Skip to content

Noul spectacol regizat de Radu Afrim, „La cativa oameni distanta de tine”, a avut premiera in weekend. In distributie sunt Marius Manole, Mirela Oprisor, Marius Bodochi, Natalia Calin, Stefan Iancu si Flavia Giurgiu.

In weekend, la Sala Studio a Teatrului National a avut loc premiera bucuresteana a noului spectacol semnat de Radu Afrim, “La cativa oameni distanta de tine”. Pe textul lui Dan Coman, spectacolul de teatru face o radiografie a societatii romanesti mai recente si abordeaza teme precum migratia, singuratatea si relatiile sensibile dintre parinti si copii. 

Intr-o scenografie simpla dar utilitara — impartita in trei lumi diferite care accentueaza fizic si metaforic distanta dintre personaje dar si fragmentarea relatiilor de familie — sunt puse in scena doua povesti, separate de o scurta pauza. Scenografia este realizata de Sabina si Bianca Vesteman.

Distributia este aceeasi pentru ambele povesti: Marius Manole, Mirela Oprisor, Marius Bodochi, Natalia Calin, Stefan Iancu si Flavia Giurgiu; actorii care joaca roluri secundare in prima parte devin protagonisti in partea a doua.

Distributia este compusa din actorii fetis ai lui Radu Afrim din ultimii ani. Sunt atat colaboratori de lunga durata ai regizorului precum Marius Manole — omniprezent in spectacolele lui din ultimii ani — sau Flavia Giurgiu  — care semneaza si coregrafia spectacolului — dar si colaboratori mai recenti: Mirela Oprisor in rolul unei mame macinate de traumele generationale,, cu multe nuante si subtilitati, si Stefan Iancu in rolurile a doi tineri aflati la limite opuse ale spectrului emotional: unul superficial si altul cu multe angoase.

Alaturi de ei este si Natalia Calin pe care o puteti vedea si in „Repetitie pentru o lume mai buna”, „Trei surori” si „Padurea spanzuratilor”, toate trei fiind regizate de Afrim.

Desi abordeaza teme care marcheaza profund societatea romaneasca si explica problemele familiilor dezradacinate, lasate in urma de oamenii care pleaca la munca in afara tarii, este un spectacol in care se plange si se rade deopotriva. Deseori, trecerea dintre emotii complet opuse este brusca, o optiune regizorala care subliniaza temele antagonice ale textelor scrise de Dan Coman, alt colaborator preferat al lui Afrim. In joc sunt puse adevarul si minciuna, dragostea si singuratatea in moduri in care poate nu v-ati pana gandit pana acum la ele. 

Firul rosu al celor doua povesti este migratia privita drept una dintre cele mai mari forte distrugatoare ale zilelor noastre. 

La final, dupa portii consistente de ras dar si momente incarcate de nervi si frustrari ale unor personaje aflate la marginea unor prapastii — o semnatura a lui Afrim —, ramane un gust dulce-amarui. Dar este un spectacol care distreaza din plin prin inserturile comice si spumoase din prima parte cu Natalia Calin — cu un accent ardelenesc delicios — si Marius Bodochi — transformat intr-un gentleman de provincie, absolut hilar —, dar si prin batrana austriaca jucata de Marius Manole in partea a doua, Manole devenind in ultimii ani un maestru al comediei fizice.

Credibilitatea textului este data atat de jocul actorilor dar si de originea bistriteana a dramaturgului Dan Coman si a regizorului Afrim. Limbajul este un punct forte al personajelor, se apeleaza la regionalisme si o gandire provinciala specifica zonei respective.

„La cativa oameni distanta de tine” vorbeste despre apropierea dintre oameni, dar si despre distantele care cresc si descresc dupa fiecare alegere, cu fiecare vis, cu fiecare noua intalnire.

Ideea acestui spectacol a pornit in urma cu doi ani, atunci cand regizorul Radu Afrim a primit premiul pentru „cel mai bun spectacol” la Gala Premiilor UNITER, care s-a desfasurat in Bistrita. Cu acea ocazie, regizorul a promis ca va reveni cu o productie care ar urma sa puna piatra de temelie pentru un teatru nou, realizat de autoritatile locale. Astfel, spectacolul de fata este o coproductie TNB — Centrul Cultural „George Cosbuc” Bistrita, fiind montat vara trecuta in Bistrita, in orasul natal al regizorului. S-a bucurat de un succes considerabil in tara, cu prilejul catorva reprezentatii itinerante.

„La cativa oameni distanta de tine” este doar unul din cele cinci spectacole realizate de Radu Afrim pe parcursul anului 2023, toate avand acelasi numitor comun: sunt inspirate de oamenii locurilor (de unde regizorul si-a gasit sursa de inspiratie si unde au si fost create), fiind sensibile radiografii contemporane realizate cu luciditate, umor, empatie si emotie.

Urmatoarea reprezentatie va avea loc pe 4 februarie de la ora 19:00. Biletele pot fi achizionate aici.

Citește în continuare