Skip to content

2 teatre londoneze au anuntat simultan premiere Oedip. Robert Icke monteaza la Wyndham, Rami Malek joaca la Old Vic. La Bucuresti, au avut loc recent 2 premiere Oedip: in regia lui Andrei Serban la Bulandra si Stefano Poda la Opera Nationala.

Povestea lui Oedip rezoneaza anul acesta atat cu marii regizori britanici dar si cei italieni si romani. Legenda eroului tragic al mitologiei grecesti prezinta indeplinirea unei profetii: Oedip ajunge sa-si ucida tatal si sa se casatoreasca cu propria mama, aducand dezastrul asupra orasului si familiei sale.

In Londra a avut loc o coincidenta neobisnuita remarcata de jurnalistii de la The Guardian: la interval de 30 de minute au fost anuntate premiere ale unor spectacole Oedip la doua din cele mai importante teatre ale capitalei britanice. In mod neobisnuit, nu au fost puse in vanzare bilete pentru niciuna dintre cele doua piese, ceea ce ar putea indica o strategie de marketing menita sa atraga asupra ambelor spectacole.

In oglinda, la Bucuresti situatia este oarecum similara desi capitala are doua versiuni diferite ale povestii lui Oedip. La Opera Nationala a avut loc recent o premiera Oedip (dupa George Enescu) in timp ce teatrul Bulandra a prezentat zilele trecute o punere in scena a regizorului Andrei Serban. Mai multe detalii gasiti mai jos.

Spectacolul de la Teatrul Old Vic ii are pe Rami Malek si Indira Varma in rolurile principale in timp ce versiunea de la Teatrul Wyndham este montata de Robert Icke.

Primul anunt al premierei Oedip a venit din partea teatrului Wyndham care a confirmat ca aclamatul regizor Robert Icke va pune pana la urma in scena spectacolul amanat din cauza pandemiei. 

Icke este unul dintre cei mai importanti regizori si dramaturgi contemporani, detinator al premiului Olivier pentru cel mai bun regizor, fiind cel mai tanar castigator din istoria premiilor, pentru aceasta categorie. Este recunoscut, in special, pentru maniera neconventionala in care redescopera textele clasice pentru publicul de azi.

Tragedia lui Sofocle este relevanta vremurilor actuale pentru ca include teme atemporale: cunoasterea de sine, joaca de-a adevarul, invinuirea, destinul, liberul arbitru si aroganta de a crede ca stim tot si de a promite ce nu stim.

Oedipul lui Icke se va juca incepand cu 4 octombrie si ii are in rolurile principale — Oedip si Iocasta — pe Mark Strong si Lesley Manville. 

Anterior, productia lui Icke s-a bucurat de succes la Internationaal Theater Amsterdam si la Festivalul de la Edinburgh. Initial, rolul Iocastei urma sa fie jucat de Helen Mirren, actrita nefiind disponibila anul acesta pentru a juca pe scena.

In timp ce Mark Strong a fost vazut ultima data pe scena in 2016, la National Theatre, unde a jucat in The Red Barn – o alta productie semnata de Icke, pe Lesley Manville ati vazut-o recent in sezoanele 5 si 6 din The Crown in rolul Printesei Margaret.

Inaintea Oedip, Icke va monta anul acesta si Player Kings, o adaptare dupa Henry al IV-lea, partile 1 si 2, cu Ian McKellen in rolul principal.

Actorul in varsta de 84 de ani va juca rolul cavalerului John Falstaff, tovarasul Printului Hal care ar putea deveni liderul Angliei.

Considerat unul din evenimentele culturale ale anului in Londra (datorita talentului lui McKellen dar si al lui Icke care a mai adaptat anterior si Hamlet cu Andrew Scott in rolul principal, numit unul dintre cele mai bune spectacole britanice din ultimii 10 de ani), Player Kings se joaca intre 1 si 9 martie la New Wimbledon Theatre si intre 1 aprilie si 22 iunie la Noël Coward Theatre din West End. Intre 14 si 23 martie, productia se joaca la opera din Manchester.

Mai multe detalii despre spectacolele pe care le puteti vedea la Londra anul acesta gasiti mai jos.

Rami Malek si Indira Varma vor juca intr-o adaptare a tragediei lui Sofocle in 2025 la celebrul teatru Old Vic.

