Skip to content

Documentarul NASTY, care prezinta cariera si viata tenismenului roman Ilie Nastase, e din 16 aprilie in cinematografe. Rafael Nadal, Björn Borg, Jimmy Connors si Phil Knight, co-fondatorul Nike, povestesc despre Nastase

Din 16 aprilie avem in cinematografele din Romania un documentar exceptional despre unul dintre cei mai mari sportivi ai tarii noastre, o vedeta globala a tenisului: Ilie Nastase.

„Baiatul rau al sportului”, „magnific”, „fermecator”, „temperamental”, „arogant”– sunt doar o parte dintre cuvintele folosite de-a lungul anilor de presa internationala pentru a-l descrie pe tenismenul roman Ilie Nastase. Viata si cariera primului numar 1 din istoria clasamentului ATP, controversele care l-au inconjurat, dar si amprenta pe care a lasat-o asupra lumii tenisului sunt subiectul documentarului NASTY.

Imbinand imagini de arhiva extraordinare si interviuri cu unii dintre cei mai cunoscuti sportivi din lume, precum Rafael Nadal, Björn Borg, Jimmy Connors, Nadia Comaneci sau Boris Becker, NASTY spune povestea unui personaj unic.

Si Phil Knight, co-fondatorul Nike, vorbeste, intr-un interviu exclusiv, despre relatia cu Nastase, acesta fiind primul sportiv profesionist care a semnat un contract de reprezentare cu celebrul brand in 1972.

Documentarul este regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu & Tudor D. Popescu si distribuit de Transilvania Film. Producatorii NASTY sunt Cosmin Hodor (HDR Evolution) si Tudor Giurgiu (Libra Films), iar co-producator este Hanka Kastelicová (Vice President & Executive Producers Documentaries HBO EMEA – HBO Max).

Premiera de gala a filmului va avea loc pe 16 aprilie, la Sala Palatului din Bucuresti, in prezenta lui Ilie Nastase, a echipei si a invitatilor speciali. Biletele au fost puse in vanzare online – https://eventbook.ro/film/bilete-nasty-premiera-de-gala 

In 1972, Ilie Nastase a castigat primul sau US Open si a ajuns in finala Cupei Davis si a Wimbledonului.

 O combinatie irezistibila de talent, excentricitate si umor au facut din Nasty (porecla pe care i-a dat-o presa) un veritabil showman admirat de fani, comentatori, dar si de alti sportivi. Dupa Nastase, tenisul nu a mai fost la fel.

„Ilie Nastase pe teren a fost fabulos. Acest tanar venit dintr-o tara comunista a reusit, in doar cativa ani, sa cucereasca lumea prin talent si personalitate. Lucram de 5 ani pentru acest proiect, timp in care am descoperit arhive impresionante despre cariera si viata lui Nastase si am avut sansa sa discutam cu superstaruri ale sportului, oameni care au fost profund influentati de el. Cred ca, in final, eforturile noastre se vor vedea pe marele ecran – un portret al unui personaj complex, mereu surprinzator, greu de definit, care a facut istorie si pentru Romania, dar si pentru tenis.” Tudor Giurgiu, regizor si producator.

Afisul filmului integreaza un portret al tenismenului creat de artistul Roger Huyssen pentru a ilustra un interviu cu Nastase aparut in revista Playboy SUA din iunie 1977.

„Am fost fascinat mereu de lejeritatea lui Ilie Nastase pe teren. Iar eu l-am prins destul de tarziu, jucand doar meciuri demonstrative. Am crescut in familie cu numele lui. Multi specialisti in tenis, inclusiv Björn Borg, spun ca doar doi jucatori din istorie au avut un har special: Nastase si Federer. Cand am citit si autobiografia lui Ilie m-am decis sa facem acest film. Acum, cand e gata, imi dau seama ca superlativele folosite pentru a-l descrie nu sunt deloc exagerate. In unele momente, el a fost mai popular chiar decat tenisul in sine. Asta mi-as dori sa vada noile generatii in Nasty, – o figura inspirationala, care a zguduit lumea” Cosmin Hodor, co-producator.

Citește în continuare