Apocalyptica – rockerii cu violoncel la Romanian Rock Meeting!
Apocalyptica la Bucuresti pentru un concert in cadrul Romanian Rock Meeting 2012 care va avea loc la Arenele Romane in seara de duminica, 13 mai. Finlandezii revin pentru a patra oara in Romania, a doua oara la Arenele Romane dupa concertul din 2006, iar alaturi de ei ii vom putea vedea la lucru si pe Changing Skins si White Walls, care asigura suportul local.
Povestea Apocalyptica a inceput in 1993 la Helsinki (Finlanda) atunci cand trei absolventi ai Academiei de Muzica Sibelius, adica violoncelistii Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Max Lilja si Antero Manninen au facut o trupa. Initial Apocalyptiva a fost o trupa tribut Metallica, lansad in 1996 albumul Plays Metallica by Four Cellos, care includea 8 dintre cele mai reusite piese Metallica (din perioada clasica Metallica, daca ii putem spune asa).
Apocalyptica – One (Plays Metallica by Four Cellos, 1996)
A urmat un al doilea album Inquisition Symphony, care includea de aceasta data cover-uri Metallica, Faith No More, Sepultura si Pantera, dar si 3 piese originale scrise de Eicca Toppinen. Peste inca doi ani in 2000, trupa finlandeza lanseaza al treilea material, Cult, ultimul pe care vom regasi cover-uri, pe langa 10 piese originale, urmatoarele patru albume Reflections (2003), Apocalyptica (2005), Worlds Collide (2007) si 7th Symphony (2010) cuprinzand piese originale si mai ales foarte multe colborari, cu nume dintre cele mai surprinzatoare, de la Ville Vallo (HIM), Lauri Ylonen (The Rasmus), Cristina Scabbia (Lacuna Coil) pana la Nina Hagen, Sandra Nasic (Guano Apes), Till Lindemann (Rammstein) sau Max Cavalera (Soulfly/Sepultura) asta ca sa dau doar cateva nume.
Apocalyptica – Path Vol.2 feat Sandra Nasic (2001)
Din 2003, dupa plecarea lui Max Lilja, Apocalyptica a ramas in trei oameni, revenind la formula de cvartet in 2005 odata cu cooptarea oficiala in trupa a bateristului Mikko Siren, care avea deja la activ vreo 200 de concerte impreuna cu Apocalyptica. Ca tot suntem la capitolul componenta, precizez ca primul din cei 4 fondatori care a plecat a fost Antero Manninen in 1999 si ca formula actuala, pe care o vom vedea la Arenele Romane pentru Romanian Rock Meeting e alcatuita din violoncelistii Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Perttu Kivilaakso si bateristul Mikko Sirén.
Apocalyptica feat. Ville Valo & Lauri Ylonen – Bittersweet (Apocalyptica, 2005)
Eu m facut cunostinta cu Apocalyptica acum multi ani, din postura de fan Metallica, descoperind o interpretare surprinzatoare a unor piese cu care tocisem niste capete de casetofon. I-am reintalnit mai tarziu in alte contexte, la fel de surprinzatoare pentru o trupa pe care o incadrasem la categoria muzica clasica.
Muzica celor finlandezilor a evoluat de-a lungul anilor, de la muzica de camera, clasica, propusa pe albumul de debut, la metal (progressive, thrash, alternative si bineinteles symphonic) si rock, cu ocazionale acorduri incadrabila la world music.
Apocalyptica – End Of Me ft. Gavin Rossdale (7th Symphony, 2010)
Am incercat sa surprind evolutia asta, in limitele evidente, prin piesele inserate in articol, care, cu riscul de a fi considerate prea mainstream de fanii trupei, cred ca le ofera o imagine a trupei celor care se intalnesc prima data cu rockerii violoncelisti (+ 1 bucata baterist) din Helsinki.
De intalnit, va puteti intalni cu Apocalyptica live, in direct si fata in fata duminica (maine) la Arenele Romane din Bucuresti. Vor mai canta White Walls si Changing Skins care intregesc line-up-ul Romanian Rock Meeting Spring Edition 2012. (detalii, bilete si alte cele)
In incheiere, in pana de inspiratie fiind, nu-mi ramane decat sa va intreb daca i-ati vazut live, sau daca o sa ii vedeti maine… si de ce nu, care sunt partile voastre preferate din Apocalyptica, partea mai clasica, cu primul album si coverurile Metallica absolut geniale, partea mai alternativa sau cea inspre symphonic rock sau metal?