O comedie romantica cu Adam Sandler si Drew Barrymore a inspirat centrele de ingrijire pentru persoane cu dementa. Acestea fac actiuni zilnice copiate din film

O comedie romantica cu Adam Sandler si DrewBaryymore a inspirat mai multe centre de batrani in activitati care sa-i ajute pe cei care sufera de dementa.
Ca in film, fiecare zi este o noua zi, iar un videoclip personal al fiecarui pacient din centru devine parte a rutinei de dimineata. Rudele care participa fie aparand in film, fie fiind alaturi fizic sunt indemnate sa spuna buna dimineata, sa foloseasca anecdote personale care le trezesc amintiri si sa reaminteasca rezidentilor ca asistentii ii vor ajuta sa se imbrace si sa se pregateasca pentru zi.
Boala Alzheimer si alte demente afecteaza un numar din ce in ce mai mare de persoane, pe masura ce baby boomerii imbatranesc si oamenii traiesc mai mult.
Filmul „50 First Dates” a fost lansat in 2004 avandu-i in rolurile principale pe Adam Sandler si Drew Barrymore.
Filmul il urmareste pe Henry Roth (Adam Sandler) care este un veterinar din Hawaii cunoscut pentru aventurile sale de scurta durata cu femei turiste. Totul se schimba cand o intalneste pe Lucy Whitmore (Drew Barrymore), o femeie amabila si fermecatoare, cu care simte o conexiune speciala.
Lucy sufera de amnezie anterograda (nu poate crea amintiri noi), cauzata de un accident de masina. In fiecare zi, ea se trezeste uitand tot ce s-a intamplat in ziua precedenta. Henry se indragosteste de ea si decide sa o cucereasca in fiecare zi — de la zero — in moduri creative si sincere.
Filmul „50 First Dates” a avut un impact neasteptat, dar semnificativ, asupra centrelor de ingrijire pentru persoane cu dementa, in special in ceea ce priveste ingrijirea persoanelor cu pierderi de memorie pe termen scurt, cum ar fi in boala Alzheimer.
Desi „50 First Dates” este o comedie romantica, portretizarea amneziei anterograde (incapacitatea de a crea amintiri noi) a rezonat profund cu cei care ingrijesc pacienti cu dementa. Lucy, personajul lui Drew Barrymore, este ajutata sa-si reaminteasca zilnic cine este si ce s-a intamplat, prin: videouri personale, jurnale scrise, ritualuri si rutine repetate
Aceste metode sunt foarte similare cu tehnici de „terapie prin rememorare” (reminiscence therapy) sau terapie validanta, utilizate in azile si centre specializate.
Un exemplu in acest sens care a fost acum inspiratie si pentru alte centre de varstnici este Hogeweyk – „satul Alzheimer” din Olanda
Chiar daca nu este inspirat direct de film, concepte similare s-au regasit in crearea unor medii familiare si rutine zilnice care reduc anxietatea la pacientii cu dementa, folosirea de filme, fotografii, sau inregistrari video personalizate pentru a ajuta pacientii sa-si recapete un sentiment de identitate si confort.
Dupa lansarea filmului, mai multe centre de ingrijire din SUA, Canada si Japonia au inceput sa utilizeze videoclipuri zilnice pentru a-i orienta pe pacientii cu dementa, intr-un mod similar cu filmul.
Personalul a observant o scadere a anxietatii, mai putina confuzie dimineata si o reducere a utilizarii medicatiei pentru agitatie. Acest tip de abordare este uneori numit informal „metoda 50 First Dates”.
In 2020, Adam si Drew au creat un scurt clip „resapare” pentru The Drew Barrymore Show, in care Sandler ii explica in gluma Luciei (Barrymore) evolutia situatiei—inclusiv pandemia si faptul ca are o emisiune – imitand formatul clasic „video matinal” . Desi este o abordare nostima, tonul ramane mai degraba umoristic decat angajat social.