Skip to content

Cele mai spectaculoase cinematografe in aer liber din jurul lumii. In Bucuresti, aveti patru astfel de experiente, unele cu intrare gratuita.

Westpac OpenAir din Sydney, Australia

In mod obisnuit asociem mersul la cinema cu sali inchise si seri racoroase insa vara schimba complet decorul si aduce filmul acolo unde nici nu l-am fi visat: pe malul oceanului, intre ruine romane, in varf de munte sau chiar in mijlocul unei gradini botanice. In multe orase din lume, cinematografele in aer liber nu mai sunt doar o alternativa, ci devin experiente culturale de sine statatoare, cu decoruri spectaculoase si program curatorial atent ales.

De la Sydney si pana la Ibiza sau Barcelona, proiectiile de filme sub cerul liber transforma serile mult prea calduroase in experiente memorabile in care se peisajul, aromele, briza si lumina apusului devin parte din poveste. Astfel de spatii care ofera cinefililor ocazia sa vada filme sub cerul instelat au aparut in ultimii ani si in Bucuresti.

Cel mai impresionant astfel de loc pare sa fie, fara indoiala, Westpac OpenAir din Sydney, Australia. 

Un clasament al revistei Time Out claseaza Westpac OpenAir pe primul loc in lista celor mai spectaculoase cinematografe in aer liber. 

Situat pe promontoriul Mrs Macquaries Point, in Gradina Botanica a orasului, cinematograful are in fundal Opera din Sydney si Podul Harbour – doua repere emblematice ale lumii moderne. In acest decor uluitor, ecranul plutitor pare ca rasare direct din apele portului, oferind o experienta vizuala greu de egalat. 

Tehnologia este de ultima generatie, cu sunet surround Dolby Digital si proiectie 4K, iar locurile sunt comode, asezate cu grija pentru a nu rata niciun detaliu al peisajului. Cei care vor sa transforme seara intr-o adevarata experienta gastronomica pot opta pentru un meniu sofisticat servit pe terasa de la malul apei. 

Un alt spatiu cu o magie aparte este Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona.

In Montjuïc, cartierul incarcat de istorie si cultura din Barcelona, Pantalla Pavelló este o serie de proiectii desfasurate in cadrul reconstruit al celebrului pavilion Mies van der Rohe. 

Construit initial in 1929 pentru Expozitia Universala, pavilionul a fost demolat la scurt timp, dar refacut cu fidelitate in 1986. De cativa ani, peretele din marmura travertin devine ecran, iar filmele legate de arhitectura ruleaza intr-o atmosfera intima, cu spectatorii asezati in jurul bazinului de apa. 

Galileo Open Air Cinema din Cape Town transforma gradinile botanice in sali de cinema.

Pe versantii muntelui Table din Cape Town, Gradinile Kirstenbosch sunt un paradis vegetal, recunoscut de experti in botanica din intreaga lume. 

In serile de joi, Galileo Open Air Cinema organizeaza picnic pe iarba in lumina apusului, urmat de proiectii de film sub cerul liber. Mirosul florilor locale – protea si erica – se imbina cu sunetul peliculelor si cu forfota discreta a celor veniti sa se relaxeze. 

Experienta este extinsa si in formatul de cinema drive-in, proiectii pe plaja sau in hoteluri, pastrand esenta povestii: filme proiectate in natura, in sunetele valurilor sau a pasarilor de noapte.

Cinéma de la Plage, sectiunea de film pe plaja a celebrului Festival de la Cannes, transforma de peste doua decenii faleza mediteraneana intr-o veritabila sala de cinema sub stele. 

Din 2001, publicul are acces gratuit la proiectiile de seara, unde pot fi vazute filme semnate de Ang Lee, Agnès Varda si alti mari regizori, intr-o atmosfera destinsa, la cativa metri de valuri. 

Cu 800 de locuri, zona atrage atat localnici cat si profesionisti din industrie, cinefilii pot participa si la seri de karaoke. Intregul program este gandit ca o experienta in contrast cu standardele elitiste ale festivalului, este mai degraba o celebrare colectiva si accesibila a filmelor de autor.

