Skip to content

Vizitatorii Bienalei de la Venetia pot gusta espresso facut cu apa din canalele lagunei. Va fi pregatita de un chef cu o stea Michelin.

Vizitatorii Bienalei de Arhitectura de la Venetia, eveniment deschis incepand  de maine, 10 mai, vor avea parte de o experienta cu totul neobisnuita: vor putea savura un espresso facut chiar din apa lagunei. 

Proiectul Canal Café, realizat de studioul newyorkez Diller Scofidio + Renfro, in colaborare cu doua firme de inginerie – Natural Systems Utilities din SUA si SODAI din Italia – promite nu doar o ceasca de cafea, ci si o poveste despre incredere, tehnologie si transformarile prin care trece un oras atat de fragil si fascinant precum Venetia.

Cum transforma Canal Café apa murdara intr-o cafea aromata.

La capatul Arsenale-ului, vechiul santier naval al Venetiei si unul dintre principalele locuri ale Bienalei, a fost ridicat pavilionul Canal Café unde vizitatorii vor putea asista la un proces aproape alchimic: apa extrasa direct din canalele Venetiei, plina de sedimente si sare, va fi transformata, sub ochii lor, intr-o cafea fierbinte si parfumata. 

Conceptul a fost gandit inca din 2008, cand Aaron Betsky, critic de arta, arhitectura si design, a invitat studioul Diller Scofidio + Renfro sa creeze un proiect care sa traga apa direct din canale, s-o purifice in fata publicului si s-o foloseasca pentru a face cafea. 

Desi planurile erau deja detaliate atunci, obtinerea permiselor a blocat punerea lor in practica, fiind concretizate abia in 2025, cu ajutorul progreselor tehnologice si al entuziasmului noului director al Bienalei, Carlo Ratti.

In procesul de curatare, apa este trasa direct din laguna Arsenale prin tevi transparente si impartita in doua fluxuri: unul trece printr-un sistem de osmoza inversa si dezinfectie cu ultraviolete, iar celalalt este purificat biologic printr-o „micro-zona umeda” alcatuita din plante tolerante la sare. Apoi, cele doua fluxuri de apa se reunesc, rezultand o apa potabila certificata.

Espresso-ul este realizat sub supravegherea celebrului chef cu stea Michelin, Davide Oldani, care a ajutat la ajustarea echilibrului aromatic pentru a reda un gust cat mai autentic venetian. 

Elizabeth Diller, cofondatoarea studioului, a marturisit cu entuziasm ca ea va bea prima ceasca de espresso si va fi „cobaiul” oficial al proiectului.

In stilul specific tuturor proiectelor deschise la Venetia in timpul Bienalei, Canal Café nu este doar un loc unde se bea cafea, ci un veritabil dispozitiv “arhitectural si ecologic menit sa declanseze discutii despre criza apei, despre rezilienta coastelor si despre potentialul refolosirii resurselor”. 

Transparenta este o componenta esentiala: tot procesul de purificare este afisat in timp real, pentru a intari increderea in siguranta bauturii si in fiabilitatea tehnologiei folosite. 

Carlo Ratti, directorul Bienalei din 2025, a subliniat ca Venetia are de infruntat o mare provocare prin asigurarea unei cantitati suficiente de apa curata, potabila. De aceea, cafeneaua este mai degraba un prototip pentru solutiile ce ar putea fi implementate pentru a combate efectele schimbarilor climatice.

Sistemul MOSE, conceput pentru a proteja orasul de furtuni si valuri, ar putea deveni inutil in deceniile viitoare, iar unii oameni de stiinta avertizeaza ca Venetia ar putea fi complet sub ape pana in anul 2150. Tocmai de aceea, problema apei curate devine la fel de stringenta precum aceea a apelor in exces.

Daca ajungeti la Venetia, va recomandam sa vizitati si cele doua expozitii care definesc prezenta Romaniei in cadrul Bienalei de Arhitectura. Se numeste Human Scale si este semnat de artistul Vlad Nanca si biroul de arhitectura Muromuro Studio (Ioana Chifu si Onar Stanescu), curatoriat de Cosmina Goagea.

Citește în continuare