Skip to content

Bucurestiul este in primele trei orase europene cu cea mai buna ciocolata calda in perioada sarbatorilor din acest an.

Bucurestiul se afla, in acest sezon, intre primele trei orase europene in care turistii pot bea una dintre cele mai apreciate cesti de ciocolata calda. 

Capitala Romaniei ocupa locul al treilea intr-un clasament realizat de compania europeana de feriboturi DFDS, cu un scor de 94,1 din 100, dupa Budapesta si Roma. Analiza se bazeaza pe recenzii din Google si pe un sondaj propriu, pentru a stabili unde se gaseste, in prezent, cea mai buna ciocolata calda de pe continentul european.

Potrivit datelor comunicate, Bucurestiul este caracterizat printr-o „cultura a cafenelelor” in crestere accelerata in ultimii ani, cu numeroase spatii noi in care ciocolata calda artizanala si bauturile pe baza de cacao au devenit produse centrale in meniu. Multe dintre aceste locuri propun versiuni reinterpretate ale retetelor clasice, cu arome speciale, toppinguri dedicate si variante moderne ale retetelor traditionale.

Sondajul arata si ca ciocolata calda este bautura de iarna la care calatorii britanici se raporteaza cel mai des atunci cand pleaca in orase europene.

64% dintre respondenti au spus ca o prefera in fata vinului fiert (31%) si a cafelelor „de sezon” (20%). Aproape 9 din 10 respon­denti (87%) au declarat ca incearca in mod deliberat ciocolata calda locala atunci cand viziteaza un oras nou.

Clasamentul plaseaza Bucurestiul intr-un context european in care bauturile pe baza de cacao devin tot mai clar un reper turistic sezonier, iar recenziile online influenteaza direct reputatia unor destinatii.

In analiza DFDS, Budapesta ocupa primul loc, cu un scor de 95,7 din 100 pentru ciocolata calda servita in cafenele, cofetarii si ciocolaterii. Capitala Ungariei este recunoscuta pentru stilul sau specific de ciocolata calda mult mai densa decat variantele obisnuite, cu un gust mult mai intens si servit frecvent cu un strat generos de frisca.

Roma se afla pe locul al doilea, cu 95,3 puncte, ciocolata calda fiind descrisa ca o bautura densa, catifelata, considerata „decadenta” si asociata cu atmosfera cafenelelor istorice din jurul strazilor centrale. Bineinteles, este legata de cultura cafenelelor italiene. 

Topul DFDS arata ca, dupa cele trei orase de pe podium, urmeaza Nisa pe locul 4 cu un scor de 94 din 100. 

Nisa este descris drept un oras in care traditia patiseriile franceze influenteaza folosirea unor sortimente de cacao de foarte buna calitate — de aici si o ciocolata calda delicioasa, mai lichida decat in Roma sau Budapesta.

Lisabona se claseaza pe locul 5 cu 91,8 puncte din 100, fiind apreciata pentru ciocolata calda cremoasa, servita in cafenele de dimensiuni mai mici, deseori specializate in produse pe baza de cacao.

Pe urmatoarele pozitii se afla Strasbourg, Atena, Stockholm, Manchester si Bruxelles, fiecare cu propriile traditii de cafenea si deserturi. In special in orasele franceze si belgiene mentionate, ciocolata calda este legata direct de traditia ciocolateriei locale si de cofetarii cu productie proprie, in timp ce in capitale nordice precum Stockholm se remarca o cultura a spatiilor confortabile, in care bauturile calde sunt esentiale in sezonul rece.

DFDS a analizat si cele mai bine cotate locuri individuale pentru ciocolata calda in Europa, nu doar orasele. 

In fruntea acestui clasament se afla Woodpecker 47, din Bruxelles, cu un scor de 99,5, cunoscut pentru o ciocolata calda descrisa drept extrem de densa si indulgenta.

Pe locul al doilea, cu 98,2 puncte, se afla Pierre Marcolini – The Biscuit Shop, tot in Bruxelles, unde ciocolata calda este construita pe baza unor ingrediente considerate premium si a experientei unor ciocolatieri premiati. 

Pe locul al treilea este Chocolate House by Nathalie Bonn, din Luxemburg, cu un scor de 97,2, in care un detaliu specific il reprezinta „linguritele de ciocolata” care se topesc direct in laptele fierbinte pentru a rezulta bautura finala.

Clasamentul DFDS a luat in calcul recenziile a peste 2.000 de cafenele, cofetarii, ciocolaterii si restaurante europene.

Citește în continuare