Skip to content

10 remedii naturale care va ajuta sa scapati de cearcane. Au fost identificate patru tipuri de cearcane si diferite cauze care le provoaca.

Cearcanele intunecate de sub ochi sunt o preocupare tot mai frecventa pentru toate sexele si grupele de varsta. Desi apar tot mai multe solutii cosmetice si machiaje care promit sa rezolve aceasta problema, este important sa cunoasteti diferitele tipuri de cearcane si cauzele acestora. 

Deoarece pielea din jurul ochilor este foarte sensibila, se recomanda sa recurgeti la remedii naturale inainte de a aplica produsele dermato-cosmetice pentru a trata aceste probleme. Inainte de a afla tratamentele simple care va pot ajuta sa oferiti un aspect revigorant zonei din jurul ochilor, va propunem sa descoperiti tipurile de cearcane si cauzele acestora.

Cearcanele pigmentate rezulta dintr-o productie excesiva de melanina si au adesea o componenta ereditara.

Aceste cearcane au o nuanta brun-maronie si le puteti depista destul de simplu: in momentul in care incercati sa intindeti pielea de sub ochi, culoarea inchisa se misca odata cu pielea. Expunerea la soare poate exacerba aceste cearcane, facand pielea din jurul ochilor sa para mai inchisa la culoare.

Cauzele cearcanelor brune sunt inflamatiile, alergiile, hiperpigmentarea (organismul produce melanina in exces), supraexpunerea la lumina soarelui (pete solare), frecarea frecventa a ochilor, dermatita sau cauze genetice (predispozitie la cearcane), hormonale si efecte secundare ale unor medicamente.

Se recomanda sa nu frecati si sa nu atingeti zona din jurul ochilor, sa indepartati machiajul folosind miscari foarte blande, sa protejati zona de expunerea la soare si sa aplicati un prosop racoritor pentru a calma iritatia.

Cearcanele inchise la culoare, aproape negre denota lipsa colagenului si a elasticitatii, acumularea tesutului gras sub zona ochilor si glande lacrimale pronuntate. 

Numite deseori cearcane negre, acestea pot fi depistate cand intindeti pielea de sub ochi iar culoarea nu se lumineaza deloc, indiferent de miscarea efectuata. Prezinta nuante de maro, negru sau albastru si cele mai multe persoane le-au putut observa inca din copilarie, fiind ereditare. Cel mai probabil, unul sau ambii parinti au aceeasi problema. 

Desi sunt mai dificil de tratat decat cearcanele pigmentate, pot fi cu siguranta imbunatatite. In ultima parte a articolului veti gasi remedii naturale pentru acestea. 

Al treilea tip de cearcane sunt cele vasculare, albastrui sau purpurii. Sunt corelate cu probleme ale vaselor de sange. 

Astfel de cearcane se prezinta ca decolorari albastrui sau purpurii ale pielii de sub ochi. Sunt cauzate de imbatranire si circulatia sanguina deficitara si sunt accentuate deseori de lipsa somnului.

Denumite si cearcane structurale, acestea sunt cauzate si de stres, fumat, subtierea pielii de sub ochi, deficienta de fier, deshidratare, consum excesiv de alimente sarate sau condimentate, consum de alcool, utilizarea indelungata a computerului, smartphone-ului sau televizorului si anumite boli renale sau hepatice.

Pentru a atenua aspectul lor, se recomanda sa dormiti bine, sa scapati de sursele stresului, sa mancati sanatos, sa consumati multe lichide, in special apa plata, sa faceti masaj in zona ochilor sau sa aplicati un prosop inmuiat in apa calda pe zona respectiva. Este importanta si utilizarea zilnica a protectiei solare.

Al patrulea si ultimul tip de cearcane este cel legat de stilul de viata. 

Astfel de cearcane au de obicei elemente vizibile la fiecare dintre cele trei tipuri prezentate anterior, deseori arata ca o combinatie de albastrui, negru si brun. 

Se considera ca sunt cauzate de stilul de viata excesiv, fiind ca este vorba despre lipsa somnului, dieta dezechilibrata, nivel ridicat de stres, lipsa miscarii, consumul de alcool ridicat si deshidratarea. 

Se recomanda sa rezolvati problemele care duc la crearea acestor cearcane si sa va informati cu privire la doza zilnica de sare pe care ar trebui sa o consumati in functie de organismul si predispozitiile genetice.

In continuare veti gasi remedii naturale, care pot fi realizate cu alimente existente deja in frigiderul sau camara dvstra, pentru a trata cearcanele.

