Skip to content

Saptamana Modei de la Milano. Galerie foto cu noile colectii Gucci, Prada, Versace, Jil Sander si Moschino pentru toamna-iarna 2024/2025.

La inceputul acestei saptamani s-a incheiat o noua editie a Saptamanii Modei de la Milano care a inclus colectiile pentru sezonul toamna-iarna 2024/2025. Treptat se contureaza tendintele pentru sfarsitul acestui an si inceputul anului viitor, se observa o revenire la minimalismul care domina moda in urma cu 10 ani si o preferinta pentru culori neutre, in special negru si bej.

In total, la Milano au avut loc peste 40 de prezentari de moda, mai jos veti gasi 5 dintre cele mai spectaculoase si influente colectii: Prada, Versace, Gucci, Jil Sander si Moschino. Va invitam sa va alegeti cu atentie urmatoarele investitii vestimentare si sa va planuiti din timp garderoba pentru iarna viitoare, tinand cont de directiile creative de mai jos.

Noua colectie Gucci include cristale, paiete, tinute din piele si o noua nuanta-semnatura: rosso ancora.

A doua colectie a directorului de creatie Sabato de Sarno pentru Gucci continua cu un minimalism care pare sa fie opus stilului fostului designer al casei de moda italiene, Alessandro Michele. Pe o coloana sonora creata de producatorul britanic Mark Ronson, modelele au defilat in trenciuri si jachete groase, multe dintre ele decorate cu ornamente de cristal, manifestand o viziune un pic mai fantezista asupra modei fata de colectia anterioara.

De Sarno si-a stabilit o culoare semnatura, “Rosso ancora”, un visiniu pamantiu preluat parca din paleta culorilor de toamna tarzie din natura. Este o nuanta care arata bine pe produsele realizate din piele — paltoane, rochii, genti si cizme inalte — si care poate fi combinata si cu o alta culoare preferata a designerului: verdele deschis.

In notele care descriu noua colectie Gucci, De Sarno a scris: ”In moda mea, ca si in visele mele, exercitiul este acelasi. Cautati in interiorul faldurilor un gol care vrea sa fie umplut. Priviti detaliul foarte atent, inainte de a va simti liber sa va indepartati in cautarea unei perspective mai largi. Captati extraordinarul acolo unde se asteapta obisnuitul. Visele mele, ca si moda mea, dialogheaza intotdeauna cu realitatea. Pentru ca nu sunt in cautarea unei alte lumi in care sa traiesc, ci mai degraba a unor modalitati de a trai in aceasta lume.”

La Saptamana Modei de la Milano, Miuccia Prada si Raf Simons au interpretat trecutul intr-o nota romantica.

Noua colectie Prada pentru toamna-iarna 2024/2025 a fost creata de Miuccia Prada si Raf Simons care formeaza una dintre asa-numitele forte din industria modei. Puterea lor sta in faptul ca nu se straduiesc inventeze constant tendinte noi, reusind sa reinterpreteze piese vechi pe anumite teme relevante in prezent. 

Potrivit descrierii oficiale a colectiei, colectia combina moda cu “fragmente de istorie intr-o explorare a notiunilor de frumusete, a unei lumi contemporane formate din amintiri. Exista un anumit romantism al trecutului.”

Inspiratia pentru noile creatii Prada a venit din uniformele purtate de aviatori si navigatori care au fost transpuse in trenciuri din piele, camasi in nuante pastelate, sepci de piloti, fuste creion si croieli mult mai feminine. Nu lipsesc nici accentele de inspiratie sport prin jachete de piele Varsity si jachete moto.

Colectia Moschino toamna-iarna 2024 renunta la teatralitatea excesiva din identitatea recenta a casei de moda italiene si revine la originile brandului.

Noua colectie Moschino marcheaza debutul designerului Adrian Appiolaza la conducerea casei de moda, la numai trei saptamani de la numirea lui in functie. Brandul este inconjurat de un sentiment de tristete din cauza mortii subite a predecesorului sau Davide Renne, la scurt timp dupa ce acesta a fost numit director de creatie.

Appiolaza a schimbat directia Moschino si se uita catre trecutul casei de moda, aducandu-i un omagiu lui Franco Moschino, creatorul companiei. Desi este cunoscut pentru abordarile sale mai extravagante, Appiolaza si-a temperat instinctele creative si a optat la Moschino pentru o colectie purtabila care reinterpreteaza cele mai iconice siluete din istoria brandului.

Cu toate acestea, Appiolaza pastreaza totusi tonul teatral stabilit anterior de designerul Jeremy Scott, care a condus timp un deceniu. Noul director de creatie mizeaza in continuare pe imprimeul fetelor zambitoare, textura norilor si buline. Insa aduce noutati prin siluetele supradimensionate, combinatii deconstruite, volane asimetrice si o abordare pe mult mai putin excentrica (pentru Moschino).

Avand o tema foarte clara, noua colectie Versace mizeaza pe o atitudine punk-chic, mult mai temperata fata de imprimeurile de inspiratie animala din trecutul brandului.

In notele care descriu noua colectie Versace pentru toamna-iarna 2024/2025, Donatella Versace descrie “o atitudine rebela si o inima blanda” ca fiind in centrul valorilor emotionale pe care au mizat. 

„Hainele preiau codurile croitoriei formale contemporane si le perturba prin croiala, drapaj si infrumusetare. Femeia Versace este o fata buna cu un suflet salbatic. Este eleganta, dar sexy. Nu va puneti cu ea.”, a completat Donatella. Se refera la siluete conservatoare, cu o atitudine puternica — paltoane masive, blazere cu umeri geometrici — dar si la o senzualitate asumata care a facut dintotdeauna parte din identitatea Versace.

Exista cateva directii care respecta “codul Versace”, elemente devenite semnaturi ale tinutelor Versace: imprimeul de inspiratie animala si nuantele galben-auriu. In schimb, Donatella a mizat pe o directie vizuala mult mai cuminte si purtabila fata de sezoanele anterioare, Versace devine treptat un brand cu piese chic.

Pata de culoare a Saptamanii Modei de la Milano a venit din partea casei de moda Jil Sander.

Creata de cuplul Luke si Lucie Meier ─ directorii de creatie Jil Sander ─ noua colectie a brandului a mizat pe efectul salviei. Inclusiv modelele au defilat pe un covor verde-salvie, peretii fiind acoperiti in aceeasi nuanta. 

Intr-un interviu acordat WWD, Luke Meier a declarat ca “salvia are o multime de vindecare. Este un fel de culoare protectoare.” in timp ce Lucy Meier a spus ca noile piese raspund intrebarii “Cui nu-i place confortul?”.

Colectia este dominata de siluete supradimensionata si margini rotunjite, nuante de rosu si verde salvie, tonuri mai neutre de maro, negru si grem, paltoane matlasate, topuri din tricotaj, accesorii din mohair si bijuterii care reflecta lumina.

Citește în continuare