Skip to content

Pana in septembrie, la Muzeul Antipa au loc scoli de vara si tabere urbane in scopuri practice. Cei mici pot dezvolta abilitati de project management prin ingrijirea unei mini-sere de apartament.

Pentru multi parinti, vacanta de vara inseamna grija gasirii unor activitati care sa imbine joaca, invatarea si bucuria descoperirii. Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” propune si in 2025 o Scoala de Vara care transforma curiozitatea copiilor in descoperire stiintifica si distractie.

Intre 23 iunie si 5 septembrie, Scoala de Vara Antipa se adreseaza copiilor intre 9 si 14 ani, cu module saptamanale care se tin de luni pana vineri, intre orele 10:15 si 12:15. Fiecare saptamana abordeaza un subiect fascinant, explorat impreuna cu specialistii muzeului.

Saptamana aceasta demareaza modulul al treilea intitulat „Exploratorii adancurilor – Crustaceele”.

Coordonat de Dr. Ana-Maria Petrescu si Drd. Maxim-Jean Balcu, dodulul III (7 – 11 iulie) invita copiii sa afle ce vietuitoare ii privesc din apele Romaniei si ale lumii. De la micile organisme invizibile cu ochiul liber, care mentin apa curata, pana la crabi uriasi din mangrove si ape inghetate, copiii vor fi fascinati de povestile primilor exploratori care i-au descoperit.

Modulul IV (14 – 18 iulie): „Curioasa si fascinanta lume a fluturilor” sub indrumarea Dr. Mihai Stanescu ii va conduce intr-o calatorie prin lumea colorata a fluturilor. Vor afla cum se transforma fluturii, strategiile lor de aparare, migratiile spectaculoase si ce semnificatie au culorile aripilor. Vor vedea fluturi tropicali vii, colectii rare si vor intelege cat de valoroase sunt aceste insecte pentru biodiversitate.

Modulul V (21 – 25 iulie) „Natura la microscop”, coordonat de Dr. Ana Maria Krapal, Dr. Alexandra Popa, Dr. Rozalia Magda Motoc, Larisa Bianca Farcas si voluntarul Sasha Andrei Scotnitci, le arata copiilor universul organismelor minuscule. De la frunze si seminte, la insecte si microorganisme, totul devine fascinant prin lentilele microscopului.

Modulul VI (28 iulie – 1 august) „Academia Insecta” coordonat de Drd. Andreea Catalina Draghici ii invata pe copii cat de importante sunt insectele pentru viata pe Pamant. Vor folosi microscoape si truse de disectie, vor studia insectele in teren si vor explora cea mai mare colectie de insecte pastrata la muzeu. De asemenea, vor discuta despre speciile exotice care ajung in Romania si impactul lor asupra ecosistemelor.

Modulul VII (1 – 5 septembrie) „Animale sub pamant”, sustinut de bioecologul Ruxandra Nitescu, aduce in fata copiilor secretele vietii subterane. Vor afla cum ramele transforma solul, cum talpa si orbetele construiesc galerii, dar si cum traiesc animalele din pesteri, perfect adaptate la intuneric si lipsa soarelui.

La finalul fiecarui modul, copiii primesc diploma de participare si premii surpriza. Costul este de 300 lei/modul/participant, 560 lei pentru doi frati la un modul sau pentru un participant care alege doua module. Inscrierile se fac prin https://antipa.ro/rezervari. 

Chimia devine joaca in Tabara Urbana ReCreatie Stiintifica.

In paralel, Holy Moly si Antipa ii asteapta pe copiii intre 7 si 13 ani la „ReCreatie Stiintifica”, un program unde experimentele pocnesc, spumega si lumineaza. 

Copiii invata despre reactii acid-baza, vulcani artificiali, rachete chimice si slime, dar si despre chimia din bucatarie: zahar, sare, bicarbonat si paine.

Modulele sunt programate astfel:

Modul I – Chimie fara plictiseala: 1 – 4 iulie si 19 – 22 august

Modul II – Chimia din bucatarie: 15 – 18 iulie si 26 – 29 august

Inscrierile se fac pe antipa.ro/rezervari, iar taxele pornesc de la 390 lei/modul/participant. Fiecare grupa are minimum 6 copii si locurile sunt limitate.

In perioada 8-11 iulie, copiii cu varste intre 8 si 13 ani sunt invitati la „Tabara Urbana de Project Management pentru Copii”, cu tema: „Managementul unei mini-sere de apartament”.

In aceasta mini-tabara, copiii invata pas cu pas cum sa transforme o simpla idee intr-un proiect reusit. Printr-un exercitiu practic – crearea si organizarea unei mini-sere de apartament – descopera ce inseamna leadership, colaborare, planificare, adaptare si finalizare de proiect. Totul, intr-un format distractiv, clar si aplicabil in viata de zi cu zi, mai ales in proiectele scolare.

La final, fiecare copil pleaca acasa cu o mini-sera de ingrijit pe cont propriu, o „trusa de prim-ajutor pentru project manageri”, un ghid cu cei 5 pasi esentiali pentru finalizarea cu succes a oricarui proiect si curajul de a-si asuma initiativa, increderea ca „se poate”, simtul responsabilitatii si al organizarii.

Citește în continuare