Expozitia „Romania lui Lee Miller” e deschisa pana pe 10 august la casa Regelui Charles din Viscri. Viata lui Miller a fost ecranizata intr-un film cu Kate Winslet protagonista

O expozitie-eveniment, dedicata fotografei si corespondentei de razboi Lee Miller, s-a deschis la Casa Regelui Charles al III-lea din satul transilvanean Viscri, judetul Brasov. Intitulata „Romania lui Lee Miller”, expozitia este cea mai ampla prezentare a operei sale organizata vreodata in Romania si poate fi vizitata pana la 10 august 2025, in sura de expozitii a casei.
Lee Miller, fotografa legendara si muza a suprarealismului, a calatorit prin Romania in 1938 si din nou in 1946, documentand viata rurala, ritualuri uitate si figuri istorice surprinse in momente cheie ale istoriei noastre nationale. In prima vizita a fost insotita de artistul suprarealist Roland Penrose, de folcloristul Harry Brauner si de artista Lena Constante; in cea de-a doua, de fotograful revistei Life, John Phillips. Imaginile sale – vii, de o remarcabila finete tehnica si profund umane – ofera o privire nefiltrata asupra Romaniei de dinainte si de dupa Al Doilea Razboi Mondial, o tara aflata la rascruce de epoci si regimuri.
„Cand Lee Miller si Roland au ajuns cu un automobil Packard mare, cu bani pentru combustibil si mancare, aparate foto, filme si dorinta de a descoperi Romania rurala, pentru Hari a fost o coincidenta suprarealista careia nu i-a putut rezista. Miller si Penrose erau perfect constienti ca nazistii sunt obsedati de putere si ca un razboi era iminent. Stiau ca Romania este bogata in petrol, alimente si alte resurse pe care nazistii le vor dori si au prezis corect ca tara va fi invadata. Voiau sa vada cat mai mult inainte ca totul sa se schimbe si sa-l ajute pe Hari sa documenteze vechile obiceiuri, inainte ca ele sa fie maturate de valul razboiului.”, spune Antony Penrose, fiul lui Lee Miller si Co-Director al Lee Miller Archives.


Expozitia, organizata cu sprijinul Profi Romania, reuneste 46 de imagini remarcabile, surprinse in calatoriile lui Miller prin Romania, ilustrand comunitati si obiceiuri necunoscute pana atunci, cand etnografii abia incepeau sa le descopere. „Ceea ce este extraordinar la imaginile lui Miller din 1939 este felul in care surprind inocenta momentului. Faptul ca era femeie o facea mai putin amenintatoare decat un barbat, iar aparatul ei Rolleiflex, care se opera de la nivelul taliei, era mult mai putin intruziv decat cele care se folosesc la nivelul ochilor.”, adauga Penrose. De asemenea, in cadrul expozitiei “Romania lui Lee Miller” pot fi admirate si cateva portrete ale unor personalitati care aveau sa dispara in scurt timp din viata publica a tarii, eliminate de regimul comunist: al Reginei-mama Elena alaturi de tanarul Rege Mihai I, al lui Iuliu Maniu si al lui Dinu Bratianu.
„Suntem extrem de incantati sa gazduim acest itinerar fotografic prin Romania anilor ’40, surprins de fotografa de exceptie Lee Miller. Expozitia comunica si imbogateste pe multiple planuri: de la emotia redescoperirii unei Romanii autentice, extrem de variate si surprinzatoare, radiografiate intr-un moment istoric esential pentru parcursul ei ulterior, pana la fascinatia si inspiratia pe care le trezeste destinul acestei femei remarcabile. Lee Miller a fost o luptatoare, o femeie care a spart tabuuri, a trait cu intensitate si care, prin fiecare cadru, ne invita sa privim lumea cu curaj, deschidere si sinceritate.”, spune Raluca Grigore, curatorul expozitiei de la The King’s House.
Fotografa suprarealista prin spirit si tehnica, Miller a debutat ca model pentru Vogue, apoi a trecut, sub indrumarea mentorului sau, Man Ray, de cealalta parte a camerei. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, renunta la fotografia de moda si lupta pentru a deveni corespondent de razboi — un rol interzis pana atunci femeilor. Documenteaza inaintarea armatei americane in Europa dupa debarcarea din Normandia, inclusiv eliberarea Parisului si ororile lagarelor de la Buchenwald si Dachau. Totusi, cea mai cunoscuta imagine ramane fotografia regizata alaturi de David Scherman, publicata in Life, in care apare facand baie in cada lui Hitler din München.
Majoritatea fotografiilor sale au ramas, insa, necunoscute pana dupa moartea sa, cand fiul ei, Antony Penrose, si sotia acestuia au descoperit un tezaur de imagini si manuscrise ascunse in podul casei lor. Imaginile expuse la Viscri fac parte dintre aceste lucrari redescoperite, subiectele fiind identificate cu sprijinul unor cercetatori romani precum dr. Adrian-Silvan Ionescu (Institutul de Istorie a Artei), Ioana Popescu (Muzeul Taranului Roman) si Paula Popoiu (Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”), la solicitarea Lee Miller Archives.

Aceasta expozitie de la Casa Regelui Charles din Viscri ofera nu doar o retrospectiva a operei lui Lee Miller, ci si o fereastra deschisa spre o Romanie prinsa intre traditie si modernitate, pace si razboi, reprimare si rezistenta. „A le expune la Viscri este pentru mine un moment important si emotionant, pentru ca simt ca se intorc acasa, impreuna cu atmosfera in care au fost create. Inteleg ca misiunea Casei Regelui este de a conserva ceea ce a fost valoros in vechile moduri de viata, iar daca fotografiile mamei mele pot contribui la acest efort, sunt mandru si onorat sa fiu parte a acestui proiect.”, incheie Antony Penrose.
Viata extraordinara a lui Lee Miller continua sa inspire generatii noi. Povestea ei a ajuns recent in cinematografe prin filmul biografic Lee, in care este interpretata de Kate Winslet. Lansat in 2024, filmul este inspirat de biografia scrisa de Antony Penrose si ilustreaza drumul impresionant al lui Miller, de la model, la corespondent de razboi si fotograf de renume mondial.
Credite foto:
Dancing bear with gypsy trainers, Romania 1938 by Lee Miller (R0285) – © Lee Miller Archives England 2025. All Rights Reserved. www.leemiller.co.uk
Harry Brauner (musicologist) with Maritza, [Maria Lataretu](Romanian folk-singer), Bucharest, Romania, 1946 by Lee Miller (529 M54 405) – © Lee Miller Archives England 2025. All Rights Reserved. www.leemiller.co.uk