Skip to content

MAPS TO THE STARS

Unul dintre filme care mi-au atras atentia in cadrul evenimentului Les Films Des Cannes a Bucarest este MAPS TO THE STARS, cel mai recent film al canadianului David Cronenberg.

Demult n-am mai vazut o satira atat de acida la adresa industriei de la Hollywood. Vedete si starurile adorate de populatie sunt prezentate dintr-o noua ipostaza, scoase din lumina reflectoarelor si dezbracate de glamour. Ce ramane? Uratenie, invidie, cruzime, prefacatorie, slabiciune, rautate si lipsa de omenie.
“Hollywood-ul este un bordel in care oamenii o iau razna” a spus actorul John Cusak, (intr-un inteviu pentru The Guardian) iar daca filmul lui Cronenberg e macar 10% inspirat din realitate, atunci are dreptate. “Nu poti ajunge sus. Acolo este un bordel, iar oamenii o iau razna, cultura de acolo pur si simplu mananca actorii tineri si apoi ii scuipa afara. Este greu sa supravietuiesti fara sa iti gasesti un refugiu”, a declarat actorul american”.
Celebritatea are un efect negativ asupra oamenilor, le rapeste linistea interioara, ii transforma in monstri. Nu e prima data cand Hollywoodul e luat la bani marunti si analizat pe toate partile dar Cronenberg nu umbla cu manusi.
Ideea ii apartine lui cineastului Bruce Wagner, care a trait pe propria lui piele o parte din experientele descrise in film. El a fost sofer de limuzina si actor/scenarist aspirant, exact ca personajul interpretat de Robert Pattinson. Cronenberg a fost impresionat de poveste care era o combinatie intre comedie, horror si sinceritate debordanta.
Filmul, descris de Cronenberg drept “o drama de familie, doar ca nu orice fel de familie” urmareste mai multe personaje, toate jucate impecabil de actori de prima mana, iar firele narative ajunga la un moment dat sa se intretaie. O avem pe Havana Segrand (Julianne Moore), o starleta cam trecuta de la Hollywood, a carei cariera este in declin si care e disparata sa iasa din umbra mamei, o vedeta de succes.  
Un alt personaj interesant este Stafford Weiss (jucat de John Cusack) un expert in tehnici de dezvoltare personala care are clienti numai din elita de la Hollywood. Cristina Weiss (Olivia Williams), sotia sa, este ocupata cu educatia lui Benjie (Evan Bird), fiul lor, un copil-vedeta in varsta de 13 ani, care s-a intors recent de la dezintoxicare. Celalalt copil al cuplului este piroman: Agatha Weiss (Mia Wasikowska) ajunge in oras dupa ce a fost externata dintr-o clinica de psihiatrie. Aceasta incepe o relatie cu un sofer de limuzina (Robert Pattinson), asistentul personal al Havanei. Julianne Moore se remarca in mod deosebit, iar rolul i-a adus un premiu pentru interpretare la Cannes.

 

Alte filme din cadrul evenimentului ce nu trebuie nu nicio forma ratate, aici.

Citește în continuare

Maps to the Stars

Nu rata cel mai nou film al regizorului David Cronenberg, o satira amara la adresa Hollywoodului, care i-a adus actriei Julianne Moore premiul pentru cea mai buna interpretare la Cannes.

Saptamana asta e in plina desfasurare evenimentul Les Films de Cannes a Bucarest, iar vremea sinistra de afara nu a impiedicat cinefilii sa ia cu asalt cinematografele. Primul film vizionat de catre mine a fost MAPS TO THE STARS, care mi-a lasat o impresie foarte puternica. Universul lui Cronenberg e complex, iar filmele lui au intotdeauna ceva intunecat si adesea socant, patrunzand adanc in psihicul uman si provocand o multime de intrebari. In cel mai recent film al sau, Cronenberg nu umbla cu manusi si taie in carne vie, asa cum ne-a obisnuit de nenumarate ori.
De data asta si-a ales ca punct de pornire celebritatea, reprezentata in special de industria de la Hollywood.
Rezultatul: o satira excelenta, cu umor negru si elemente paranormale in care reduce la zero toata stralucirea celebritatii, scotand in evidenta goliciunea si uratenia unor oameni pe care unii ii ridica la rang de idoli. Dincolo de glamour exista rautate, invidie, superficialitate, cruzime, prefacatorie, dependenta si orgolii.
Celebritatea vine la pachet cu crize existentiale, relatii promiscue, depresie si fantome care nu-ti dau pace.
Julianne Moore interpreteaza o starleta a carei cariera e de multa vreme pe duca, John Cusack un terapeut sarlatan care pacaleste vedetele cu tratamente de tipul New Age, Evan Bird, un copil-vedeta care a trecut deja printr-o cura de dexintoxicare, Mia Wassikowska e excelenta in rolul adolescentei piromane, dusa cu capul, indragostita de un sofer de limuzina, interpretat de Robert Pattinson. Destinele acestor personaje, ce par desprinse dintr-o telenovela, se intretaie cu diverse ocazii, creand suspans si adaugand staturi noi povestii. Se adauga in program un dublu incest, o crima, dubla sinucidere si cate si mai cate.

Toti actorii isi joaca excelent rolurile, Julianne a fost recompensata cu premiul pentru cea mai buna interpretare la Cannes, dar mie mi-au placut doi in mod special: Mia Wasikowska, care devine specialista in roluri ciudatele si intunecate (Stoker, Restless, Only lovers left alive, Alice in Wonderland) si Evan Bird, care a intrat atat de bine in rolul personajului ce m-a dus cu gandul la Justin Bieber, incat aproape ca-l urasc.

Din punct de vedere vizual filmul nu reprezinta o provocare, precum alte filme d-ale lui Cronenberg, lasandu-te sa te concentrezi pe poveste si pe interpretarea personajelor.
Acesta satira amara dusa la extrem este inspirata din povestea adevarata a lui Bruce Wagner, un fost sofer de limuzina, ajuns mare producator la Hollywood.
Nu este prima data cand Hollywoodul este pus la zid si dezbracat de orice urma de stralucire, dar Cronenberg reuseste o combinatie de umor, oroare si sinceritate debordanta, care iti va ramane multe vreme in minte, dupa vizionare.

Si saptamana asta mai puteti viziona o multime de filme bune, de Cannes, in cadrul evenimentul Les Films de Cannes a Bucarest. Cateva recomandari, aici.

Citește în continuare