La Londra, Ed Sheeran deschide prima expozitie de pictura si doneaza tot profitul catre copiii care invata muzica. Lucrarile imita stilul lui Jackson Pollock.

Ed Sheeran a anuntat ca va aduce in fata publicului londonez o parte din universul sau artistic, dincolo de muzica, printr-o expozitie pe care o va deschide la Heni Gallery din Soho.
Sub titlul sugestiv „Cosmic Carpark Paintings” (“Picturi cosmice din parcare”), show-ul va fi deschis incepand de astazi, 10 iulie si se va incheia pe 1 august, iar banii obtinuti din vanzarea lucrarilor vor sprijini activitatea Fundatiei Ed Sheeran, dedicata educatiei muzicale pentru tinerii din Marea Britanie.
Picturile, care imita tehnica si estetica lui Jackson Pollock, sunt realizate cu vopsea obisnuita de casa, iar Sheeran marturiseste ca a inceput sa picteze in timpul turneelor, in pauzele dintre concerte si sesiunile de studio.
Intr-un interviu acordat The Guardian, artistul povesteste ca se refugia dimineata intr-o parcare dezafectata din Soho, unde arunca vopsea pe panza, apoi alerga inapoi acasa pentru a relua lucrul la muzica. Pentru Sheeran, pictura a ramas un refugiu creativ, un spatiu in care isi elibereaza mintea de presiunea succesului si a cifrelor de vanzari.
Initiativa de a transforma aceste lucrari intr-o expozitie cu vanzare a venit la incurajarea lui Damien Hirst si a companiei Heni, care il reprezinta pe Hirst.
Sheeran recunoaste ca nu se considera artist in sensul clasic, dar ii place sa picteze, sa faca gesturi simple, aproape copilaresti, care ii aduc bucurie si liniste. Stilul sau imita experimentul formal pe care Pollock l-a rafinat in anii ’50, insa Sheeran nu isi propune sa fie un continuator. „Nu sunt Pollock si nici nu incerc sa fiu”, marturiseste cantaretul, constient ca munca lui e mai degraba un exercitiu de expresie personala decat un pariu cu istoria artei.
Picturile vor fi disponibile si in format print, la pretul de aproximativ 900 de lire sterline fiecare. Jumatate din incasarile obtinute din vanzarea acestora vor merge direct catre scolile din Marea Britanie.



Nu este prima data cand Sheeran foloseste arta in scopuri caritabile – in trecut, a donat lucrari si a organizat licitatii caritabile, reusind sa stranga sute de mii de lire sterline pentru cauze sociale.
Desi multi vad in aceste panze o incercare sincera de a imbina succesul muzical cu un mesaj social, exista si voci care nu au ezitat sa il critice deja pe Sheeran. Un editorial acid din The Guardian descria lucrarile drept „o inselatorie lustruita”, un mod de a intra in lumea artei fara riscuri si fara prea multa profunzime. Comparatia cu Pollock, inevitabila, devine astfel o povara, mai ales cand Sheeran apare in fotografii care trimit direct la imaginile celebre ale lui Hans Namuth cu Pollock aruncand vopsea pe panze.
Jackson Pollock ramane una dintre figurile esentiale ale expresionismului abstract american, artistul care a dus tehnica drip painting la rang de semnatura personala. In anii ’40, in atelierul sau din Long Island, Pollock a inceput sa picure, sa stropeasca si sa arunce vopsea direct pe panza asezata pe podea, renuntand la sevalet si la pensula folosita clasic. A lucrat cu betisoare, cutite, maini intinse, orice putea deveni un instrument pentru a directiona ritmul culorii, intr-o coregrafie improvizata care i-a adus porecla de Jack the Dripper.
Prin aceasta metoda, Pollock a eliberat pictura de formele figurative traditionale si a transformat panza intr-un spatiu in care gestul si energia devin imagine pura. Drip painting-ul sau nu a fost doar o tehnica, ci un manifest care a schimbat ierarhia dintre artist si lucrare: nu mai exista un centru fix, ci un camp energetic uniform, in care privitorul se poate pierde. Lucrarile sale au redefinit ideea de compozitie si au dus arta americana intr-o era noua, plasand New York-ul pe harta mondiala a avangardei.
Cu toate acestea, Sheeran insista ca nu urmareste sa fie evaluat prin standardele criticii de arta.
A crescut intr-o familie in care ambii parinti lucrau in domeniul artei, a invatat de mic valoarea unui tablou si placerea de a colectiona. A marturisit adesea ca pentru el arta inseamna bucurie, iar acela care o cumpara trebuie sa o faca din acelasi motiv, nu ca investitie.
National Portrait Gallery din Londra detine chiar si un portret al cantaretului, realizat de Colin Davidson, semn ca, intr-un fel sau altul, Sheeran ramane prezent in institutiile oficiale ale artei britanice.
In ceea ce priveste implicarea lui in actiuni caritabile, Sheeran a lansat recent un apel public catre autoritatile britanice pentru a aloca un buget de 250 de milioane de lire sterline dedicat educatiei muzicale.
Apelul sau este sustinut de nume mari din industria britanica, de la Elton John pana la Coldplay si Stormzy. Intr-o scrisoare deschisa, semnata de peste 500 de figuri marcante din industrie, Sheeran atrage atentia asupra declinului alarmant al orelor de muzica in scolile de stat, care educa peste 90% dintre copiii tarii.
Artistul subliniaza ca succesul industriei muzicale britanice, evaluat la peste 7 miliarde de lire sterline anual, este in pericol daca generatiile tinere nu mai au acces la instrumente, profesori si programe. „Muzica in si in afara scolii ar trebui sa fie pentru toti, nu doar pentru cativa norocosi”, scrie Sheeran, pledand pentru o reforma profunda care sa readuca muzica in salile de clasa si in viata de zi cu zi a copiilor.
Intre timp, artistul se pregateste de lansarea unui nou album, intitual “Play”, in luna septembrie.
Sheeran a cantat in vara anului trecut la Bucuresti, cu un moment surpriza care l-a adus pe Chris Hemsworth cantand la tobe pe scena din Arena Nationala.