Skip to content

10 filme romanesti pe care trebuie sa le vezi in 2013

In ton cu ziua de ieri, facem o retrospectiva a celor mai importante filme romanesti care au avut premiera anul acesta.

A fost un an destul de bun pentru cinematografia romaneasca, un an in care filmului romanesc i-au fost recunoscute meritele pe plan mondial, dar si un an al inovatiilor sau al subiectelor originale.
Sa vedem 10 productii autohtone care merita vizionate:

Pozitia copilului
 „Poziția copilului”, cel de-al treilea film al lui Calin Peter Netzer, este primul film romanesc de lungmetraj care castiga trofeul URSUL de AUR la Festivalul de Film de la Berlin. Pelicula se alatura unei liste lungi de filme romanesti care ne-au reprezentat cu brio peste hotare si care ne fac mandri ca suntem romani: Dupa dealuri (Cannes- Cel mai bun scenariu, Cea mai bun interpretare); Eu cand vreau sa fluier, fluier (Marele Premiu al Juriului -Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin; Castigator: Premiul Alfred Bauer, Festivalul de la Berlin); Politist adjectiv (Premiul FIPRESCI, Festivalul de la Cannes/Castigator: Premiul Juriului, sectiunea: Un Certain Regard, Festivalul de la Cannes) O zi buna de plaja (Castigator: Ursul de Aur pentru film de scurt-metraj, Festivalul de la Berlin) 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (“Palme d’or”, Festivalul de la Cannes , Premiul FIPRESCI, Festivalul de la Cannes); California Dreamin\’ (Castigator: “Un Certain Regard”, Festivalul de la Cannes); A fost sau n-a fost? (Castigator: “Caméra d’or”, Festivalul de la Cannes); Moartea domnului Lazarescu (Castigator: “Un Certain Regard”, Festivalul de la Cannes) fiind doar cateva dintre ele.
Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi. Distributia este formata din actorii Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

Roxanne
“Roxanne” reprezinta debutul in lungmetraj al regizorului Valentin Hotea, care este si co-scenarist alaturi de Ileana Muntean. Filmul ne spune povestea lui Tavi Ionescu (Serban Pavlu) un barbat de 38 de ani, caruia inca ii place sa copilareasca. El isi imparte viaţa intre grafica pe calculator, o mama bolnava si Oana, care inca spera ca el sa se implice in relatia lor. Pentru Tavi totul se va complica insa din ziua in care se hotaraste sa-si ceara dosarul de la Securitate. Distributia este formata din actori precum Serban Pavlu, Diana Dumbrava, Mihai Calin, Valeria Seciu, Corina Moise.

Love building
Debutul in lungmetraj al tinerei cineaste Iulia Rugina se indeparteaza de subiectele grele cu care am fost obisnuiti in ultimii ani si ne prezinta un film usurel, comercial, o comedie romantica mai exact. Filmul, realizat de o echipa tanara, are actiunea plasată într-o tabără menita sa “repare” relatii de cuplu ajunse intr-un moment critic. 14 cupluri ajunse in impas, ajutate de trei pshihoterapeuți și traineri ai taberei, incearca sa-si reconstruiască poveștile de dragoste. Pe parcursul a 7 zile, participanții trec prin diverse etape ale reparării relațiilor lor.  Dar cei trei traineri meniti sa ii asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet încet de sub control. Într-o cursă continua catre și au trait fericiți până la adanci batraneti, se ridica o singura intrebare: Poti sa repari dragostea in 7 zile?.

O vara foarte instabila
Filmul Ancai Damian este atipic, vorbit aproape integral in limba engleza, si ne spune povestea lui Daniel, un scotian prins intre doua femei, intre dragoste si pasiune. Distributia este formata din actorii Ana Ularu, Kim Bodnia, Jamie Sives, Diana Cavallioti.s.a
Filmul este o introspecţie ironică, presărată cu umor negru, despre relaţiile moderne, sub influenta poveştilor lui Pirandello – o poveste-în-poveste – unde personajele devin conştiente că se află într-un film. Aş spune că se află la intersecţia dintre filmul de artă şi cel de comedie… Foarte modern, foarte contemporan, spune Anca Damian, regizoarea filmului.

Deja Vu
Cel mai recent proiect al lui Dan Chisu uimeste nu atat prin poveste, care ne prezinta un triunghi amoros, ci mai ales prin realizare: Spectatorul intra in viata personajului principal fara sa il vada, descoperindu-l numai din modul in care reactioneaza personajele cu care el interactioneaza: mama, sotia si amanta. Pe scurt, filmul poate fi sintetizat dupa cum urmeaza: Este prima dimineata in care Mihai, un barbat de 55 de ani, se trezeste acasa nu alaturi de sotia sa, ci de amanta.

