Skip to content

Printul William lanseaza azi o noua serie documentara, Gardians, care evidentiaza una dintre cele mai periculoase meserii din lume. Documentarul in 6 parti va fi gratuit pe youtube

Printul William a facut din protejarea planetei noastre o piatra de temelie a activitatii sale regale. Iar acum a facut echipa cu BBC pentru a crea o serie documentara care evidentiaza in mod special munca „critica” pe care o fac rangeri in domeniul conservarii.

Serialul in sase parti „Guardians” a fost lansat pe YouTube si pe canalele sociale ale BBC Earth. Prima serie digitala, creata pentru organizatia caritabila United for Wildlife a Fundatiei Regale, cuprinde sase episoade de 10 minute, fiecare concentrandu-se pe o alta parte a lumii. Primul episod duce spectatorii in zona protejata Dzangha-Sangha din Republica Centrafricana si spune povestea unui braconier reformat care isi dedica acum viata protejarii vietii salbatice.

„A aparut din dorinta de a educa, de a prezenta, de a evidentia, de a scoate in evidenta barbatii si femeile stralucite care se afla in fruntea si in prima linie a conservarii in intreaga lume”, a explicat printul William despre serial. „Realitatea este ca protejarea naturii lumii noastre a devenit una dintre cele mai periculoase slujbe de pe planeta. Trebuie sa ii intelegem si sa ii recunoastem pe gardienii naturii si munca critica pe care o fac… In fiecare zi, ei isi asuma riscuri uriase ca prima linie de aparare a naturii.”

Printul a introdus primul episod vorbind despre dragostea sa pentru Africa. „Am fost destul de norocos sa calatoresc in Africa de multe ori de-a lungul anilor, iar continentul a ocupat intotdeauna un loc special in inima mea”, a spus William in episod.

„Adanc in Republica Centrafricana se afla Dzanga-Sangha – una dintre ultimele mari salbaticiuni neatinse ale planetei noastre. Aici, elefantii si gorilele inca se plimba prin paduri stravechi, alaturi de comunitati care traiesc in armonie cu natura de generatii intregi.”

Vorbind despre pericolele pe care le implica braconajul, William a spus: „Multi oameni cred ca a fi soldat, politist poate sa fie periculos si oamenii care au aceste slujbe isi pun viata in pericol. Nu cred ca lumea isi da seama ca este la fel si pentru acesti baieti si fete din intreaga lume… Sper ca acest documentar sa puna in lumina determinarea, rezistenta si entuziasmul acestor oameni de a avea grija de lumea naturala.”

Noi episoade vor fi lansate in fiecare saptamana, viitoarele programe urmand sa evidentieze Himalaya, Marea Cortez din Mexic, Parcul National Kruger din Africa de Sud, Sri Lanka si Caru Indigenous Land din Brazilia. Programele au fost realizate impreuna cu producatorii de documentare Zandland.

United for Wildlife a fost fondata de Printul William si Fundatia Regala in 2013. Este o alianta globala menita sa promoveze un raspuns eficient la crizele cu care se confrunta lumea naturala.

Pe langa Gardians documentarul care se lanseaza acum, printul Wiliams a mai fost implicat in 4 alte documentare de-a lungul timpului.

 Prince William: We Can End Homelessness (2024). Aceasta serie documentara in doua parti, disponibila pe Disney+, ofera o privire din culise asupra primului an al programului Homewards, initiativa printului William de a combate lipsa adapostului in sase regiuni din Regatul Unit. Documentarul evidentiaza povestile persoanelor afectate de lipsa adapostului si solutiile inovatoare implementate pentru a aborda aceasta problema.

Prince William: A Planet for Us All (2020). In acest documentar, printul William exploreaza modul in care actiunile locale pot influenta schimbarile de mediu la scara globala. Filmul subliniaza angajamentul sau fata de conservarea naturii si evidentiaza eforturile comunitatilor din intreaga lume in protejarea mediului.

The Earthshot Report (2024). Aceasta productie, difuzata pe BBC si PBS, este legata de premiul Earthshot, fondat de printul William pentru a promova solutii inovatoare la problemele de mediu. Documentarul, prezentat de actrita Hannah Waddingham, exploreaza initiativele globale care vizeaza protejarea si restaurarea planetei.

 Diana, Our Mother: Her Life and Legacy (2017). In acest documentar emotionant, printul William si printul Harry isi amintesc de mama lor, printesa Diana, oferind perspective personale asupra vietii si mostenirii sale. Filmul a fost realizat pentru a marca 20 de ani de la disparitia printesei.

Prin aceste documentare, printul William isi exprima angajamentul fata de cauze esentiale precum protejarea mediului, combaterea lipsei adapostului si onorarea mostenirii familiei sale.

Citește în continuare