Skip to content

Centrul Pompidou din Paris deschide in toamna o retrospectiva dedicata lui Radu Jude. Va include 28 de lungmetraje si scurtmetraje dar si doua creatii de arta video.

Centrul Pompidou pregateste una dintre cele mai cuprinzatoare retrospective dedicate unui cineast roman contemporan: intre 23 septembrie si 11 octombrie, la spatiul mk2 Bibliothèque, vor fi proiectate toate filmele semnate de Radu Jude, de la debuturi la cele mai recente titluri, completate de instalatii video, discutii si lansari de carte. 

Este o recunoastere ampla a cineastului roman, cu atat mai semnificativa intrucat se desfasoara intr-o perioada in care sediul central Pompidou este inchis pentru renovari, fiind inaugurat astfel sezonul expozitional de la mk2 Bibliothèque.

Retrospectiva va fi deschisa de avanpremiera filmului „Kontinental ‘25”, laureat cu Ursul de Argint la Berlinala 2025 pentru Cel mai bun scenariu, si se va incheia cu premiera franceza a lungmetrajului „Dracula”.

In total, publicul francez va putea urmari 28 de filme realizate de Jude, de la „Cea mai fericita fata din lume” (2009) la „Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii” (2023) si scurtmetraje mai putin difuzate.

In paralel cu proiectiile, va aparea monografia „Sfarsitul cinematografiei poate sa mai astepte”, publicata de Les Éditions de l’Œil si FIDMarseille. Cartea reuneste fragmente de jurnal, un dialog extins cu Cyril Neyrat, directorul artistic al FIDMarseille, texte semnate de critici ca Andrei Gorzo sau Veronika Lazar si o selectie de imagini de culise. Radu Jude va participa la semnarea volumului in septembrie, in cadrul evenimentelor organizate la mk2 Bibliothèque.

Dincolo de filme, cineastul va sustine un masterclass moderat de Andrei Gorzo, va discuta despre productia de cinema alaturi de producatorul Saïd Ben Saïd si va intra intr-un dialog despre Eisenstein, „Caricaturana” si „The Potemkinists” impreuna cu cercetatoarea Ada Ackerman. 

O alta conversatie speciala ii va reuni pe Jude si regizorul spaniol José Luis Guerin, pornind de la filmele lor recente „En construcción” si „Kontinental ‘25”.

Intregul program marcheaza 20 de ani de activitate intensa, in care Jude si-a cultivat reputatia de „cineast al nelinistii”, cum l-a descris presa de specialitate, un artist care traverseaza granitele dintre fictiune, documentar si eseu politic.

Pe langa programul mentionat mai sus, The Film Gallery prezinta in premiera doua instalatii semnate de Jude, care demonstreaza deschiderea lui catre zona artelor vizuale. 

„Sleep #2” este o instalatie video inspirata de un desktop movie filmat cu o EarthCam la mormantul lui Andy Warhol, propune un flux de imagini neasteptate, captand vizitatorii sau animalele care trec prin locul de veci al artistului pop. Cele patru ecrane ale instalatiei, fiecare dedicat unei anotimp, sunt insotite de haiku-uri care puncteaza trecerea timpului.

Tot The Film Gallery gazduieste „The Exit of the Trains”, o instalatie construita in jurul Pogromului de la Iasi din 1941, realizata impreuna cu istoricul Adrian Cioflanca. Imagini de arhiva, fotografii recuperate, marturii ale supravietuitorilor si fragmente mute se combina intr-un eseu vizual care confrunta uitarea cu o documentare precisa.

Ambasada Romaniei in Franta vorbeste despre „anul Radu Jude” in Hexagon, iar cronologia confirma: dupa succesul documentarului „Sleep2” in martie la Festivalul Cinéma du réel, FIDMarseille dedica in aceasta vara regizorului o selectie speciala de 17 filme, de la eseuri experimentale la productii premiate, insotita de o intalnire cu publicul.

Retrospectiva devine o carte de vizita pentru cinemaul romanesc.

In perceptia criticilor francezi, Radu Jude se inscrie in traditia regizorilor care nu isi menajeaza nici publicul, nici subiectele. A fost numit „cineastul care transforma tragedia in farsa”, un autor care preia spiritul lui Marx si il combina cu influente din caricatura lui Daumier si cu estetica eseului politic. 

Textele din monografie il descriu drept un satirist cu un „umor serios” care pune sub lupa Europa post-comunista si post-capitalista, vazuta mereu printr-un filtru romanesc lipsit de complezenta. 

Regizor si scenarist, Jude a castigat cu lungmetrajul sau de debut – „Cea mai fericita fata din lume” – premiul CICAE, la Festivalul International de Film de la Berlin, 2009. 

Foto: Silviu Ghetie

In 2012, el a lansat lungmetrajul „Toata lumea din familia noastra”, prezentat in premiera mondiala in sectiunea Forum de la Berlinala. 

Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai buna regie. Ea a fost urmata de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensata cu doua premii la Locarno IFF si pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Tara moarta” (2017) si de lungmetrajul „imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film romanesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary. 

In 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinala, sctiunea Forum, cu doua lungmetraje: „Tipografic majuscul” si „Iesirea trenurilor din gara”. Un an mai tarziu, s-a impus intre toate filmele din competitie cu „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur. In acelasi an 2021, scurtmetrajul sau „Plastic semiotic” a fost prezentat la Festivalul de Film de la Venetia.

La editia din 2022 a Berlinalei a fost selectat in competitia de scurtmetraje cu „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat impreuna cu istoricul Adrian Cioflanca.

“Potemkinistii” (2022) a avut premiera mondiala in cadrul Quinzaine des Réalisateurs si a fost selectat in peste 20 de festivaluri internationale.

„Nu astepta prea mult de la sfirsitul lumii” (2023) a avut premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mentiune din partea Juriului Ecumenic si Premiul I din partea Juriului Tinerilor. In 2024 a revenit la Locarno cu premierele “Opt ilustrate din lumea ideala” si “Sleep #2”.

In 2025, a castigat Ursul de argint pentru cel mai bun scenariu la Berlinala 2025 cu “Kontinental ’25” iar in curand va reveni la Locarno cu „Dracula”.

Citește în continuare