Adrian Telespan – Cimitirul (interviu)
Adrian Telespan a lansat cartea Cimitirul care a atras atentia intregii lumi literare si presei romanesti prin personajul Adrian Green. Am aflat cateva lucruri despre aceasta lansare.
1. Ce anume ti-a declansat dorinta de a publica o carte?
Cimitirul este un roman autobiografic fictiv despre un homosexual roman care se muta la Londra si se angajeaza la un cimitir.
Mi-am dorit sa creez un produs comercial de calitate. Dorinta de publicare e strans legata de dorinta de a face ceva bani cu ea. Avand in vedere ca primul tiraj de 1000 de exemplare este aproape epuizat, cred ca sunt sanse sa se intample treaba asta. Nu mi-am dorit si nu imi doresc sa devin vocea generatiei sau a comunitatii de gay. Mi-am dorit sa aduc pe piata o carte care sa placa.
2. Pentru Cimitirul ai ales un subiect care nu lasa oamenii indiferenti (este tabu pentru unii, socant pentru altii). Te-ai gandit vreo secunda sa mergi pe o ruta mai safe cu un subiect mai putin incitant sau nu ti-a pasat de asta?
N-am ales subiectul ca sa sochez. Sunt homosexual si mie mi s-a parut firesc sa scriu povestea din perspectiva unui homosexual. M-am gandit ca vor exista voci pe care le va deranja subiectul, dar cred ca mi-ar fi fost destul de greu sa creez un personaj principal heterosexual verosimil.
3. Cat la suta din ceea ce i se intampla lui Adrian Green e realitate, cat e fictiune si cat e exagerare?
Cam toate poveștile din Cimitirul pleacă de la o bază reală, ceva mic care mi s-a intamplat la un moment dat. Și apoi se duc spre fictiune. Unele dintre experientele din carte sunt reale 100%. Nu pot să dau un procent corect de impartire a realitatii si fictiunii. Ce pot spune e ca, in cazul cartilor si filmelor, prefer fictiunea in detrimental realitatii. E adevarat ca uneori viata bate filmul, dar eu sunt convins ca publicul prefera fictiunea. Uite, daca ne uitam la topul celor mai profitabile filme, in topul primelor 10 e un singur film inspirat de realitate, Titanic. Cat despre exagerare… Nu stiu daca se poate vorbi de exagerare in cazul fictiunii.
4. Crezi ca cititorii s-ar putea regasi in situatiile din carte?
Din feedbackul primit pana acum, toti cititorii, indiferent de sex, varsta sau orientare sexuala, se regasesc in diverse pasaje, fie ca e vorba de emotii sau intamplari. Cei mai multi se regasesc in dorinta de a castiga la loto sau lasitatea fata de propria persoana, altii se regasesc in experienta descoperirii masturabarii. E ceva pentru fiecare in cartea asta.
5. Ce crezi ca ar trebui sa inteleaga un adolescent care citeste Cimitirul?
Sper ca adolescentii, indiferent de orientarea sexuala, ar trebui sa inteleaga ca a fi gay nu este o rusine si este o chestie cat se poate de normala. Asta e unul dintre mesajele nescrise ale cartii. Eu am 34 de ani, dar maturitatea mea nu trece de 17, prin urmare, celalalt lucru pe care ar putea sa il inteleaga e ca oricine poate scrie o carte.
6. Daca ar fi transformata intr-un film, ce actor roman ai vedea jucand rolul lui Adrian Green?
Am dezbatut cu prietenii mei treaba asta si n-am reusit nici macar la Hollywood sa gasim pe cineva potrivit. Toti actorii care ne-au venit in cap sunt prea in varsta acum: Edward Norton sau Vincent Cassel, de exemplu. Și Adrian Broody ar fi bun, dar e cam inalt. Dintre români… hmm… cred că Iureș tânăr ar fi fost perfect. Si mai e un tip, Bogdan Cotleț, pe care l-am vazut in niste piese la un moment dat si mi-a placut foarte mult.
Daca te-am tentat sa afli mai multe despre carte, o poti cumpara AICI!