Skip to content

BAFTA 2024. Christopher Nolan si Oppenheimer au castigat 7 trofee, Poor Things a luat 5 premii. Cillian Murphy, Robert Downey Jr. si Emma Stone, cei mai buni actori. Galerie foto cu cele mai spectaculoase aparitii pe covorul rosu.

In urma cu cateva ore, Academia Britanica pentru Artele Filmului si Televiziunii a decernat premiile BAFTA 2024 pentru cele mai bune filme ale anului trecut. Ceremonia a avut loc la Royal Festival Hall din Londra si a fost gazduita de actorul David Tennant care a deschis gala cu un monolog memorabil.

Tennant a refacut pe scena BAFTA 2024 o secventa din serialul “Staged” pe care l-a lansat in pandemie alaturi de Michael Sheen. Intr-un moment comic, actorul a incercat sa gaseasca mai multi colegi de breasla care sa ii ingrijeasca catelul, pe Bark Ruffalo, pentru a putea pleca de acasa sa gazduiasca  gala BAFTA. Printre prietenii la care a apelat s-au numarat Stanley Tucci, Himesh Patel, Tom Hiddleston si Dame Judi Dench, niciunul dintre ei nu l-a ajutat asa ca a adus adorabilul animal la gala.

In ceea ce priveste castigatorii serii, asa cum era de asteptat “Oppenheimer” al lui Christopher Nolan a fost marele invingator al serii cu 7 premii BAFTA castigate din cele 13 nominalizari obtinute. 

Christopher Nolan este laureat pentru cea mai buna regie in timp ce Cillian Murphy si Robert Downey Jr. Au castigat trofee pentru prestatiile lor actoricesti. Filmul a mai castigat premii BAFTA pentru coloana sonora, montaj, sunet si, bineinteles, cel mai bun lungmetraj al anului.

In discursul de multumire, Nolan a spus ca desi filmul lui s-a terminat “intr-o nota necesara dramatica, de disperare”, a vrut sa aduca in lumina organizatiile care au luptat de-a lungul timpului sa reduca numarul de arme nucleare existente in jurul lumii: “Acceptand acest premiu vreau sa recunosc eforturile lor si sa punctez faptul ca ei ne arata necesitatea si potentialul eforturilor facute pentru pace.”

Intr-o nota emotionanta, regizorul britanic a declarat ca se simte onorat sa revina acasa si sa fie celebrat in “sala de spectacole in care mama si tatal meu obisnuiau sa ma aduca cu forta si sa ma oblige sa ma educ. Ceva s-a lipit de mine. Si imi dau seama acum pe loc ca fratele meu mi-a luat-o cu mult inainte, nu pentru ca ar fi castigat un BAFTA si pentru ca a fost parte din corul de fulgi zapada dintr-o productie “Spargatorul de nuci” pusa in scena in urma cu multi ani”.

Al doilea mare castigator — din nou, era de asteptat — a fost “Poor Things” al lui Yorgos Lanthimos care a obtinut 5 trofee BAFTA pentru prestatia actritei Emma Stone dar si pentru machiaj si par, costume, scenografie si efecte speciale.

Lista filmelor care au castigat mai multe trofee este completata de “The Zone of Interest” al lui Jonathan Glazer cu 3 premii BAFTA si “The Holdovers” cu 2 premii. 

Trofeele pentru scenarii au fost acordate productiilor “Anatomy of a Fall” — cel mai bun scenariu original — si “American Fiction” — cel mai bun scenariu adaptat.

Alte filme favorite la BAFTA 2024 precum “Barbie”, “Saltburn”, „Maestro”, „All of Us Strangers” si “Killers of the Flower Moon” nu au castigat niciun premiu. 

Mai jos gasiti lista completa a castigatorilor si o galerie foto cu cele mai spectaculoase aparitii pe covorul rosu.

Asa cum se intampla in fiecare an, Printul William a fost prezent la eveniment in calitate de patron al BAFTA (Printesa de Wales a lipsit din cauza problemelor de sanatate).

Cel mai bun film: “Oppenheimer” — Christopher Nolan, Charles Roven, Emma Thomas 

Cel mai bun regizor: “Oppenheimer,” Christopher Nolan

Cea mai buna actrita in rol secundar: Da’Vine Joy Randolph, “The Holdovers”

Cel mai bun actor in rol secundar: Robert Downey Jr., “Oppenheimer”

Cea mai buna actrita in rol principal: Emma Stone, “Poor Things” 

Cel mai bun actor in rol principal: Cillian Murphy, “Oppenheimer”

Premiul Rising Star: Mia McKenna-Bruce (premiu votat de public)

Cel mai bun scenariu original: “Anatomy of a Fall” — Justine Triet, Arthur Harari 

Cel mai bun scenariu adaptat: “American Fiction,” Cord Jefferson

Cel mai bun film intr-o limba straina: “The Zone of Interest” — Jonathan Glazer

Cel mai bun film de animatie: “The Boy and the Heron” — Hayao Miyazaki, Toshio Suzuki 

Cel mai bun documentar: “20 Days in Mariupol” — Mstyslav Chernov, Raney Aronson Rath

Cel mai bun film britanic: The Zone of Interest; Jonathan Glazer, James Wilson

Cel mai bun debut al unui scenarist, regizor sau producator britanic: “Earth Mama” — Savanah Leaf (scenarista, regizoarea, producatoare), Shirley O’Connor (producatoare), Medb Riordan (producatoare) 

Cel mai bun casting: “The Holdovers” — Susan Shopmaker

Cea mai buna imagine: “Oppenheimer,” Hoyte van Hoytema

Cel mai bun montaj: “Oppenheimer,” Jennifer Lame

Cele mai bune costume: Poor Things; Holly Waddington

Cel mai bun machiaj si par: Poor Things; Nadia Stacey, Mark Coulier, Josh Weston

Cea mai buna coloana sonora: “Oppenheimer,” Ludwig Göransson

Cea mai buna scenografie: “Poor Things” — Shona Heath, James Price, Zsuzsa Mihalek

Cel mai bun sunet: “The Zone of Interest” — Johnnie Burn, Tarn Willers 

Cele mai bune efecte speciale: “Poor Things” — Simon Hughes 

Cel mai bun scurtmetraj britanic de animatie: Crab Day; Ross Stringer, Bartosz Stanislawek, Aleksandra Sykulak

Cel mai bun scurtmetraj britanic: Jellyfish and Lobster; Yasmin Afifi, Elizabeth Rufai

Citește în continuare