Skip to content

Marius Bercea, cea mai mare expozitie personala din ultimele doua decenii la Bucuresti. Conceptul este inspirat de „Noul locatar” de Eugen Ionescu.

Marius Bercea, unul dintre cei mai apreciati artisti romani pe scena mondiala de arta contemporana, expune la spatiul Scanteia+ de la Casa Presei Libere in ceea ce va deveni cea mai mare expozitie a lui in Bucuresti pana acum.

„New Tenant | Sunshine Noir” marcheaza debutul Galeriei Jecza la Bucuresti, showul fiind curatoriat de Tevž Logar.

Vernisajul va avea loc 17 mai, la ora 17:00. Expozitia va fi deschisa pana pe 13 iulie 2025.

Nascut la Cluj-Napoca in 1979, Marius Bercea este considerat una dintre figurile centrale ale „Scolii de la Cluj”, alaturi de artisti precum Adrian Ghenie si Victor Man.

Arta lui exploreaza contrastele dintre memorie si prezent, dintre familiar si straniu, intr-un intens limbaj vizual cinematografic. Scenele sale, adesea inspirate de peisaje urbane sau interioare suspendate in timp, reunesc, in expozitia organizata de Galeria Jecza, fragmente din peisajele Californiei, un loc de care artistul este profund legat, atat ancestral (o parte din mostenitorii lui au emigrat acolo in urma cu 100 de ani) dar si prin experienta directa — a locuit in SUA o perioada, inaintea pandemiei.

Expozitia de la Bucuresti il prezinta pe Bercea intr-o noua lumina, dintr-un pictor s-a transformat intr-un artist interdisciplinar care lucreaza cu instalatii, lucrari-obiecte, scenografie si o atmosfera imersiva in care isi traduce trairile californiene in spatiul provocator de la Scanteia+.

Conceptul expozitional este inspirat de piesa de teatru „Noul locatar” a lui Eugen Ionescu.

Piesa exploreaza alienarea, materialismul si capcana existentiala dintr-o abordare a absurdului. Povestea urmareste istoria unui barbat care se muta intr-un apartament nou ce se umple treptat cu prea multa mobila care ajunge sa il sufoce fizic si metaforic.

Actul acumularii transforma spatiul intr-un cadru aproape suprarealist, reflectand teme frecvent intalnite la Ionescu, precum absurdul, povara existentei si pierderea puterii individuale in fata fortelor externe. O situatie ce poate fi intr-un anumit sens legata de expozitia curenta a lui Marius Bercea, care la randul sau foloseste spatiul ca pe un soi de construct teatral pentru a interoga conditia existentiala a privitorului.

Daca la Ionescu protagonistul este prins in capcana unui spatiu care devine in sine un spectacol teatral al acumularii, un lucru asemanator se intampla in expozitia lui Bercea, conceputa ca un cadru regizat in care picturile actioneaza ca „panouri de scena”, iar recuzita contribuie la mizanscena. La fel cum locatarul lui Ionescu transforma un spatiu locativ intr-o compozitie frapanta, ineluctabila, expozitia lui Bercea il absoarbe pe privitor intr-o lume multistratificata in care acesta devine parte a naratiunii.

Artistul a mai expus recent si la Tokyo, Londra, Los Angeles, Berlin, New York, in multe expozitii personale si de grup, in galerii si muzee din intreaga lume.

Andrei Jecza (Galeria Jecza si Marius Bercea)

A absolvit Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, obtinand licenta in 2003 si masteratul in 2005, iar in 2011 a devenit doctor in arte vizuale. A fost conferentiar universitar la aceeasi institutie si membru fondator al colectivului artistic Laika, activ in spatiile expozitionale ale Fabricii de Pensule din Cluj si Bucuresti.

Expozitiile sale s-au bucurat de succes atat in Europa, cat si in Statele Unite, fiind apreciate pentru forta vizuala, profunzimea narativa si abordarea picturala distincta. De asemenea, lucrarile lui au fost prezentate in muzee si institutii culturale precum Kunsthalle Budapest, Palazzo Cavour din Torino, Casa Encendida din Madrid si MODEM din Debrecen.

Picturile lui Marius Bercea fac parte din importante colectii private si publice, printre care se numara cea a Francois Pinault, a familiei Rubell si a fundatiei Jumex din Mexic.

Citește în continuare