Skip to content

De vorba cu..Virgil Iantu

Virgil Iantu a lansat luna trecuta un album de studio, Ieri si Azi, cu piese foarte cunoste si apreciate de publicul roman. Reinterpretate si reorchestrate pentru big band, Virgil Iantu da o noua dimensiune unor melodii cantate de Simplu, Loredana sau Stefan Banica Jr.

Despre cum a lucrat la acest album si cat timp i-a luat pana acest proiect a vazut lumina zilei, dar si care au fost reactiile celor care si-au ascultat piesele in nou versiune, aflati citind interviul de mai jos.

 

1. Dupa multi ani de cariera in televiziune, ai revenit la muzica. Ce a generat aceasta intoarcere la prima iubire?

O revenire in muzica nu s-a produs, asta pentru ca nu am parasit zona niciodata. Am avut in acesti ani colaborari muzicale, dar nu la acest nivel de implicare si de vizibilitate. Eram dator sa incerc sa fac ce aveam in minte si ma cam rodea pe dinauntru, dar iata ca momentul a venit atunci cand trebuie. Sper sa dureze si sa fie o completare frumoasa la ce voi face si in televiziune de acum incolo.

2. Pentru albumul “Ieri si Azi” cum ai facut selectia pieselor pe care le-ai inclus ? Ti-a fost greu sa te hotarasti doar la cateva melodii?

E o selectie subiectiva, dar care sper ca atinge placut cat mai multa lume. Dupa acest album, selectia continua in ceea ce am de facut in concertele live. E fain cand piese ce ti-au intrat in ureche intr-un singur fel, iti apar in fata intr-o forma total diferita. Sunt ca noi. E o joaca foarte faina, dar stiti cum e, ca sa ajungi sa te poti juca, in orice domeniu, trebuie sa treci prin multe etape, deloc usoare.

3. Ai ales unele melodii foarte cunoscute si iubite de publicul roman si le-ai dat o noua interpretare. Nu ti-a fost teama ca ai putea fi criticat ca „te-ai atins” de ele, ca publicul ar putea contesta ideea ta?

M-am atins de ele, atat cat trebuia, pentru a le pastra valoarea originala, iar bunul simt muzical al lui George Natzis si cel pe care sper ca il am si eu, nu ne-a permis sa transformam o zana, intr-o vrajitoare. Publicul nostru este educat si cred ca va primi asa cum imi doresc si eu, aceast cadou.

4. Varianta ta pentru piesa „Ce bine ca esti” a inceput sa fie deja difuzata la radio. E si aceasta o abordare a muzicii incat sa o faci cunoscuta si generatiilor mai tinere, care altfel nu ar asculta asemenea muzica?

Piesa lu Nicu Alifantis e mai norocoasa din punctul acesta de vedere, dar exact despre asta este vorba. Multe din piesele pe care le regasim pe album, nu sunt suficient difuzate, incat publicul tanar sa aiba acces la ele si atunci faptul ca ele sunt readuse in prim plan si intr-o forma reimprospatata, este un lucru bun. Pentru piesele mai noi de pe album, public tanar exista deja, dar in cazul de fata, el este dus intr-o zona ce il poate educa muzical. Am folosit doar instrumente clasice, suflatori, pian, contrabas, etc. Cred ca celor mai tineri le prinde foarte bine sa auda si sa vada instrumente reale.

5. Ce te-a inspirat sa te duci in directia swing-ului si big-band-ului ?

Poate ca si educatia mea muzicala, dar si faptul ca acest stil este foarte iubit de atata vreme si nu imbatraneste. Are eleganta, clasa, si iti ofera trairi frumoase. Si de fapt acest gen m-a ridicat de pe canapea si m-a facut pe mine sa imi dau viata peste cap si sa fac acest album.

6. Care piesa pe albumul „Ieri si Azi” e cel mai aproape de sufletul tau, si ca mesaj si ca rezultat final ?

Din fericire pentru mine, am legaturi apropiate cu destul de multi dintre cei ale caror piese apar pe album si avem povesti frumoase traite impreuna. Imi este foarte greu sa dau un raspuns.

7. Cat de greu e sa pornesti la drum, in turneu, cu un asemenea proiect, in care ai o intreaga Bucharest Jazz Orchestra langa tine ?

Stiu ca este o nebunie si ca ar fi mai usor intr-o formula mica, dar acest gen nu poate fi abordat meschin. Piere din start. Pana la urma, tocmai plecam in turneu si incepand cu 1 Martie Timisoara, vom ajunge prin inca cinci orase mari, ca Iasi, Bacau, Brasov, Cluj, Sibiu. Abia astept. E un lucru frumos si sper ca energia noastra sa ajunga repede si in oglinda, la public.

8. De cati ani lucrezi pentru a pune in practica un proiect de o asemenea anvergura?

De trei ani o pritocesc si de aproape un an, muncesc. Am avut ajutoare multe, printre care, cel care mi-a fost aproape de la inceput, Adrian Despot, in al carui simt artistic cred foarte tare si care pentru mine a contat enorm. De altfel, toti colaboratorii si toti cei care au fost mai mult sau mai putin implicati, au facut-o din suflet si cu placere, lucru pe care eu l-am simtit si pentru care vreau sa le multumesc.

9. Artistii dupa ale caror piese ai realizat aceste reinterpretari ti-au oferit vreun feedback pana acum?

Da, bineinteles. A fost primul lucru pe care l-am facut. Eram curios de reactie. Toti au fost surprinsi, dar si placut impresionati ca piesele lor pot suna si asa si ca cineva acolo le-a inclus intr-un album, subiectiv sau nu.

Prima piesa pe care Virgil Iantu a lansat-o de pe acest disc a fost Ce bine ca esti, iar varianta sa a fost imediat difuzata la radio, iar la putin timp dupa lansarea albumului Ieri si azi, cantaretul a pornit intr-un turneu prin tara.

Voi ati ascultat albumul? Cum vi se pare Virgil Iantu dupa ce ati citit acest interviu?

Citește în continuare