, a devenit cel de-al 40-lea album al lui Elton ajuns in Top 40 din Marea Britanie stand peste 200 de saptamani consecutive in primele 75 de saptamani in topurile de albume din Marea Britanie, dintre care peste 110 in top 20, iar in august 2022 a depasit pragul de 1 milion de unitati combinate in topurile din Marea Britanie. Aceasta lansare a sarbatorit 50 de ani de parteneriat cu compozitorul Bernie Taupin.

In 1992 a infiintat Elton John AIDS Foundation, care este astazi una dintre cele mai importante organizatii non-profit de lupta impotriva HIV/SIDA si care a strans pana in prezent peste 515 milioane de dolari in lupta globala impotriva HIV/SIDA.

 In iunie 2019, presedintele Emmanuel Macron i-a inmanat lui Elton Legiunea de onoare, cea mai inalta distinctie a Frantei, pentru contributia sa de-o viata in arta si in lupta impotriva HIV/SIDA. Elton a fost distins cu titlul de Companion de Onoare in lista onorurilor de Anul Nou 2021.

Fiind cea mai inalta recunoastere din lista, Elton a devenit astfel una dintre cele doar 64 de persoane care detin aceasta distinctie. In septembrie 2019, Posta Regala a emis un set de 12 timbre in semn de omagiu pentru cantaret, acesta fiind unul dintre cei mai populari si mai longevivi artisti muzicali din toate timpurile.

Citește în continuare