Skip to content

Au fost anuntate tema si codul vestimentar pentru MET Gala 2024. Jennifer Lopez, Zendaya, Chris Hemsworth si Bad Bunny sunt gazdele galei, alaturi de Anna Wintour.

Revista Vogue a anuntat tema pentru MET Gala 2024, cel mai important eveniment din industria modei. Gala din acest an va avea loc pe 6 mai si va coincide cu deschiderea expozitiei „Sleeping Beauties: Reawakening Fashion” a Institutului de Costume al Metropolitan Museum of Art din New York.

Pe langa tema galei — care este “The Garden of Time” —, editorii revistei Vogue au anuntat si codul vestimentar al evenimentului, cu tot cu indicatii specifice in acest sens, pentru a se asigura ca vedetele se vor costuma corespunzator.

Pe langa Anna Wintour, MET Gala 2024 va avea alte patru gazde oficiale: Zendaya, Jennifer Lopez, Bad Bunny si Chris Hemsworth.

In timp ce J.Lo, Bad Bunny si Zendaya au o istorie in spate cu MET Gala, pentru Chris Hemsworth, actorul australian cunoscut pentru rolul lui Thor din filmele Marvel, va fi prima data cand va participa la cea mai spectaculoasa noapte a modei. 

Pentru Bad Bunny va fi a treia oara cand va merge pe covorul rosu al galei in timp ce Zendaya a bifat in trecut cinci aparitii memorabile iar J.Lo a fost invitata de 13 ori.

Ca in fiecare an — cu exceptia anului pandemic 2020 — gala va avea loc in prima zi de luni din luna mai si va celebra cele mai mari nume din industria divertismentului. Pe langa gazdele deja mentionate, Wintour a cooptat si cativa sponsori pe care i-a numit “presedinti de onoare” ai serii: Jonathan Anderson, designerul-sef al brandului Loewe si Shou Zi Chew, directorul executiv al TikTok, unul dintre partenerii oficiali ai galei.

Tema „Garden of Time” este inspirata de nuvela cu acelasi titlu a lui J.G. Ballard din 1962.

Tema este o incercare a redactorului-sef al revistei Vogue, Anna Wintour, de a-i incuraja pe designeri sa apeleze la elemente fantastice, la culori si imprimeuri. Editorul s-a plans in interviurile recente ca moda se afla intr-o depresie post-pandemica iar marile case de moda tind sa creeze tinute predominant negre, un aspect pe care ea nu il agreeaza (s-a declarat in repetate randuri impotriva purtarii tinutelor negre in intregime pe care o considera o lipsa de personalitate).

Pe de o parte, tema are legatura cu expozitia care va fi deschisa la Institutul de Costume, curatoriata de Andrew Bolton si indica spre “frumusetile adormite din arhivele muzeului”. 

Expozitia va cuprinde aproximativ 250 de articole extrase din colectia permanenta a institutului, inclusiv unele piese vestimentare care au fost vazute in public o singura data pana acum. Piesele, care se intind pe parcursul mai multor decenii, vor fi expuse in moduri inovatoare, folosind elemente precum Inteligenta Artificiala, GCI si alte tehnologii de ultima generatie.

Pentru a intelege codul vestimentar al Met Gala 2024 — Gradina Timpului — este nevoie, in primul rand, de o intelegere a conceptului expozitiei din acest an.

Conform Metropolitan Museum of Art, piesele expuse dateaza de la un corset englezesc din secolul al XVII-lea din epoca elisabetana care intruchipeaza “frumusetea lumii naturale, fragilitatea si degradarea sa inevitabila”. Alaturi de acestea vor fi expuse piese mai moderne, mai putin delicate, impartite in trei subteme: Pamant, Mare si Cer.

A doua parte a codului vestimentar are legatura cu nuvela lui J.G. Ballard din 1962. Autorul este cunoscut pentru romanul sau „Imperiul Soarelui”, care a fost adaptat intr-un film regizat de Steven Spielberg.

Povestea lui Ballard vorbeste despre Contele Axel si sotia sa, contesa, care traiesc intr-o “utopie de petrecere a timpului liber, arta si frumusete.” Locuiesc intr-o vila cu o terasa care are vedere spre o gradina de flori “cu frunze translucide, tulpini stralucitoare ca sticla si cristale in mijlocul fiecarei flori.” 

Dincolo de zidurile vilei, o multime haotica se apropie cu fiecare ora si ameninta linistea cuplului de aristocrati. Pentru a restabili ordinea, contele trebuie sa culeaga din gradina sa florile care inverseaza timpul, pana cand nu mai ramane niciuna. Povestea se incheie cu multimea care coboara asupra vilei, acum o proprietate abandonata cu o gradina neglijata, in care statuile contelui si contesei sunt incalcite in plante spinoase de belladona.

Opera lui Ballard a inspirat termenul “ballardian” care reprezinta “modernitatea distopica, peisajele artificiale sumbre si efectele psihologice ale evolutiilor tehnologice, sociale sau de mediu.”

Revista Vogue a publicat un articol lung in care detaliaza codul vestimentar al galei, pornind de la expozitia „Sleeping Beauties: Reawakening Fashion”. Sunt mentionate tinute semnate de Charles Frederick Worth din 1889, Dries Van Noten din primavara 2014 printr-o broderie de lalele cu papagali, Simone Rocha pentru Jean Paul Gaultier si Giambattista Valli din 2024.

Codul vestimentar presupun atat declinari ale temei florale — luxuriante, distopice si artificiale — dar si a timpului, a melancoliei, a melodramaticului si a impresionismului, miscarea artistica in care florile au avut un rol central.

In stilul “ballardian”, Vogue a recomandat tinute din colectia Haute Couture a lui Karl Lagerfeld pentru Chanel din primavara 2015 mentionand ca “vei dori sa arati ca un memento mori ambulant in timp ce urci treptele covorului rosu de la Met Gala.”

In ceea ce priveste tema timpului, sunt recomandate tinute inspirate de suprarealismul lui Salvador Dali — colectia Moschino din toamna anului 2022 — dar si creatiile lui Alexander McQueen din primavara anului 2001.

Anul trecut, MET Gala l-a celebrat pe Karl Lagerfeld si creatiile sale din perioada Chanel. 

Gazdele evenimentului au fost Penélope Cruz, Dua Lipa, Roger Federer si Michaela Coel iar cea mai spectaculoasa aparitie a serii i-a apartinut lui Jared Leto care a purtat un costum de pisica in onoarea animalului de companie al lui Lagerfeld, Choupette.

Citește în continuare