Cainele japonez
O drama in regia lui Tudor Cristian Jiurgiu, cu Victor Rebengiuc si Serban Pavlu in rolurile principale. Victor Rebengiuc este Costache Moldu, un batran care a pierdut totul in urma unei inundatii: sotia, casa si agoniseala de-o viata. Atunci cand va fi pus in fata alegerii de a pastra sau nu pamantul care i-a fost dat de către primarie, intoarcerea neasteptata a fiului sau, Ticu, din Japonia dupa foarte multi ani, il va ajuta sa ia o decizie.

Domnisoara Christina
Aduce o nouatate in peisajul cinematografic romanesc: filmul cu fantome. Filmul a fost promovat drept primul horror romanesc, dar nu prea reuseste sa te sperie. Cei care au citit nuvela lui Eliade, si-au dat seama ca ecranizarea este destul de fidela si respecta destul de mult actiunea. Ne aflam in Romania perioadei interbelice cand tanarul pictor Egor Pașchievici (Tudor Aaron Istodor), sosit la conacul doamnei Moscu ( Maia Morgenstern) impreuna cu iubita lui Sanda (Ioana Anastasia Anton), observa ca intreaga ei familie o venereaza pe Domnisoara Christina, matușa ucisa in imprejurari neclare pe cand avea doar 20 de ani, in timpul rascoalelor din 1907. Egor este atras intr-un mod inexplicabil de portretul Domnisoarei Christina și incepe sa o viseze. Curand insa granița dintre vis și realitate se estompeaza iar Domnisoara Christina (Anastasia Dumitrescu), indragostita de Egor, este adusa inapoi la viata prin ritualuri oculte chiar de catre familia ei. Cand realizeaza insa ca viata Sandei este in pericol, Egor decide sa lupte cu strigoiul.

Domestic
Adrian Sitaru (Pescuit sportiv”,„Din dragoste cu cele mai bune intentii) ne-a prezentat anul acesta o comedie  despre un fel de Arca a lui Noe pe verticala, așezata pe etajele unui bloc in care vecinii si animalele lor dezvolta legaturi complicate care, de cele mai multe ori, sfarsesc fie in suc propriu, fie in sange. Filmul se axeaza pe povestea a trei personaje principale- un profesor care este totodata si presedinte al asociatiei de locatari a blocului sau, un taximetrist si un vecin mai tanar– si a animalelor lor, obligati sa locuiasca impreuna in aceeasi comunitate a blocului. Din distributie fac parte Adrian Titieni si fiica sa, Ariadna Titieni (12 ani), Gheorghe Ifrim, Clara Voda, Ioana Flora, Sergiu Costache si Danut Hurduc (9 ani).

Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism
Cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu (Politist adjectiv, A fost sau n-a fost) este o experienta interesanta, greu de incadrat intr-o categorie, care probabil ca v-a luat prin surprindere. Suntem in mijlocul filmarilor. Paul, regizorul (interpretat de Bogdan “Boogie” Dumitrache), are o relatie amoroasa cu Alina, o actrita dintr-un rol secundar (jucata de Diana Avramut). A doua zi se vor filma ultimele scene in care apare Alina. Paul se hotaraste sa filmeze o scena nud cu ea. Paul se trezeste de dimineata, plin de indoieli, si isi schimba planurile: in loc sa filmeze scena nud, ii spune producatorului ca are o criza de ulcer. Apoi isi ia o zi libera pentru a se intâlni cu Alina. Treptat, filmul se intrepatrunde din ce in ce mai mult cu viata reala, iar filmarea ia o turnura neasteptata.

Sunt o baba comunista
La aproape un sfert de secol de la capodopera cinematografica Morometii, regizorul Stere Gulea reia colaborarea cu directorul de imagine Vivi Dragan Vasile si actrita Luminita Gheorghiu, cea care interpreteaza rolul principal din comedia Sunt o baba comunista.Viata linistita de provincie a sotilor Emilia si Tucu este data peste cap atunci cand fiica lor se intoarce din Statele Unite, impreuna cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit sa fie o intalnire fericita se transforma repede intr-o situatie complicata si in acelasi timp amuzanta. Parintii fetei afla ca tanarul cuplu trece prin probleme financiare grave, asa ca sunt dispusi la orice sacrificiu pentru ca viitoare familie a fiicei lor sa nu duca lipsa de nimic.

Alte filme romanesti care au avut premiera anul acesta: La limita de jos a cerului, Lupu, Matei copil miner, Nu sunt faimos dar sunt aroman, Funeralii fericite, Afacerea Tanase, Condamnat la viata s.a.

Pe voi ce film romanesc v-a impresionat anul acesta?
Si pentru ca tot am vorbit de filme romanesti, sper ca ati aflat deja de prima platforma VOD unde puteti viziona gratuit pelicule autohtone.

Citește în continuare

Revelion The Fresh 2014 @ Palatul Ghika

Barba decorată ca a piraților din Caraibe, barba marinărească - bogată, stufoasă, barba circulară sau răvășită va face parte din recuzita necesară nopții ce sărbătorește trecerea din 2013 în 2014.…

Citeste mai mult