Skip to content

Regizorul roman Mihai Mincan, in competitia Orizzonti la Festivalul de Film de la Venetia. In selectie sunt Yorgos Lanthimos, Guillermo del Toro, Jim Jarmusch, Noah Baumbach si Paolo Sorrentino.

Festivalul International de Film de la Venetia, ajuns la cea de-a 82-a editie, a anuntat o selectie ampla de titluri care vor marca una dintre cele mai dense si spectaculoase competitii din ultimii ani. 

Sub directia artistica a lui Alberto Barbera, programul festivalului include atat nume sonore ale cinematografiei mondiale, cat si filme independente cu potential de premii. Kathryn Bigelow, Guillermo Del Toro, Noah Baumbach, Mona Fastvold, Luca Guadagnino, Yorgos Lanthimos, Olivier Assayas, Park Chan-wook si Benny Safdie se numara printre regizorii ale caror cele mai recente creatii vor fi lansate in premiera mondiala la Venetia, intre 27 august si 6 septembrie.

Printre cele mai asteptate productii se numara „The Smashing Machine” de Benny Safdie, cu Dwayne Johnson si Emily Blunt, „Bugonia” de Yorgos Lanthimos, in care Emma Stone revine dupa succesul filmului „Poor Things”, si „After the Hunt” de Luca Guadagnino, cu Julia Roberts, Andrew Garfield si Ayo Edebiri in rolurile principale. 

Netflix vine cu trei filme in competitie, inclusiv noul proiect regizat de Kathryn Bigelow, „A House of Dynamite”, cu Idris Elba si Rebecca Ferguson. 

Alte titluri puternice includ „Frankenstein” de Guillermo del Toro, „Jay Kelly” de Noah Baumbach, „Father Mother Sister Brother” de Jim Jarmusch si „La Grazia” de Paolo Sorrentino.

Un film romanesc intra in cursa pentru premiile Orizzonti.

Lungmetrajul „Dinti de lapte”, al doilea film de fictiune scris si regizat de Mihai Mincan, a fost selectat in competitia oficiala Orizzonti, sectiune dedicata noilor tendinte cinematografice internationale. 

Este pentru a doua oara cand Mihai Mincan ajunge in selectia Orizzonti, dupa ce in 2022 a participat cu debutul sau, „Spre Nord”, film care a obtinut premiul Bisato d’Oro acordat de critica independenta.

„Dinti de lapte” este rezultatul a sase ani de lucru si cautari artistice. Regizorul declara ca proiectul a inceput ca un exercitiu de film de gen, dar a evoluat intr-o forma mai ampla, greu de incadrat intr-o singura categorie. „Este un amestec intre locul si momentul in care ma aflu acum si o echipa care a crezut in mine si mi-a dat tot”, a marturisit Mihai Mincan. 

Filmul este, potrivit producatorilor Radu Stancu si Ioana Lascar, o alegorie despre tranzitia Romaniei de la comunism la speranta unei societati noi, reflectand frica si incertitudinea de dupa 1989.

Filmul urmareste povestea Mariei, o fetita de 10 ani dintr-un oras de provincie, a carei sora mai mare dispare brusc. Pe masura ce parintii o cauta disperati, Maria porneste intr-o cautare paralela, ajutata de prieteni, si trebuie sa-si gaseasca curajul de a se maturiza. Actrita aflata in rolul principal, Emma Ioana Mogos, este la debut, iar din distributie mai fac parte Marina Palii, Igor Babiac, Istvan Teglas, Victor-Ioan Rogobete, Maia-Victoria Boboc, Albert Ciuta, Karina-Ziana Gherasim, Mihaela Radulescu si Ada Lupu.

Filmul este o coproductie internationala Romania-Franta-Danemarca-Grecia-Bulgaria, produsa de deFilm si distribuita in Romania de T.R.I.B.E. Films in aceasta toamna.

Mihai Mincan isi continua parcursul remarcabil in cinematografia europeana.

Cariera cinematografica a lui Mihai Mincan a inceput in 2008, ca scenarist al scurtmetrajului „Palmele” regizat de George Chiper-Lillemark, selectat la Locarno si Rotterdam. A urmat o serie de scurtmetraje premiate – „Alaska”, „Cometa” si „Idila” – precum si doua documentare TV realizate in 2019: „Omul care a vrut sa fie liber” si „Emigrant Blues”. 

Primul sau lungmetraj de fictiune, „Spre Nord”, a fost un thriller realizat in cinci limbi, in trei tari, cu actori din patru teritorii, si a fost selectat la peste 25 de festivaluri internationale. A obtinut trei trofee Gopo in 2024, inclusiv pentru cel mai bun debut, si este disponibil pe HBO Max si Antena Play.

Printre personalitatile care vor participa la premiera de la Venetia se numara, alaturi de regizorul Mihai Mincan, producatorii Radu Stancu si Ioana Lascar, actorii Emma Ioana Mogos, Marina Palii, Igor Babiac si Istvan Teglas, directorul de imagine George Chiper-Lillemark si editorul Dragos Apetri.

