Skip to content

Filminute 2010 – The International One Minute Film Festival

Filminute este un festival de rang international care premiaza filmele cu durata de exact 1 minut. Anul acesta se va afla la a 5-a editie, echipa fiind bazata in Bucuresti si Toronto. Fondatorii John Ketchum si Sabaa Quao sunt canadieni.

In fiecare an se aduna nume sonore din industriile de film, literatura, publicitate, media, in cadrul echipei de jurizare a festivalului. Pentru 2010 sunt confirmati pana acum Neill Blomkamp (District 9) si pe Mark Tutssel (Global Chief Creative Officer la Leo Burnett Worldwide).

Termenul limita de inscriere este 20 august 2010, festivalul avand loc online, pe www.filminute.com, pe perioada intregii luni septembrie.

Va lasam cu doua din filmele romanesti intrate in concurs in editiile trecute, care au atras atentia audientei din toata lumea:

The Goats (Razvan Parlog) – Mentiune din partea juriului Filminute 2009.

Immerse (Anton Groves) – Castigator Top Rated Film Filminute 2008 .

Mai jos puteti citi comunicatul de presa care anunta prezenta celor doua personalitati in juriu.

Toronto, Bucuresti, 12 iulie 2010 – Filminute incepe pregatirile pentru editia a cincea a festivalului international de film de un minut. Presedintele juriului si co-fondatorul Filminute, John Ketchum, a confirmat astazi aditia a doua nume marcante in echipa sa de jurizare. Regizorul Neill Blomkamp (District 9) si directorul de creatie Mark Tutssel (Global Chief Creative Officer la Leo Burnett Worldwide) fac parte acum din juriul internatinal al festivalului.

„Ce inseamna un film bun? Dar un film bun de un minut?” Acestea sunt intrebarile puse in fata juriului Filminute. Iar pana la 20 august, termenul limita pentru inscrierile in festival, regizorii si producatorii din toata lumea, inclusiv Romania, ar trebui sa raspunda la aceeasi intrebare, fiind invitati sa participe la aceasta competitie anuala.

„Vom revizui din nou peste 2000 de filme, animatii si creatii narative din peste 60 de tari inainte sa ajungem la lista scurta de 25 de lucrari,” spune Ketchum. „Juriul nostru este deseori incantat de calitatea exceptionala si surpinzatoare a filmelor care intra in lista finala. Echipa noastra depune o munca chinuitoare in alegerea filmelor, dupa care pasam sarcina finala si cea mai dificila juriului nostru prestigios.”

„Ne bucuram enorm sa-i avem pe Neill Blomkamp si pe Mark Tutsell in juriul Filminute 2010. Ambii au o experienta bogata in domeniul naratiunilor de format scurt, dar si o apreciere si o intelegere profunda a culturii spectatorilor si a mediului schimbator in care filmul, in toate formele sale, opereaza in acest moment. Cineastii de pretutindeni vor fi, fara nici un dubiu, incantati sa afle ca profesionisti creativi de calibrul lui Neill si Mark fac parte din juriul de acest an”, a afirmat Ketchum.

Filminute invita in fiecare an 5 membri ai juriului, din domeniile film, arta contemporana, literatura si publicitate, care revizuiesc, critica si, in sfarsit, desemneaza castigatorul premiului Best Filminute ales din toate lucrarile finaliste. In anii precedenti, Filminute s-a bucurat de participarea unor personalitati, precum scriitorul si poetul Michael Ondaatje (The English Patient), scenaristul si regizorul, premiant al Oscarului, Paul Haggis (Million Dollar Baby), si Kevin Roberts (CEO Worldwide al Saatchi & Saatchi), in cadrul juriului.

Bloggerul revistei Wired, Hugh Hart, a facut o remarca amuzanta despre intreg festivalul: „Daca clipurile de 3 minute de pe YouTube vi se par ca taraganeaza la nesfarsit, Filminute, festivalul international de film de un minut, ar putea sa fie exact pe gustul vostru”. Audienta Filminute este atrasa de formatul accesibil si impunator al festivalului. „Premiul din partea publicului” este hotarat de voturile spectatorilor din peste 100 de tari si reprezinta o opinie valida si puternica in fata selectiilor facute de juriul oficial.

Citește în continuare