Interviu gourmand cu Chef Florin Dumitrescu. ”Sunt facute in asa fel incat doar sa-ti desfaci ambalajul, sa le faci un plating frumos in farfurie si poti sa-ti asumi ca tu le-ai gatit.” Noutatile din gama Deluxe, semnate de Chef Florin Dumitrescu, sunt acum in magazinele Lidl. (part 3)

In aceste zile avem in Gama Deluxe din magazinele Lidl o selectie extinsa de 9 produse noi, semnate de Chef Florin Dumitrescu. Selectia e compusa din preparate reinterpretate cu gust modern si rafinament: humus cu dulceata de ceapa si bacon sau cu trufe de vara, salata in stil berlinez, supe-crema de mazare, morcovi sau cartofi cu praz, si placinte rasucite — cu spanac, urda si sos pesto, cu magiun de prune si nuca, dar si variante cu carne de vita, oaie si branza Gorgonzola.
Aceasta lansare reflecta dorinta Lidl de a face bucataria gourmet accesibila tuturor, nu doar prin restaurante sau emisiuni, ci chiar la masa de acasa.
Cu ocazia acestei lansari speciale, Urban.ro a stat de vorba cu chef Florin Dumitrescu despre familie, Sarbatori, valorile dupa care se ghideaza nu doar in bucatarie, ci si in viata.
Puteti citi precedentele episoade de interviu aici si aici. Mai jos partea a III-a a interviului realizat de Cristina Bazavan.
Cum a inceput colaborarea pentru aceste produse noi Deluxe? Si cam de cand ati lucrat la aceste produse, pentru ca ele nu s-au facut ieri, s-au testat mult timp, banuiesc.
Am luat legatura cu producatorul roman cu care am ajuns sa colaborez pentru aceste produse acum un an, pe 8 decembrie 2024. Nu a fost greu sa prind incredere in el, pentru ca, din punctul meu de vedere, este cel mai de incredere producator pe zona asta de mancare ambalata. Nu a fost greu nici procesul de listare in Lidl, pentru ca ne-am intalnit trei parti la aceeasi masa, toti cu dorinta de a face un produs bun, care sa vina in completarea produselor deja existente.
Un produs bun, care sa ma si reprezinte si un produs pe care eu personal sa pot sa il dau acasa fetelor sa-l manance. Pentru ca, atentie, n-as putea niciodata sa fac endorsement pentru ceva ce eu nu folosesc.
Cand am intrat la probe pentru humus, cel facut de ei mi se pare ca este cel mai gustos si cu textura perfecta de humus, am zis ”cum ar fi sa aducem in casele oamenilor produse pe care in mod normal le gasesti pe la restaurantele de lux?” Voiam un gust premium: humusul cu trufe.
Am reusit sa il ducem din teste si din dozarea ingredientelor ca parte de gust, pana acolo incat producatorul sa poata sa sustina cu un pret accesibil, iar produsul final sa fie perfect.
Cu supele crema a fost o abordare similara. Eu, de exemplu, sunt foarte impotriva potentiatorilor de aroma. Cred ca e loc in piata pentru toata lumea, exista cate o optiune pentru toti si daca vrei sa gatesti cu potentiatori de arome sau cu inlocuitori de gust e alegerea ta. Eu insa ma simt rau dupa ce mananc o ciorba care are potentiatori de aroma.
Si atunci am creat o baza de legume pentru fiecare supa in parte. Daca in mod normal, la o supa crema de cartofi cu praz pui doar cartofi, praz, un cub de gust si doi litri de apa, eu aici am pus trei kilograme de legume radacinoase pentru gust, apa, cartofii si prazul, tocmai ca sa elimin povestea potentiatorilor. Ar fi fost mai ieftin, mult mai ieftin, dar nu as fi avut incredere in primul rand sa o mananc eu.
Placinta de berbecut din oferta Deluxe de acum e o reteta pe care am creat-o prin 2010 si vindeam zeci de portii intr-o zi. Este singura bucata de carne de oaie pe care oamenii care nu mananca oaie o pot manca, pentru ca este o carne fiarta in vin alb cu vin rosu, din care se elimina gustul neplacut de oaie.
