Skip to content

Indrazneste sa fii ca Oslo

Daca e vara, e timpul pentru Olso. Pentru ca aici gasesti o natura incredibila care este incurajata sa se desfasoare ca la ea acasa. Si tot vikingii sunt cei care organizeaza concerte multe si bune, se bucura de soare pe orice petic de iarba care le iese in cale si sunt in continua miscare, fara astampar. Combinatia este uluitoare: ajungi in cel mai salbatic si totusi cel mai bine imblanzit oras din Europa.

Cand muzica e cel mai bun prieten al tau, pur si simplu trebuie sa vii la Oslo. Au atat de multe concerte pe an, incat ai crede ca toti norvegienii lucreaza permanent numai la lucrul asta. Dar nu este asa. Caci tot ei se ingrijesc de sculpturile din parcul Vigeland, care primeste in fiecare an 1,000,000 de vizitatori dornici sa vada cele 200 de opere, si de galeria de sticle in miniatura, singura de felul ei din intreaga lume. Pentru a vedea tot ce are de oferit orasul Oslo, trebuie sa petreci aici macar 5 zile. Caci pe langa galerii de arta, muzee si festivaluri, e pacat sa nu mergi macar o data la pescuit, cum fac toti localnicii. Si cum sa parasesti orasul fara sa inchiriezi o bicicleta si sa descoperi Oslo pedaland sau o barca, intr-un loc in care toata lumea face asta? Un lucru e sigur: daca tot ai venit pana aici, probabil ca vrei sa vezi si fiordurile. Un tur de insule dureaza doua ore si este incantator.

Dupa cum ziceam, muzica este la loc de cinste pe-aici. Pe timp de vara, orasul se reinventeaza si propune Oslo Jazz Festival, unde vin nume cunoscute, si Kon-Tiki Chamber Music Festival, care are loc la Muzeul Maritim. Oslo este unul dintre orasele in care merita sa cumperi un bilet la opera chiar daca nu esti un meloman declarat. Felul in care este construita cladirea si cafeaua buna care te asteapta aici fac din acest loc mult mai mult decat destinatia unui iubitor de opera. E simpatic faptul ca te poti urca pe acoperisul operei, si de acolo ai o priveliste grozava asupra fiordului. Stiai ca opera este unul dintre locurile populare de stat la soare? Si intre doua cantari, lacul Sognsvann este un loc tare bun pentru inotat si stat la soare, ceea ce prin locurile astea e atat de pretios. De fapt, in Oslo poti face o baie in natura in fiord sau intr-un lac din padure sau in rau. Huk, de exemplu, este de departe cea mai populara plaja pentru oamenii tineri, iar Frognerbadet este o piscina in aer liber cu apa curata si toate facilitatile de care ai nevoie pentru o zi incantatoare la strand. Cert e ca, daca ai iesit cu gandul asta din casa, Oslo iti ofera optiuni incantatoare.

Stim ca deja sunt prea multe de facut, dar nu putem trece lucrurile importante cu vederea. Un loc pe care orice calator curios va vrea sa il vada este Tjuvholmen. Este o zona care a trecut prin multe maini, dar municipalitatea orasului a vandut-o unor dezvoltatori care au construit aici 1200 de apartamente in niste cladiri care, impreuna, sunt foarte interesante de vizitat.

Am uitat sa va spunem ca Smia Gallery pare a fi locul in care locuitorii din Oslo merg la sigur pentru o cina buna si bauturi intr-o atmosfera placuta. Alt loc care merita toata atentia este Aker Brygge, golful cu restaurante si baruri aflat la doar cateva minute de centru.

Citește în continuare