Skip to content

Andrei Ujica va primi Premiul de Excelenta la TIFF.24. Veti putea vedea si cel mai recent documentar al sau, TWST – Things We Said Today

 Cineastul Andrei Ujica, autor al unor filme esentiale pentru cinemaul documentar, va fi omagiat la cea de-a 24-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (13–22 iunie 2025, Cluj-Napoca), unde va primi Premiul de Excelenta pentru contributia sa remarcabila la arta cinematografica. Prezenta sa la TIFF.24 va fi marcata de o proiectie speciala cu TWST – Things We Said Today, de un masterclasssi de intalniri cu publicul.

Biletele si abonamentele pentru TIFF.24 pot fi achizitionate online pe tiff.eventbook.ro

Pana la momentul emigrarii sale in Germania, la inceputul anilor ‘80, Andrei Ujica a publicat versuri, eseuri si proza. Alaturi de Serban Foarta, Ujica este si autorul unor texte ale formatiei Phoenix.

Debutul sau in cinema, Videogramele unei revolutii (realizat in colaborare cu artistul german Harun Farocki in 1991), este realizat aproape exclusiv din materiale de arhiva si reprezinta inceputul unei trilogii despre sfarsitul comunismului. Filmul – un clasic prin excelenta si material de studiu – reconstituie, prin imaginile oficiale si cele filmate de amatori, revolutia din decembrie 1989 care a dus la caderea regimului Ceausescu, si este o reflectie asupra reprezentarii media a istoriei. „Dupa cum stim, secolul XX este unul filmic. Insa doar camera video, cu posibilitatile ei sporite in ceea ce priveste durata inregistrarii si mobilitatea, poate duce la indeplinire procesul de filmare a istoriei. Cu conditia, desigur, sa existe istorie”, spunea Andrei Ujica.

Out of the Present (1995) documenteaza colapsul Uniunii Sovietice din perspectiva cosmonautului Serghei Krikalev, aflat pe statia spatiala MIR in timp ce pe Pamant URSS inceta sa mai existe, iar Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (2010) este un film de montaj impresionant, realizat cu contributia esentiala a Danei Bunescu si asamblat din peste o mie de ore de material de arhiva cu Nicolae Ceausescu, care acopera 25 de ani din viata acestuia, din momentul in care a ajuns la conducerea Romaniei si pana a fost executat. Intre aceste doua titluri de referinta, Ujica a contribuit la expozitia Unknown Quantity din 2005 cu un film in format DVD despre conversatiile dintre filosoful Paul Virilio si jurnalista Svetlana Alexievich in jurul dezastrului de la Cernobil. In 2006, cineastul a fost unul dintre cei trei autori omagiati in sectiunea 3×3 de la TIFF.

In 2024, Andrei Ujica a revenit cu TWST – Things We Said Today, cel mai personal proiect cinematografic al sau, un film hibrid la care a lucrat peste 10 ani alaturi de aceeasi Dana Bunescu si care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Venetia. Aici, cineastul combina imaginile de arhiva cu animatii si efecte vizuale, pentru a recrea, ca un fel de capsula a timpului, weekendul 13-15 august 1965, cand trupa The Beatles a sustinut iconicul concert de pe Shea Stadium, in New York. Experienta e narata din perspectiva a doi adolescenti.

Regizorul a marturisit ca unul dintre visele sale, inca din liceu, a fost sa faca un film american si sa lucreze cu o mare trupa pop si ca, 50 de ani mai tarziu, i-a si iesit: „Cum le-am spus tinerilor actori newyorkezi ale cǎror voci le-am inregistrat pentru film, nu conteaza cat dureaza sa-ti implinesti un vis, principalul e sa reusesti inainte sa-l uiti.”

Citește în continuare