Ca sa pot sa raman totusi pe gustul tuturor si sa poti sa accesezi si un pret mai bun pentru raft, am amestecat oaia cu vaca. Pentru ca daca era exclusiv berbecut sau exlusiv oaie, exista riscul sa fie mult prea scumpa si oamenii sa aiba senzatia ca nu si-o pot permite. Dar asa, gandeste-te ca ai o placinta de 700 de grame de carne care e gustoasa, e de sarbatoare, e accesibila la pret.



Dar cum am putea noi, care nu suntem asa talentati la gatit, sa combinam aceste produse din gama Deluxe ca sa facem o masa rafinata, gustoasa si frumoasa…
Este foarte simplu. Primul lucru pe care il ai de facut este sa le incalzesti conform instructiunilor sau sa le amesteci conform instructiunilor. Apoi sa le pui intr-o vesela frumoasa. Atat. Pentru ca humusul vine perfect. La supa crema, daca mai ai tu nevoie, pe gustul tau, de putina sare, putin piper o asezonezi, dar ea este o baza foarte buna de la care poti pleca.
Iar placintele sunt bune asa cum sunt. Sau le mai poti imbunatati cu cate un sos si le servesti langa o salata.
De exemplu, salata berlineza poate sa tina loc de salata de boeuf. Are carne de vaca, cartofi, ciuperca si castravete murat, o maioneza naturala senzationala.
Adica lucrurile sunt facute in asa fel incat doar sa-ti desfaci ambalajul, sa le faci un plating frumos in farfurie si poti sa-ti asumi ca tu le-ai gatit. O sa primesti aplauzele la final.
Vreau sa stiu daca le-ai dat celor mici si Cristinei, sotia ta, sa manance din ele.
Preferata fetelor este placinta cu spanac, urda si pesto. Placinta cu prune le-a placut iarasi foarte mult. Celei mari dintre fete nu-i place deloc cum miroase trufa, dar a mancat humusul fara trufe, iar supele crema inca nu am apucat sa ajung sa le cumpar. Dar, cum ziceam, le dau sa manance orice produs pe care il creez cu numele meu.
Daca i-ai scrie lui Mos Craciun acum, tu, adultul Florin ce i-ai spune…
Iti multumesc pentru toate cadourile pe care mi le-ai facut de-a lungul acestei vieti. Tot ce as vrea sa imi aduci in continuare este bucurie.
Bucuria de a ma trezi si de a face ceea ce-mi place, putere sa pot sa-mi tin familia aproape si unita. Si puterea sa pot sa ajut oamenii care vor sa faca un pas catre aceasta meserie sau care gatesc, pur si simplu amatoricesc de acasa, sa o faca cu tot dragul si cu toata pasiunea.
In aceste zile gasiti in magazinele Lidl 9 noi produse in Gama Deluxe la preturi accesibile, create de Chef Florin Dumitrescu, dupa valorile si gusturile sale: humus cu dulceata de ceapa si bacon sau cu trufe de vara, salata in stil berlinez, supe-crema de mazare, morcovi sau cartofi cu praz, si placinte rasucite — cu spanac, urda si sos pesto, cu magiun de prune si nuca, dar si variante cu carne de vita, oaie si branza Gorgonzola.
Noile preparate Deluxe dezvoltate de Chef Dumitrescu sunt concepute cu retete simple, fara aditivi sau potentiatori de aroma, intr-o forma industriala, dar pastrand esenta gustului „de acasa”. Totul a fost lucrat cu un producator local, roman. In plus, o parte din produsele din gama extind oferta de optiuni pe baza de plante, contribuind la obiectivele Lidl de alimentatie constienta si sustenabila pentru 2050.
In ultimul episod din seria de interviuri vorbim despre disciplina, sacrificii, celebritate si lupta cu ego-ul, dar si cum iti gasesti echilibrul si increderea cu ajutorul familiei.