Skip to content

Iata cele 8 filme care concureaza pentru trofeul Comedy Cluj 2016:

Cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Comedy Cluj are inscrise in competitia de lungmetraj opt filme din Arabia Saudita, Italia, Germania, Filipine, Spania, Israel, Brazilia si Franta.

 

Juriul, format din cinci membri din tot atatea tari, va acorda si premii pentru Cea mai buna regie, Cel mai bun scenariu si Cea mai buna interpretare actoriceasca.
Florian Mischa Boder,  premiat anul trecut de publicul Comedy Cluj pentru ”Singuratatea unui asasin inainte sa traga” – revine la editia din 2016 ca membru al juriului, alaturi de Domnica Circiumaru – director de casting in film si televiziune, Ronan Doyle – critic de film din Irlanda, Sophia Freeman – producatoarea festivalului de film London Comedy (LOCO) si Carl Haber – scenarist, producator si fondatorul Scolii Internationale de Film de la Roma.

”Cred ca si anul acesta am reusit sa facem foarte grea misiunea juriului, dar si a publicului, in a alege cea mai buna comedie din competitie”, spune Bogdan Besliu, selectionerul Festivalului International de Film Comedy Cluj.  “Fiecare film in parte are o abordare speciala, de la scenariu la productia propriu-zisa, va fi, cred, foarte greu ca jurat sa fii obiectiv in alegere”.

Barakah se intalneste cu Barakah (Barakah meets Barakah, regia Mahmoud Sabbagh, 2016) e un nou film curajos din Arabia Saudita, tara ce-a intrat abia recent in atentia festivalurilor de film. Intr-o societate in care femeile nu au voie pe bicicleta si cinematografele nu exista, Barakah se intalneste cu Barakah a riscat sa apara cu un sutien pe afisul oficial, sa acuze (voalat si nu prea) politia religioasa si sa promoveze vlogging si fashion.  Filmul a castigat Premiul Ecumenic la Festivalul de la Berlin.

Buzz Radio (Radio Cortile, regia Francesco Bonelli, 2016) readuce umorul acolo unde a fost tocit de prea multa vorbarie.  Filmul italian scoate la iveala ce-i mai bun din situatii in care realizatori de radio sunt constransi sa fie agresivi si vulgari pentru ca producatorii nu-si pot imagina alte feluri de a face audienta.

Bun venit in Grecia (Highway to Hellas, Germania, 2015, regia Aron Lehmann) este o comedie spumoasa pentru care germanii au dat banii, iar grecii au pus suflet. Iar afirmatia aceasta este adevarata atat in cadrul povestii, cat si al productiei. Un inspector, venit sa verifice cum s-au cheltuit banii acordati printr-un grant, are parte de calatorii pe magar, birocratie cu capre si alte specialitati grecesti. A castigat Premiul Busan Bank la Pusan International Film Festival.

In Lorna (Lorna, Filipine, 2015), regizoarea Sigrid Andrea Bernardo isi expune eroina de 60 de ani la drame amoroase tipice pentru o femeie cu cateva decenii mai tanara.  Shamaine Buencamino, actrita care o interpreteaza pe Lorna, a fost nominalizata pentru acest rol la Asia Pacific Screen Awards.

Ce va face Isabel, o actrita de 40 de ani pe care nu o mai angajeaza nimeni pentru a-l convinge pe sotul ei sa-i dea rolul principal din urmatorul sau proiect? Noaptea in care mama l-a ucis pe tata (The Night My Mother Killed My Father , Spania, 2016) e un crime mistery venit de la Inés París, regizoare care ne familiarizeaza cu un spatiu claustrofobic si ne lasa cu un final imprevizibil. Filmul a castigat Premiul Publicului la Malaga Spanish Film Festival.

Armele nucleare sunt prilej de gluma in Atomic Falafel (Atomic Falafel, regia Dror Shaul, Israel, 2015), film ce a avut patru nominalizari la lpremiile nationale din Israel – Awards of the Israeli Film Academy.

Jules si Dolores (Jules and Dolores, 2016) e marele jaf comunist, varianta Brazilia.  Intr-o ora si jumatate, regizorul Caito Ortiz isi pune personajele sa se descurce cu furtul unui trofeu de la un  campionat mondial de fotbal, sa aleaga intre pasiunea pentru fotbal si bani, sa infrunte drama nationala generata de disparitia cupei, dar si camatari belicosi si femei cu sange latino. A castigat Premiul Publicului la SXSW Film Festival.

Cum mi-am cunoscut tatal (How I Met My Father, Franta, 2016) este cel mai proaspat iesit din productie film al selectiei Comedy Cluj 2016. How I Met My Father a avut premiera mondiala la inceputul lunii septembrie la Festivalul International de Film de la Montreal.

Editia de anul trecut a Festivalului International de Film Comedy Cluj a avut ca mare castigator  filmul polonez Obywatel (Cetateanul, regia Jerzy Stuhr), care a castigat trofeele pentru Cel mai bun film si pentru Cel mai bun scenariu.

Festivalul International de Film Comedy Cluj se va desfasura, la Cluj-Napoca, in perioada 21-30 octombrie 2016. Filmele vor putea fi vizionate in 4 locatii: Cinema „Florin Piersic”, Cinema „Victoria”, Cinema City – Iulius Mall si Cinema Dacia. Proiectii speciale vor avea loc si in Studio 26.

Citește în continuare