Skip to content

Ryan Murphy si Netflix lucreaza la Monster, sezonul 4 despre Lizzie Borden, tanara care si-a ucis parintii si a fost achitata de justitie in 1892. Rolul a mai fost jucat de Christina Ricci si Chloë Sevigny.

Desi Netflix nu a anuntat momentan data de lansare pentru sezonul al treilea al serialului antologic Monster, presa americana afirma ca Ryan Murphy lucreaza deja la sezonul al patrulea, care va recrea unul dintre cele mai controversate cazuri judiciare de la sfarsitul secolului XIX. Este vorba despre dubla crima pentru care Lizzie Borden a fost acuzata si ulterior achitata. 

Se stie ca povestea va aduce in prim-plan viata lui Lizzie, relatia tensionata cu tatal si mama ei vitrega, precum si rolul servitoarei in firul evenimentelor. Crimele petrecute in 1892 au socat opinia publica prin violenta lor si au ramas in cultura populara drept un simbol al misterului si suspiciunii.

Potrivit Variety, surse apropiate productiei sustin ca filmarile ar putea incepe in aceasta toamna la Los Angeles.

Ryan Murphy si Ian Brennan vor sa duca mai departe formula care a adus succes serialului inca din 2022, cand primul sezon dedicat lui Jeffrey Dahmer a starnit valuri de controverse si a adus premii importante. Evan Peters a castigat un Glob de Aur pentru interpretarea lui Dahmer, iar Niecy Nash a primit un Emmy pentru rolul vecinei care a incercat sa alerteze autoritatile. 

Sezonul al doilea a adus in fata publicului povestea fratilor Menendez, cu actori ca Javier Bardem si Chloe Sevigny in rolurile parintilor ucisi, iar sezonul trei urmeaza sa detalieze viata criminalului Ed Gein, interpretat de Charlie Hunnam.

Daca in sezoanele anterioare accentul a fost pus pe detaliile macabre si pe modul in care comunitatile au reactionat la aceste crime, in cazul Lizzie Borden interesul va fi dublu: sa arate nu doar cum s-au petrecut crimele, ci si cum  un context istoric diferit — dominat de prejudecati ce tineau de clasa si de gen  — au influentat verdictul final.

Povestea Lizziei Borden a ramas una dintre cele mai discutate in istoria criminalitatii din Statele Unite. 

Crima a avut loc intr-un oras textil prosper din Massachusetts, Fall River, unde familia Borden era cunoscuta pentru avere si reputatie. Pe 4 august 1892, Andrew Borden si sotia lui vitrega, Abby, au fost ucisi cu lovituri de topor in propria casa. 

Initial, politia a cautat un vinovat printre imigrantii portughezi, insa indicii contradictorii si declaratiile confuze ale fiicei lor, Lizzie, au atras atentia anchetatorilor.

In lipsa unor probe directe, a contat enorm imaginea lui Lizzie, o tanara respectabila, implicata in viata religioasa si sociala a orasului. Multi considerau imposibil ca o femeie, in special o „domnisoara protestanta”, sa-si ucida parintii cu atata cruzime. Acest lucru a permis avocatului apararii sa construiasca un scenariu plauzibil, bazat si pe faptul ca nu s-a gasit arma crimei.

Insa contextul social din Fall River a jucat un rol crucial in modul in care cazul a fost perceput. 

Comunitatea era impartita intre protestantii vechi si valurile de imigranti irlandezi sau portughezi. Politia, formata in mare parte din ofiteri irlandezi, s-a trezit in postura de a ancheta o suspecta provenita din clasa dominanta, lucru de neconceput pana atunci.

Apararea a speculat inclusiv detalii legate de comportamentul lui Lizzie dupa crime: lipsa lacrimilor, declaratiile schimbatoare si tentativa de a cumpara acid prusic cu o zi inainte de tragedie. Totusi, aceste indicii nu au fost suficiente pentru o condamnare. 

Juriul, compus din fermieri si mestesugari protestanti, a rezonat mai mult cu imaginea de femeie delicata si neputincioasa decat cu portretul unei criminale cu sange rece.

Desi a fost achitata, Lizzie Borden nu a mai putut sa-si recastige locul in comunitate. Impreuna cu sora ei, Emma, s-a mutat intr-o casa mai mare in alta zona, insa multi dintre vecini au continuat sa o priveasca cu suspiciune. Copiii o urmareau pe strada si o tachinau, iar reputatia ei a ramas patata pana la moarte. Relatia cu Emma s-a racit, cele doua surori n-au mai vorbit dupa 1905 si au murit la o saptamana distanta una de cealalta in 1927.

Cazul Lizzie Borden a inspirat numeroase adaptari pe scena, pe micul si marele ecran. Exista inclusiv o trupa muzicala ce ii poarta numele.

Povestea lui Lizzie Borden a fost transpusa in teatru, film, radio si televiziune inca din primele decenii ale secolului trecut. Una dintre primele reprezentari pe scena a fost spectacolul de teatru Nine Pine Street din 1933, urmat de Goodbye, Miss Lizzie Borden in 1947, de baletul Fall River Legend creat de Agnes de Mille in 1948 si opera Lizzie Borden compusa de Jack Beeson in 1965.

Pe Broadway, povestea a fost redata in cheie muzicala, fiind jucata in spectacolul New Faces of 1952 care a inclus un numar intitulat Lizzie Borden. Prima ecranizare a povestii a aparut in 1980, intr-un film de televiziune intitulat Blood Relations.

In timp, Lizzie Borden a fost subiectul unui episod din Alfred Hitchcock Presents in 1956, care imagina o discutie tensionata intre Lizzie si sora ei Emma. In muzica, grupul folk The Chad Mitchell Trio a lansat piesa satirica Lizzie Borden in 1961, care a ajuns pe locul 44 in Billboard Hot 100. In 1975, Elizabeth Montgomery a interpretat-o pe Lizzie in filmul TV The Legend of Lizzie Borden, rol cu o coincidenta bizara: genealogii au descoperit ulterior ca Montgomery si Borden erau rude indepartate. 

Mai recent, Lizzie: The Musical a debutat in 2009 si a explorat o varianta speculativa despre o posibila relatie amoroasa intre Lizzie si vecina ei Alice.

In ultimul deceniu, Christina Ricci a jucat-o pe Lizzie in filmul Lizzie Borden Took an Ax (2014) si in serialul The Lizzie Borden Chronicles (2015), iar in 2018, Chloë Sevigny si Kristen Stewart au adus propria versiune a povestii in filmul Lizzie. 

In plus, formatia heavy metal Lizzy Borden isi datoreaza numele acestei povesti, iar regizoarea americana Lizzie Borden si-a ales pseudonimul dupa figura controversata a femeii care a ramas o enigma in istoria criminalistica americana.

Citește în continuare