Selectia densa si variata a festivalului il pozitioneaza ca o platforma principala pentru lansarea filmelor cu potential de premii anul viitor (Oscar, Globurile de Aur, BAFTA).

Printre marile productii internationale se numara „Frankenstein” de Guillermo del Toro, cu Jacob Elordi si Oscar Isaac, „The Wizard of the Kremlin” de Olivier Assayas, cu Jude Law in rolul lui Vladimir Putin si Paul Dano, precum si „The Stranger” de Francois Ozon, adaptarea romanului lui Albert Camus. Jim Jarmusch concureaza in premiera pentru Leul de Aur cu „Father Mother Sister Brother”, cu Adam Driver si Cate Blanchett.

Netflix are o prezenta consistenta in competitie cu titluri semnate de Bigelow, Baumbach si Del Toro. Platforma Mubi marcheaza si ea o ascensiune spectaculoasa, prezentand filmele „La Grazia” de Paolo Sorrentino si „No Other Choice” de Park Chan-wook. 

Regizori consacrati precum Werner Herzog, Gus Van Sant, Alexander Sokurov si Sofia Coppola completeaza programul cu documentare si experimente cinematografice. Presedintele juriului este regizorul american Alexander Payne, iar din juriu face parte si cineastul roman Cristian Mungiu. Selectia completa a festivalului o gasiti mai jos.

Competition

 La Grazia – Paolo Sorrentino (filmul de deschidere)
The Wizard of the Kremlin – Olivier Assayas
Jay Kelly – Noah Baumbach
The Voice of Hind Rajab – Kaouther Ben Hania
A House of Dynamite – Kathryn Bigelow
The Sun Rises on Us All – Cai Shangjun
Frankenstein – Guillermo del Toro
Elisa – Leonardo Di Costanzo
À pied d’oeuvre – Valérie Donzelli
Silent Friend – Ildikó Enyedi
The Testament of Ann Lee – Mona Fastvold
Father Mother Sister Brother – Jim Jarmusch
Bugonia – Yorgos Lanthimos
Duse – Pietro Marcello
Un film fatto per Bene – Franco Maresco
Orphan – László Nemes
L’étranger – François Ozon
No Other Choice – Park Chan-wook
Sotto le nuvole – Gianfranco Rosi
The Smashing Machine – Benny Safdie
Girl – Shu Qi

Out of Competition – Fiction

Sermon to the Void – Hilal Baydarov
L’isola di Andrea – Antonio Capuano
Il maestro – Andrea Di Stefano
After the Hunt – Luca Guadagnino
Scarlet – Mamoru Hosoda
The Last Viking – Anders Thomas Jensen
In the Hand of Dante – Julian Schnabel
La valle dei sorrisi – Paolo Strippoli
Dead Man’s Wire – Gus Van Sant
Orfeo – Virgilio Villoresi
Chien 51 – Cédric Jimenez (closing film)

Out of Competition – Non-fiction

Kabul, Between Prayers – Aboozar Amini
Ferdinando Scianna – Il fotografo dell’ombra – Roberto Andò
Marc by Sofia – Sofia Coppola
I diari di Angela – Noi due cineasti. Capitolo terzo – Yervant Gianikian, Angela Ricci Lucchi
Ghost Elephants – Werner Herzog
My Father and Qaddafi – Jihan K
The Tale of Sylian – Tamara Kotevska
Nuestra tierra – Lucrecia Martel
Remake – Ross McElwee
Kim Novak’s Vertigo – Alexandre Philippe
Cover-Up – Laura Poitras, Mark Obenhaus
Broken English – Jane Pollard, Iain Forsyth
Notes of a True Criminal – Alexander Rodnyansky, Andriy Alferov
Director’s Diary – Aleksandr Sokurov
Back Home – Tsai Ming-liang

Out of Competition – Film & Music

Nino. 18 giorni – Toni D’Angelo
Piero Pelù. Rumore dentro – Francesco Fei
Newport and the Great Folk Dream – Robert Gordon
Francesco de Gregori Nevergreen – Stefano Pistolini

Out of Competition – Series

Portobello – Marco Bellocchio
Un prophète – Enrico Maria Artale
Etty – Hagai Levi
Il mostro – Stefano Sollima

Out of Competition – Short Films

Origin – Yann Arthus-Bertrand
Boomerang Atomic – Rachid Bouchareb
How to Shoot a Ghost – Charlie Kaufman

Venice Classics

Mata Hari – Joe Beshenkovsky, James A Smith
Elvira Notari: Oltre il silenzio – Valerio Ciriaci
Louis Malle, le révolté – Claire Duguet
Memoria de los olvidados – Javier Espada
Megadoc – Mike Figgis
Boorman and the Devil – David Kittredge
Holofiction – Michal Kosakowski
Sangre del toro – Yves Montmayeur
The Ozu Diaries – Daniel Raim

Biennale College Cinema

Agnus Dei – Massimiliano Camaiti
One Woman One Bra – Vincho Nchogu
Becoming Human – Polen Ly
Secret of a Mountain Serpent – Nidhi Saxena

Citește în continuare