Skip to content

Inspiratie pentru proprietarii horeca. CUIB din Iasi este primul restaurant din Romania certificat Zero Waste. 70% dintre restaurantele din Romania spun ca arunca zilnic peste 5% din ce gatesc

CUIB (Centrul Urban de Initiative Bune) din Iasi  poate fi un studiu de caz pentru toti cei din horeca, avand in vedere ca tocmai a fost certificat  Zero Waste.

Prin abordari inovatoare, resturile alimentare de la restaurantul CUIB sunt folosite ca resurse. Fie ca sunt transformate in compost sau hrana pentru animale, peste 90% din ceea ce ar fi ajuns la groapa de gunoi este reutilizat. In iunie 2025, restaurantul a primit certificarea Zero Waste, acordata de MISA Mission Zero Waste Academy – Zero Waste Europe si Zero Waste Romania. Certificarea s-a desfasurat pe durata a doi ani si recunoaste CUIB ca primul restaurant din Romania care indeplineste standarde internationale riguroase pentru prevenirea, reducerea si devierea deseurilor de la depozitele de gunoi — o etapa importanta in industria ospitalitatii din Romania.

\ Pentru a limina plasticul de unica folosinta, CUIB serveste mancarea takeaway in borcane reutilizabile si materiale compostabile. Restaurantul a demonstrat ca practicile sustenabile pot fi mentinute si in perioade dificile, cand a continuat sa livreze mancarea in borcane reutilizabile in timpul pandemiei.

A recuperat si redistribuit peste 100 de tone de alimente de la comercianti cu amanuntul, din 2020. 10% dintre alimente sunt integrare in meniurile restaurantului, iar restul sunt oferite comunitatilor vulnerabile.

Deseurile biodegradabile sunt colectate separat si compostate pe loc (implementarea unui sistem de compostare electric pe loc care proceseaza pana la 4 kg de deseuri organice zilnic) sau redistribuite pentru a sustine initiativele agricole si sociale locale. Restaurantul a fost pionier in parteneriate, inclusiv colaborari cu Emmaus Iasi, pentru a reutiliza deseurile alimentare pentru hrana animalelor si compostare.

Are o rata de deviere a deseurilor de 94,9%, care depaseste standardele globale.

Materialele sunt in mod sistematic reduse, reutilizate, reciclate, compostate sau recuperate pentru uz productiv, cu rate de contaminare minima sub 5%.

Achizitiile restaurantului prioritizeaza produsele eco-friendly si responsabile social, pentru a diminua impactul negativ asupra mediului, chiar inainte ca marfa sa ajunga la restaurant.

CUIB a creat o comunitate si gazduieste regulat campanii de constientizare, ateliere educationale si evenimente ca „Disco Soups” pentru a combate risipa alimentara si a inspira schimbarea la nivel de baza.

Restaurantul promoveaza gradinaritul urban si detine o gradina pedagogica cu 20 de specii de plante perene comestibile, utilizand propriul compost pentru cultivare — un ciclu complet care ilustreaza economia circulara.

Planul Zero Waste al CUIB a inclus instruirea continua a angajatilor, audituri trimestriale ale deseurilor si un coordonator dedicat Zero Waste.

Romanii arunca anual o cantitate semnificativa de alimente, aproximativ 2,55 milioane de tone de alimente irosite pe an, echivalentul a peste 129 kg per capita si70 Kg pe gospodarie.

73 % dintre restaurante din Romania spun ca se confrunta cu risipa alimentara,  din acestea 50 % arunca zilnic 1 – 5 % din totalul mancarii produse.

Citește în continuare