Marilena Preda Sanc, Aurora Király, Elena Scutaru si Roxana Trestioreanu, intr-o expozitie despre „Arheologii feminine” la GLORIÆ Art Gallery din Craiova.

GLORIÆ Art Gallery, prima galerie privata de arta din Craiova, anunta expozitia „Arheologii feminine”, dedicata artistelor Marilena Preda-Sanc, Aurora Király, Elena Scutaru si Roxana Trestioreanu.
Vernisajul va avea loc vineri, 16 mai, de la ora 18:00, in prezenta artistelor si a curatoarei Ruxandra Demetrescu. Ulterior, expozitia va putea fi vazuta in toate spatiile galeriei, inclusiv in curtea interioara si in pavilion, pana la 12 septembrie 2025.
In cadrul expozitiei vor putea fi vazute lucrari de pictura realizate de Marilena Preda Sanc, fotografii de Roxana Trestioreanu, fotografii si grafica de Aurora Király, precum si sculpturi de Elena Scutaru.
Proiectul curatorial isi propune sa reviziteze critic tensiunea feminin/feminist in cultura vizuala romaneasca, pornind de la premisa ca feminitatea ramane cea mai problematica tema a teoriei feministe. Asa cum sustinea Griselda Pollock, in conditiile in care femininul se compune ca paradigma a alteritatii, volatilitatea acestuia scapa oricarei localizari conceptuale.
Astfel, cele patru autoare exploreaza/exploateaza propriul corp, portretul si autoportretul, in incercarea de afirmare a dreptului de recunoastere si exhibare a specificitatii feminine.
Lucrand in medii diferite, lucrarile lor reflecta, asa cum afirma Marilena Preda-Sanc in 2013, „problematici feministe centrate pe corpul femeii, inteles ca univers spiritual, cultural, social de gen si ca spatiu al memoriei individuale, familiale, colective”, corpul transformandu-se intr-o „imagine/un loc al libertatii, o redefinire a identitatii femeii.”
Se remarca, pe de alta parte, in cazul fiecareia, o dimensiune retrospectiva, mai explicita la Aurora Király, care expune seria de autoportrete timpurii Caleidoscop (1998) si remarcabilul proiect Arheologie feminina, realizat in 2000 impreuna cu Magda Carneci — care a inspirat, de altfel, titlul insusi al expozitiei de fata.
Este o dimensiune implicita la Elena Scutaru, care a reluat anul trecut lucrari realizate intre 1995-1997 sau, dimpotriva, punctand, la Marilena Preda-Sanc – in tabloul Somnul (1986) – un reper/martor timpuriu inconturnabil al unui univers pictural implinit in ultimii ani, ori decupand o etapa distincta din propria biografie artistica, in cazul Roxanei Trestioreanu (inaugurata la mijlocul anilor 2000 in proiecte fotografice).

GLORIÆ Art Gallery este situata in centrul istoric al Craiovei, pe str. Alexandru Macedonski nr. 49 si poate fi vizitata de marti pana vineri intre orele 12:00 si 18:00, sambata intre orele 12:00 si 16:00.
Marilena Preda-Sanc (n. 1955) este o artista vizuala interdisciplinara. Din 1980, lucrarile sale au fost prezentate international in muzee, video festivaluri, la conferinte, simpozioane, in galerii nationale şi internationale. Lucrarile integreaza forme de arta traditionala si noi media, investigheaza si vizualizeaza corpul/ mentalul/ sufletul/ comportamentele umane in relatie cu natura, spatiul social/ politic/ reprezentational. Arta sa exploreaza problematicile feministe de gen/ batranete/ femeia ca leader in cheie eco-feminista. Este autoarea unor scrieri de specialitate centrate pe feminism, noile media si arta in spatiul public.
Roxana Trestioreanu (n. 1957) este artista vizuala, curatoare, conferentiar universitar, fiind unul dintre fondatorii departamentului Fotografie si Imagine Dinamica din cadrul Universitatea Nationala de Arte Bucuresti. A participat la expozitii organizate la Muzeul Ernst Budapesta, Szent Istvan Kiraly Museum Szekesfehervar si Muzeul Xantus Janos Museum Gyor din Ungaria; Muzeul de Arta Moderna Saint Etienne, Muzeul National Brukenthal Sibiu, la Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti etc. Lucrarile sale se regasesc in colectii publice si private.
Aurora Király (n. 1970) este o artista vizuala care lucreaza la intersectia fotografiei cu desenul, arta textila sau instalatiile, explorand modul in care mintea inregistreaza, retraieste, isi aminteste.
Este interesata in special de explorarea teoriilor feministe in legatura cu crearea identitatii si statutul femeilor in societate. Lucrarile sale se refera la conexiunile complexe dintre evenimente, sfera publica si privata a experientei. Cele mai recente lucrari exploreaza memoria unor spatii cu incarcatura istorica si politica, avand o preocupare constanta sa reflecte asupra istoriei artei, urmarind creatia artistelor din diferite perioade istorice. Lucrarile sale se afla in colectii de arta importante precum: Muzeul de Arta Moderna (MoMA), New York; Muzeul National de Arta Contemporana Bucuresti; Colectia de Arta Contemporana a Parlamentului European; precum si diverse colectii private din Europa si America de Nord.
Elena Scutaru (n. 1964), reprezentanta a generatiei anilor ’90, activeaza la intersectia dintre sculptura, instalatie, obiect, asamblaj si medii mixte. A participat la rezidente artistice: Aachen (1993), Akademie der Bildenden Künste si Kulturkontakt (Viena, 1994, 1999) si Cité Internationale des Arts (Paris, 2015), prilejuri de a cunoaste si expune alaturi de multi alti artisti internationali. Interesata de estetica artei povera, aduce in creatia sa aspecte ale vietii cotidiene si istorii personale in instalatii prezentate la Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti (Adapost temporar, 2023), in spatii de arta contemporana (Sandwich offSpace), galerii ale Uniunii Artistilor Plastici din Romania si centre culturale din tara si strainatate. Proiectele de cercetare artistica personala au fost fructificate intr-un program intens de participari la expozitii colective si personale. In 2019 este laureata a Premiului pentru Sculptura a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.