O pictura de Adrian Ghenie cu Eva Braun, amanta lui Hitler, adjudecata pentru 2,8 milioane de euro.

In weekend, Sotheby’s a incheiat o saptamana de “Mari Licitatii” ale lunii mai cu un rezultat impresionant: 166 de milioane de euro, adunati din trei vanzari separate de arta contemporana.
Printre momentele notabile s-au numarat licitatia colectiei personale a faimoasei galeriste Barbara Gladstone, compusa din 12 lucrari ale unor artisti importanti, si “The Now and Contemporary Evening Auction” care a inclus o pictura de Adrian Ghenie.
Intr-un moment in care piata de arta este in declin, cota de piata a romanului Ghenie se mentine cu 2,8 milioane de euro pentru o pictura.
Adrian Ghenie a inregistrat o noua reusita cu lucrarea “Alpine Retreat 2”, vanduta unui colectionar din Hong Kong. Pictura, realizata in 2017 si achizitionata initial de la Galerie Judin din Berlin, a fost anterior prezentata in volumul Adrian Ghenie: Paintings 2014–19, publicat la Berlin in 2020.
Executata intr-o maniera caracteristica artistului, in care impasto-ul se transforma intr-o materie vie, aproape agresiva, lucrarea o reprezinta pe Eva Braun, amanta lui Adolf Hitler, asezata pe terasa resedintei de la Berghof. Desi cei doi nu au avut niciodata copii, Braun apare aici insarcinata, imagine care propune mai degraba o nastere ideologica decat una biologica.
Ghenie nu doar rescrie istoria, ci o contorsioneaza in culori stridente si texturi puternice, pentru a marca proliferarea extremismului si amenintarea democratiei in lumea contemporana.

Deasupra capului Evei Braun planeaza un nor antropomorf, o prezenta care aminteste atat de entitatile lui Salvador Dalí, cat si de norii fantastici ai lui Paul Nash.
Imaginea feminina a lui Ghenie nu pastreaza nimic din rafinamentul nudurilor prezentate pe canapele de epoca din pictura clasica. In “Alpine Retreat 2”, femeia devine vehiculul unei istorii toxice iar senzualitatea ei este anihilata de violenta contextului — figura feminina este martorul si uneori partasul unei ideologii care a distrus lumea.
Pictura, care face pereche cu The Alpine Retreat din 2016, lucrare aflata in colectia Metropolitan Museum of Art din New York, reprezinta apogeul interesului lui Ghenie pentru reinterpretarea istoriei secolului XX si pentru impactul acesteia asupra constiintei colective.
Vanzarea operei arata importanta lui Ghenie pentru istoria artei super-contemporane nu doar ca un artist cu o cota de piata impresionanta — si cel mai bine vandut artist roman in viata —, dar si ca un creator al unor documente vizuale despre ceea ce ramane in urma cand istoria nu este uitata, ci revizitata cu luciditate si curaj.
Punctul culminant al licitatiei a fost atins de o pictura semnata Jean-Michel Basquiat, adjudecata pentru 12,2 milioane de euro, al doilea cel mai bun rezultat inregistrat vreodata pentru un Basquiat.


Un moment important s-a creat si in jurul picturii “Maria Nuda” (1969) de Michelangelo Pistoletto, o oglinda pictata ce o infatiseaza pe sotia artistului. Lucrarea a fost adjudecata cu 3,4 milioane de dolari. O alta creatie de Pistoletto poate fi vazuta zilele acestea si la Bucuresti in expozitia “All Our Todays” la Muzeul de Arta Recenta.
Intre timp, o lucrare emblematica a lui Pino Pascali, exponent al miscarii Arte Povera si recent revalorizat printr-o ampla retrospectiva la Fondazione Prada si o expozitie colectiva la Bourse de Commerce – Pinault Collection, a fost vanduta pentru 13 milioane de euro. Iar pictura lui Ed Ruscha, “That Was Then, This Is Now”, a fost adjudecata cu 7 milioane de euro.