Galerie foto. Gala de deschidere a Festivalului de la Cannes. Robert De Niro a primit un Palme d’Or onorific, inmanat de Leonardo DiCaprio.

Seara trecuta, Festivalul de Film de la Cannes si-a deschis oficial portile pentru cea de-a 78-a editie, marcand debutul a 11 zile dedicate celor mai buni cineasti ai industriei cinematografice.
Deschiderea a fost marcata de proiectia in premiera mondiala a filmului “Partir Un Jour” (Leave One Day), lungmetrajul de debut regizoral al lui Amélie Bonnin, care o are in rolul principal pe cantareata si compozitoarea Juliette Armanet, alaturi de actorii Bastien Bouillon si François Rollin.
Desi Leave One Day a fost filmul principal al serii, ochii tuturor au fost atintiti catre sosirea legendarului Robert De Niro, omagiat cu Palme d’Or onorific.
Sosirea dlui De Niro, alaturi de Leonardo DiCaprio – cel care i-a inmanat distinctia –, a starnit un val de entuziasm.







Pe covorul rosu s-au aflat si nume sonore precum Quentin Tarantino, Rossy De Palma, Julia Garner, Nava Mau, Zahra Amir Ebrahimi, dar si fostii laureati ai trofeului Palme d’Or, precum Sean Baker.
Robert De Niro nu a ratat ocazia sa isi foloseasca discursul de acceptare pentru a condamna vehement politica americana actuala, catalogandu-l pe Donald Trump drept „presedintele filistin al Americii” si indemnand la organizare si protest fata de ceea ce a numit o amenintare grava la adresa democratiei.
In afara de momentul dedicat lui De Niro, ceremonia a inclus si un tribut emotionant adus regizorului David Lynch, cunoscut pentru estetica sa experimentala si pentru capodopere precum Mulholland Drive si Wild at Heart, filme mult iubite de publicul de la Cannes.
Una dintre marile absente ale galei a fost starul Tom Cruise, prezenta sa fiind anuntata pentru 14 mai cand va aparea alaturi de regizorul Christopher McQuarrie si restul echipei “Misiune Imposibila: Rafuiala finala”, prezentat in afara competitiei la Grand Théâtre Lumière. Este una dintre cele mai asteptate premiere ale festivalului si ale anului
In calitate de presedinta a juriului, actrita Juliette Binoche a fost in centrul atentiei, purtand o tinuta cu voal care aminteste de estetica filmului Dune.


A pozat pe treptele Palais des Festivals de mana cu ceilalti membri ai juriului – printre care Halle Berry, Jeremy Strong, regizoarea indiana Payal Kapadia, Alba Rohrwacher, Leïla Slimani, documentaristul Dieudo Hamadi, regizorul coreean Hong Sangsoo si cineastul mexican Carlos Reygadas.
In discursul sau de deschidere, Binoche a atins teme grele, de la razboiul din Gaza si crizele climatice pana la misoginia contemporana, facand apel la umanitate si sensibilitate intr-o lume din ce in ce mai dezumanizata: „Vanturile durerii sunt atat de violente incat ii smulg pe cei mai slabi… Trebuie sa dam nastere blandetii.”
Juriul condus de Binoche va delibera asupra celor 21 de filme aflate in competitie, urmand sa decida castigatorii premiilor majore: Palme d’Or, Grand Prix, Premiul Juriului, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita si Cel mai bun actor.
Printre cele mai asteptate premiere din festival se numara “The Phoenician Scheme” de Wes Anderson, cu Tom Hanks, Benicio del Toro si Mia Threapleton; “Eddington” de Ari Aster, cu Joaquin Phoenix, Pedro Pascal si Emma Stone; “New Wave” de Richard Linklater; debutul regizoral al lui Scarlett Johansson, “Eleanor The Great”, cu June Squibb si Chiwetel Ejiofor; “Die My Love”, cu Jennifer Lawrence si Robert Pattinson; “Sentimental Value” de Joachim Trier, cu Renate Reinsve; “Highest 2 Lowest” de Spike Lee, cu Denzel Washington, Jeffrey Wright si A\$AP Rocky; “Alpha” de Julia Ducournau; “Romeria” de Carla Simón si “The Eagles of the Republic” de Tarik Saleh.
Pe langa Scarlett Joahnsson, festivalul se bucura si de debutul regizoral al actorilor Kristen Stewart — cu “The Chronology of Water”, avand-o in rol principal pe Imogen Poots — si Harris Dickinson — cu Urchin, in care Frank Dillane interpreteaza un vagabond londonez aflat in cautarea propriei identitati.
Pe covorul rosu, deschiderea festivalului a fost insotita de o serie de masuri stricte privind tinutele participantilor. Ca de obicei, regulile au fost deja incalcate.
Cu cateva ore inaintea deschiderii covorului rosu, organizatorii festivalului au emis un mesaj neobisnuit catre presa: au instituit un nou regulament oficial care interzice nuditatea completa si tinutele voluminoase care impiedica fluxul de circulatie pe covorul rosu sau in sala de proiectii.
Bineinteles, pe covorul rosu au aparut mai multe doamne si domnisoare cu tinute excentrice, voluminoase si pe alocuri foarte sexy, mizand pe nuditate. Pe langa ele au aparut un domn cu un papion tricotat — desi codul vestimentar de gala la Cannes impune papion clasic —, iar altul cu pantofi sport murdari.
Merita adaugat ca viitorul castigator la Oscar 2026 s-ar putea afla printre premierele de la Cannes. “Anora” al lui Sean Baker – castigatorul Palme d’Or de anul trecut — a obtinut mult-ravnitul trofeu pentru cel mai bun film la Oscar 2025. In trecut, titluri precum “Anatomy of a Fall” sau “The Zone of Interest” au debutat la Cannes si au devenit repere in circuitul cinematografic global.
Ceremonia de inchidere va avea loc pe 24 mai si va fi urmata de proiectia “Dandelion’s Odyssey”, regizat de Momoko Sato.





