The Old Vic a anuntat premiera Oedip la 30 de minute dupa comunicatul de presa trimis de Wyndham, justificand intr-o declaratie oferita Time Out ca productia lor se afla in lucru inca din 2019. 

Adaptarea va fi semnata de Ella Hickson, in regia lui Matthew Warchus si Hofesh Shechter si se va juca in perioada 21 ianuarie – 29 martie 2025.

Va marca debutul lui Rami Malek pe scena londoneza, in timp ce Indira Varma, detinatoare a unui trofeu Olivier, va juca rolul Iocastai. Actrita este cunoscuta publicului larg pentru rolul Ellaria Sand din serialul Game of Thrones.

La randul lui, Malek este familiar londonezilor prin rolul din Bohemian Rhapsody care i-a adus un trofeu Oscar in 2019 ─ in care l-a interpretat pe legendarul cantaret britanic Freddie Mercury, solistul trupei Queen ─, ulterior a jucat si in filmul James Bond, No Time To Die.

La Bucuresti, Andrei Serban a revenit la Teatrul Bulandra cu un Oedip “in care miturile antice se transforma in breaking news”.

Foto: Andrei Gindac

In spectacolul regizat de Andrei Serban, dupa adaptarea lui Robert Icke, Oedip este un politician cu ambitii de putere, care asteapta rezultatele alegerilor, decisive pentru cariera si familia lui. Dar si pentru tara, de votul crucial atarnand soarta unei intregi natiuni. Insa, prin tensiunea iscata de drame de familie, scandaluri mediatice si masti care cad, presiunea creste si emotiile se amplifica. Este o poveste de dragoste si suspans.

In distributie sunt Vlad Zamfirescu (Oedip), Cerasela Iosifescu (Iocasta), Andi Vasluianu (Creon), Manuela Ciucur (Merope), Ana Ioana Macaria (Tiresias), Adrian Ciobanu (Corin), Lucian Ifrim (Soferul), alaturi de Andra Corlat, Ilinca Neacsu si Teodora Crisan pe rolul Antigona/Lycas.

Premiera a avut loc sambata, pe 20 ianuarie la Toma Caragiu iar urmatoarea reprezentatie se va juca pe 4 februarie. Biletele pot fi achizitionate aici.

Oedipe de George Enescu a avut premiera de Ziua Culturii Nationale  la Opera Nationala Bucuresti.

Oedipe este numita de reprezentantii Operei Nationale Bucuresti “principala creatie si singura capodopera de rezonanta internationala a artei lirice romanesti, care se regaseste in repertoriul mai multor teatre prestigioase de opera din lume”. 

Regia, decorul, costumele, luminile si coregrafia poarta semnatura lui Stefano Poda iar la pupitrul dirijoral se afla maestrul Tiberiu Soare.

E o tragedie lirica in 4 acte, libretul operei este scris in franceza de Edmond Fleg. Oedipe a fost compusa de Enescu intre 1921-1931, fiind dedicata sotiei sale, Maria Rosetti-Tescanu. Prima reprezentatie a avut loc la Paris in 1936.

Despre „Oedipe”, George Enescu marturisea: “Nu mi se cuvine mie sa declar daca Oedipe este sau nu cea mai desavarsita dintre lucrarile mele. Tot ce pot spune este ca, dintre toate, imi este cea mai draga. in primul rand, pentru ca m-a costat luni de munca si ani de neliniste. Apoi, pentru ca am pus in ea tot ce simteam, ce gandeam, in asa fel incat ma contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede daca as spune in ce stare de exaltare eram gandindu-ma la Oedipe si compunand, nota cu nota, aceasta opera imensa.”

In distributie se afla Ionut Pascu (Oedipe), Marius Bolos (Tirésias), Dan Indricau (Créon), Andrei Lazar (Pastorul), Ion Dimieru (Marele preot), Leonard Bernad (Phorbas), Damian Vlad (Strajerul), Daniel Filipescu (Thésée), Andrei Petre (Laïos), Oana Andra (Iocasta), Sorana Negrea (Sfinxul), Daniela Carstea (Antigone) si Andreea Iftimescu (Mérope). 

Urmatoarele reprezentatii sunt pe 9 si 11 februarie, biletele pot fi cumparate aici.

Citește în continuare