In orasul Pula din Croatia se proiecteaza filme intr-unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre romane din lume. 

Folosit in trecut pentru lupte de gladiatori, spatiul gazduieste astazi Festivalul de Film de la Pula, iar atmosfera este una cu adevarat speciala: sunetele de sabii si racnetele luptatorilor au fost inlocuite de coloane sonore premiate ulterior la Oscar. In stilul specific amfiteatrelor romane, spectatorii sunt asezati pe scarile ce inconjoara scena.

Un alt exemplu spectaculos este Amante, un restaurant plasat intr-un golf retras pe coasta estica a Ibizei.

Cu doar 40 de locuri, serile de cinema in aer liber sunt gandite ca experiente exclusiviste, cautate mai ales de cupluri in cautare de o seara speciala. Printre filmele proiectate se numara Saturday Night Fever, Almost Famous sau Point Break, titluri care completeaza perfect decorul exotic: palmieri pe o parte, mare azurie pe cealalta, si Johnny Utah pe ecran.

Clasamentul Time Out include 30 de cinematografe, poate fi consultat aici.

La Bucuresti, in aceasta vara aveti la dispozitie mai multe astfel de experiente, unele ofera proiectii gratuite in parcuri, altele faciliteaza intalniri si discutii cu cineasti premiati la nivel international.

Foto: Alex Barbulescu

Una dintre cele mai asteptate initiative este Gradina cu Filme – Cinema & More, organizata in Piata Alexandru Lahovari nr. 7. 

Deschisa intre 28 mai si 28 septembrie, gradina aduce in fiecare seara, de la ora 21:00, proiectii de film romanesc si international, acompaniate adesea de discutii cu invitati speciali, concerte sau spectacole de improvizatie. Programul este variat: de la documentare muzicale prezentate in cadrul DokStation pana la blockbustere recente si seri dedicate filmului romanesc. Programul lunii iulie include “Wandering Earth 2”, “Frumoasa si Bestia”, “Between The Temples”, “Rosaline” sau “Guardians Of The Galaxy vol. 2”.

Biletele sunt disponibile online, prin Eventbook, dar si fizic, la sediul CREART.

Printre alte locuri unde publicul se poate relaxa in aer liber in aceasta vara se numara si Caro Cultura, un proiect care aduce filme de arta si documentare in diverse spatii alternative.

La Caro Cultura, programul din aceasta vara este dedicat iubitorilor de arta cu documentare despre arta impresionista (23 iulie), Cezanne (30 iulie), Van Gogh (6 august), Picasso (13 august), Modigliani (20 august) si Peggy Guggenheim (27 august). Proiectiile au loc in gradinile Hotelului Caro din Str. Barbu Vacarescu 164 A, biletele sunt disponibile aici.

In luna august, in mod obisnuit este deschis “Cinema sub stele”, un program cu intrare gratuita si proiectii de filme in cinci spatii din sectorul 6: Piateta Favorit, Parcul Drumul Taberei, Parcul Liniei, Parcul Crangasi si Parcul Marin Preda. Anul trecut, evenimentele s-au desfasurat intre 8 august si 8 septembrie si a inclus 32 de lungmetraje, cateodata filmele au putut fi urmarite si din barci, in atmosfera relaxanta a serilor de vara. In trecut, proiectiile incep la ora 20:30, iar organizatorii recomanda publicului sa vina cu paturi sau scaune pliabile. Momentan nu a fost anuntat programul pentru 2025.

Similar, in sectorul 3 a avut loc in anii anterior “Cinema in aer liber”, in Parcul Titan, pe Insula Artelor (acces: Bdul Liviu Rebreanu, intrarea cu Globul pamantesc). In mod obisnuit, programul este anuntat la jumatatea lunii august si aduce proiectii de filme de marti pana duminica, de la ora 21:00. Intrarea este gratuita.

Citește în continuare