Una dintre cele mai eficiente si extrem de usoare modalitati de a combate aceste cercuri intunecate de sub ochi este folosirea pungilor de ceai reci. Cofeina reziduala ajuta la contractia vaselor de sange, ceea ce reduce fluxul sanguin, ajutand la o oarecare ameliorare a cearcanelor. Se recomanda sa inmuiati pliculetele in apa si sa le raciti in frigider. Scoateti-le din frigider si asezati-le usor pe ambii ochi timp de 10-15 min. Repetati in mod regulat. Folositi pliculete de ceai verde sau de musetel pentru rezultate rapide. 

Cartofii rasi si castravetii rasi nu sunt doar un truc utilizat in filme, este un remediu care da rezultate destul de rapide.

Acesta este unul dintre cele mai eficiente remedii de casa pentru cearcane. Vitaminele, antioxidantii si natura antiinflamatoare a cartofilor si castravetilor tinuti la rece ajuta la reducerea inflamatiei din jurul ochilor si ajuta cu evitarea aspectului intunecat al zonei respective.

Se recomanda radeti niste cartofi sau castraveti cruzi si sa puneti bucatile pe ochi, in timp ce va relaxati. Pot fi indepartate dupa 10-12 minute. Alternativ, puteti extrage si sucul de cartofi sau de castraveti. Luati un tampon de vata, inmuiati-l in suc si puneti-l pe ochi. Asigurati-va ca intreaga zona din jurul cearcanelor este acoperita. Lasati-o timp de 1-3 minute si spalati-o cu apa rece. 

Laptele rece functioneaza ca un detergent natural pentru ochi, calmand in acelasi timp pielea sensibila. 

Laptele rece contine acid lactic, care nu numai ca ajuta la reducerea cearcanelor, dar si la iluminarea pielii. In plus, potasiul din lapte permite pielii sa ramana mai bine hidratata, lasandu-va o piele mai moale si mai supla.

Se recomanda sa inmuiati un tampon de vata in lapte rece si sa il aplicati in zona ochilor. Pastrati-l pentru un timp si mai tarziu clatiti ochii cu apa rece. Repetati cel putin de trei ori pe saptamana.

Aloe Vera este un hidratant eficient si pentru cearcane.

Pielea hidratata este mai putin predispusa la pierderea elasticitatii si va ramane sanatoasa mai mult timp. In acest sens, aloe Vera ajuta la hranirea pielii de sub ochi, prevenind imbatranirea prematura.

Inainte de a merge la culcare, aplicati usor gelul de Aloe Vera sub ochi si masati timp de 5-7 minute. Clatiti daca simtiti ca substanta este lipicioasa si incomoda.

Un alt remediu pentru a trata cearcanele de sub ochi este amestecul de ulei de migdale si suc de lamaie. 

Componenta activa a sucului de lamaie este acidul ascorbic, impreuna cu alti nutrienti ajuta la reducerea retentiei de apa care poate cauza umflaturile din jurul ochilor. De asemenea, are si o usoara actiune de albire, insa, atunci cand este folosit nediluat poate avea efectul opus si poate provoca daune pielii, asa ca trebuie sa fiti intotdeauna prudenti.

Luati aproximativ o lingurita de ulei de migdale si cateva picaturi de suc de lamaie, combinati-le si aplicati-le usor in jurul zonei ochilor. Masati si lasati sa se odihneasca timp de 2 pana la 3 minute. Imediat dupa aceea trebuie sa clatiti bine.

Rosiile sunt agenti naturali de albire. De asemenea, ele contin antioxidanti care ajuta la atenuarea decolorarii din jurul zonei ochilor.

Amestecati o lingurita de suc de rosii cu o lingura de suc de lamaie si aplicati sub ambele zone ale ochilor. Lasati sa actioneze aproximativ 10 minute si clatiti cu apa rece. Alternativ, puteti, de asemenea, sa consumati suc de rosii amestecat cu putin suc de lamaie si frunze de menta pentru a scapa de cearcanele de sub ochi.

Alte remedii naturale pe care le puteti incerca sunt sucul de portocale (bogat in vitaminele A si C, ambele ajuta la sanatatea pielii) amestecat cu putina glicerina,  uleiul de vitamina E (actioneaza prin eliminarea radicalilor liberi care sunt cunoscuti ca fiind cauza deteriorarii celulelor), uleiul de nuca de cocos care este perfect pentru pielea sensibila, turmericul (substanta antiinflamatoare naturala) pe care il puteti aplica pe pielea de sub ochi cu putin suc de ananas si acizii grasi Omega-3 pe care ii gasiti in somon si in unele nuci (este benefic pentru buna circulatie a sangelui).

Mai jos gasiti recomandari de produse cosmetice foarte utile pentru estomparea cearcanelor.

Citește în continuare