Skip to content

Castigatorii Anim\’est 2013

Gala de decernare a premiilor celei de-a opta editii a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est a avut loc sambata, 12 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.

Juriul alcatuit din Ron Diamond, Theodore Ushev si Jean-Luc Slock a acordat Trofeul Anim’est filmului Boles (r. Špela Čadež, 2013), pentru crearea unui joc actoricesc realist si nuantat. Co-productia sloveno-germana spune povestea lui Filip, un tânar care locuieste intr-un cartier sarac si viseaza sa devina un scriitor faimos si sa traiasca o viata luxoasa, intr-o parte mai prospera a orasului. Filmul a câstigat Premiul pentru cel mai bun film de animatie la Animafest Cyprus si a fost prezentat si in competitia Annecy. Regizoarea nu a putut fi prezenta la Gala, insa a transmis multumiri juriului, organizatorilor si publicului Anim’est. Ne-am bucurat sa lucram pentru acest film timp de 2 ani, dar nu e satisfactie mai mare decât aceea de a-ti vedea filmul prezentat in fata unui public care il apreciaza, a declarat Špela Čadež.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Lung Metraj, oferit de Uniunea Cineastilor din România, a fost acordat filmului Ziua Ciorilor / Le Jour des corneilles (r. Jean-Christophe Dessaint, Franta, 2012) pentru atmosfera superba care confera subtilitate povestirii. Productia franceza, premiata in acest an la festivalurile de film de la Annecy, San Sebastian si Japan French, ilustreaza povestea unui baiat si a tatalui sau care duc o viata grea in adâncul padurii.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, oferit de Opel,  a fost adjudecat de filmul Scrisori de dragoste / Lettres des femmes (r. Augusto Zanovello, Franta 2013). De asemenea, juriul a acordat o mentiune speciala pentru Film de Scurtmetraj, pentru Prin tine / Through You (r. Lucette Braune, Olanda, 2013).

Filmul japonez Regele labirintului / Maze King (r. Hakhyun Kim, 2013), prezent anul acesta in programul festivalurilor de la Annecy si Cannes, a primit trofeul pentru Cel mai bun Film Studentesc, oferit de Uniunea Cineastilor din România. Juriul a oferit o mentiune si unui alt scurtmetraj din competitia de Film Studentesc, productiei Bunicul meu cel ciudat / My Strange Grandfather (r. Dina Velikovskaya, 2011).
Premiul pentru Cel mai bun Film din sectiunea Balkanimation, oferit de Groupama Asigurari, a mers in Turcia, pentru Matusica / Teyze (r. Fulya Tokaoğlu, 2013). Juriul compus din Otto Adler, Joni Männistö si Anja Struck a premiat povestea batrânicii imbracata in costum de baie, care trebuie sa isi demonstreze cu orice pret ca poate sa sara de pe trambulina, in piscina.

Anul acesta, Premiul pentru cel mai bun Film Românesc, oferit de Asociatia Make a Point si care poarta numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor si al festivalului in general, a mers catre filmul Somn (r. Mathilde Boiton, 2013). Juriul a fost impresionat de modul in care, folosind animatia traditionala, filmul isi conduce privitorii intr-o lume imaginara. Acesta nu a fost singurul premiu acordat unui film românesc, juriul oferind o mentiune speciala productiei 2 (r. Ilinca Šeda), pentru modul degajat si amuzant cu care trateaza un subiect serios.

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip a fost acordat clipului Let’s Go (r. Alexis Beaumont, Remi Godin, Franta, 2012), pentru o poveste clasica reinterpretata original si executata absolut surprinzator, iar Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar a mers tot in Germania, ca si in 2012 (Rollin’ Safari, r. Kyra Buschor, Anna Habermehl, Constantin Paeplow, Germania, 2012).

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj din sectiunea Minimest, oferit de Canyon, a fost acordat filmului Baiatul blond si oaia lui alba / Le petit blond avec un mouton blanc (r. Eloi Henriod, Franta, 2013).

Premiul Publicului, oferit unui scurtmetraj din sectiunea Animash, oferit de Sony, a fost acordat filmului Iepurele si cerbul / Rabbit and Deer (r. Péter Vácz, Ungaria, 2012), o poveste emotionanta despre prietenia pusa la incercare de obsesia Cerbului pentru cea de-a treia dimensiune.

Anul acesta, organizatorii festivalului au organizat Project Worksheep, o sesiune in cadrul caruia animatorii au avut ocazia sa-si prezinte proiectele in fata unor profesionisti din domeniu. Cel mai bun proiect, apartinand Anei Catalina Dobrescu, a fost decis de un juriu format din Jean-Luc Slock, Dan Panaitescu si Sergiu Negulici si a fost recompensat de HBO România.

Invitatii prezenti la gala au putut viziona si filmuletele realizate in cadrul atelierelor Mini Worksheep si Pixilation. Extrem de apreciat a fost si materialul realizat in cadrul Animation Worksheep Session. Noua dintre cei treizeci si sase de worksheeperi care au participat la cele trei sesiuni de pâna acum au lucrat timp de cinci zile la un nou produs animat, impreuna cu trainerii Dan Panaitescu, Sergiu Negulici si Dragos Stefan. Rezultatul? Un film care s-ar putea incadra cu usurinta in Creepy Animation Night, dupa cum a afirmat chiar directorul executiv al festivalului, Vlad Ilicevici.

Citește în continuare

Tavi Colen @ Black Jack Pub

 Tavi Colen, artistul cu un timbru vocal inconfundabil, susţine un recital cu cele mai noi piese ale sale, alături de hituri care l-au consacrat, joi seara, într-un club din Centrul…

Citeste mai mult