Yvonne Hassan si Alma Redlinger, expozitie la Galeria Sector 1 in perioada 10 iulie-23 august. Curator este Norbert Filep.

Galeria Sector 1 invita publicul, incepand cu 10 iulie si pana pe 23 august 2025, la o expozitie dedicata universului artistic al Yvonnei Hasan si Almei Redlinger.
Sub titlul “Geometria moale a culorii”, demersul curatorial semnat de Norbert Filep exploreaza complementaritatea subtila care traverseaza subiectele, limbajul formal si spatiul ideatic al celor doua artiste.
Expozitia urmareste filonul unei avangarde intarziate.
Expozitia se deschide intr-un moment in care istoria artei romanesti redevine interesata de figurile discrete care au stiut sa pastreze viu un modernism de nuanta mai temperata, nealterat de transformarile radicale ale artei in ultimele sapte decenii.
In cazul Yvonnei Hasan si al Almei Redlinger, aceasta subtilitate de vocabular plastic are radacini intr-o istorie comuna: perioada lor de formare sub indrumarea lui M. H. Maxy, la Scoala de Arta pentru Evrei infiintata in 1941 la Bucuresti, un cadru pedagogic aparte care a prelungit respiratia unei avangarde intarziate.
Atat Hasan, cat si Redlinger au construit, de-a lungul vietii, un traseu stilistic marcat de o fidelitate rara fata de valorile geometriei, culorii si picturalitatii.
Fluctuatiile personale au existat, mai ales in cazul Yvonnei Hasan, care a intersectat arta cu teoria si filosofia, insa modernismul moale ramane punctul comun care defineste coerenta acestui dialog vizual. Libertatea fata de mode trecatoare si devotamentul fata de forma si culoare se pastreaza intacte, marturie a unei gandiri artistice care nu a cedat presiunii directiilor efemere.
Apropierea de lucrarile Yvonnei Hasan dezvaluie o tensiune intre ordinea riguroasa a formei si un lirism discret al culorilor.



Yvonne Hasan s-a nascut la 12 ianuarie 1925, in Bucuresti, si a decedat in ziua de 10 august 2016.
A absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti, specialitatea Estetica – Istoria artei. A studiat cu M.H. Maxy si, ulterior, cu Alexandru Ciucurencu. A fost membra a Uniunii Artistilor Plastici inca de la infiintarea acesteia. Din 1956 pana in 1982 a fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din Bucuresti, Catedra de istorie a artei. Si-a sustinut doctoratul la aceeasi institutie de invatamant cu o teza despre Paul Klee.
Este autoare de cursuri, studii, articole de istoria artei. In 1999, a publicat la Editura Meridiane volumul Paul Klee si arta moderna. A avut noua expozitii personale la Bucuresti, una la Tel Aviv (in 1985) si a participat la numeroase expozitii de grup dupa 1945.
Alma Redlinger s-a nascut la 8 martie 1924 si a decedat la 2 februarie 2017.
A fost pictorita, desenatoare si graficiana, a absolvit Academia de Arte Frumoase – Scoala lui Maxy, 1940–1944 si in 1945, Academia de Arte Guguianu, avandu-l ca profesor tot pe pictorul M. H. Maxy. Din 1951 a devenit membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.
A avut 27 de expozitii personale in galerii din Bucuresti, precum si la expozitii de grup locale si internationale de pictura si grafica.
Nascut in 1990, Norbert Filep si-a inceput formarea la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, unde a absolvit in 2013 sectia de Pictura, urmand apoi un master in Grafica.
Debutul sau in scena artistica a avut loc inca din 2011, ulterior lucrarile sale s-au remarcat printr-o abordare conceptuala complexa, in care desenul devine nu doar un mijloc de expresie, ci un mecanism de investigare a realitatii. Norbert utilizeaza linii, grile si texte preluate din diverse surse pentru a construi structuri vizuale ce analizeaza fluxul informatiei si relatia dintre obiectivitate si subiectivitate. Fascinat de procesele de acumulare si repetitie, Filep exploreaza felul in care aceste fenomene modeleaza perceptia noastra asupra lumii.
Pe langa practica artistica, Norbert Filep este si un curator atent si un profesor dedicat, contribuind activ la scena artistica din Cluj-Napoca. Mai jos il puteti asculta in cadrul podcastului Buzunar de Arta unde am discutat cu el despre cum reuseste sa imbine aceste trei dimensiuni ale carierei sale, cum vede rolul de profesor la catedra de Grafica si ce inseamna pentru el curatoriatul.