Skip to content

Cum a fost la prima editie a Festivalului BUZZ CEE

Timp de 5 zile am luat parte la nasterea & botezul unui festival cu potential, organizat de niste oameni pasionati de film care au avut ideea sa transforme Buzaul intr-un oras cinefil unde localnicii, alaturi de invitati din tara si din strainatate, au avut ocazia sa vizioneze filme de calitate din tarile vecine care ajung rareori pe marile ecrane din Romania.

 

Prima editie a BUZZ CEE a fost una memorabila si mi-a lasat o senzatie de ”feel-good” care inca se face simtita.
Din cele 53 de filme, trecute prin filtrul abil al selectionerilor Cristi Marculescu si Florin Barbu, am apucat sa vad vreo 6 lungmetraje si cam tot atatea scurtmetraje, facand slalom constant intre petreceri unde am stat la povesti cu oameni misto, plimbari prin Buzau, excursii selenare si noroioase sau degustari de vinuri fine si aromate. Programul a fost compus dintr-o selectie echilibrata in care s-au regasit cam toate genurile importante: comedie, drama, thriller, SF, filme cu accente romantice dar si cateva greu de catalogat.

Am ajuns miercuri, la fix cat sa prind gala de deschidere unde a rulat, in premiera si-n exclusivitate in Romania, HIGHWAY TO HELLAS, o comedie de public, la care s-a ras cu pofta. Pe scurt, filmul, amplasat  intr-un decor ce-ti face chef de vacanta, face misto de tensiunile financiare recente dintre Germania si Grecia, facand totodata portretul a doua tari cu mentalitati complet diferite.
In competitia de lungmetraj au concurat 6 filme din tari precum Germania, Bulgaria Rusia, Austria, Polonia si Romania.  Preferatul meu a fost SNOW, un thriller rece si taios din Bulgaria, care ne face partasi la povestea unei familii de delicventi, excelent filmat si impecabil interpretat, care iti lasa insa un gust amar. Flashbackurile, la inceput confuzante, construiesc incet, dar sigur, relatia dificila si dura dintre tata si fiu, culminand cu un final care elibereaza spectatorul de povara. Un film bantuitor, pe care nu-l uiti prea usor, SNOW a impresionat publicul,care l-a ales drept castigator al trofeului Pop BUZZ, dar si juriul,  care i-a oferit o mentiune speciala.

La fel de marcant a fost si Sin & Illy Still Alive, lungmetrajul de debut al regizoarei Maria Hengge, care a fost desemnat castigatorul trofelului Long BUZZ.  Un film low-buget, extrem de realist, despre lupta cu dependenta de droguri, portretizat prin doua tinere, excelent alese, care incearca sa-si refaca viata, visand sa schimbe o existenta de cosmar cu una relaxanta, in insorita Grecie. Muzica apastoare, excelent aleasa, imi rasuna si acum in urechi.

Motivatia juriului, format din Dan Chisu, Igor Cobileanski si Maya Vitkova, suna cam asa: „Un film simplu, dar bine realizat si emotionant despre o tanara aflata pe punctul de a incepe o noua viata”.

Dileme morale, exprimate intr-un limbaj colorat, ne-a oferit 03BYPASS, singurul film romanesc din competitie, cel mai recent film in regia lui Nap Toader, care incearca sa ridice un semnal de alarma cu privire la situatia medicilor din Romania si care te provoaca sa raspunzi la clasica intrebare: „tu cum ai proceda daca ai fi in locul personajelor?” Nu va spun care e dilema personajelor pentru ca filmul tocmai si-a facut intrarea in cinematografele din Bucuresti si ati face bine sa-l vedeti. Spectaculoasa a si fost iesirea de la proiectie, cand ne-am facut loc printre multimea de tineri care asteptau nerabdatori sa intre sa vizioneze urmatorul film, dintr-o cu totul alta poveste: Captain America: Civil War.

Publicul tanar, si nu numai, a simpatizat cu micii eroi din Camila celesta, un film duios si simplu, despre copilarie, plasat intr-un peisaj desertic au loc o multime de peripetii. Un film care mi-a facut un chef nebun sa revad URGA lui Mikhalkov.

La categoria documentar am cam chiulit, deoarce m-am concentrat pe lungmetrajele din competitie, dar stiu din surse sigure ca filmul vedeta a fost ROBOTELUL DE AUR, care a si castigat de altfel marele premiu la categoria Real BUZZ. Este vorba de o productia romaneasca realizata de tinerii regizori Mihai Dragolea si Radu Mocanu, care ne spune povestea adevarat a buzoiancei Steluta Duta, multipla campioana la box, o tanara ambitioasa, dar extrem de incercata de viata.

Motivatia juriului, format din Alex Shiriaieff, Claudiu Mitcu, George Kalomenopoulos si Aurelian Nica:  „pentru maniera nepretentioasa de a spune o poveste care dintr-una locala a devenit una globala”.

In competitia de scurtmetraj au fost alese 19 filme, castigatorul fiind din Romania. Este vorba de Dispozitiv 0068 (Romania, 2014), un scurtmetraj regizat de Radu Barbulescu, care are in centrul povestii un lunetist ce se instaleaza in apartamentul unei batrane paralizate pentru asigurarea perimetrului pe parcursul summitului NATO de la Bucuresti.
Juriul (Iulia Rugina, Eugen Kelemen, Dan Burlac si Emanuel Lazarescu) a motiva alegerea: “pentru modul inteligent  in care regizorul a utilizat mijloacele limbajului cinematografic si narativ pentru a realiza un film eficace, coerent, cu tensiune, emotie si umor controlate si dozate foarte bine in favoarea operei cinematografice”.

BUZZ CEE, festivalul dedicat cinematografiei din Europa Centrala si de Est, s-a incheiat sambata, 7 martie, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzau cand a avut loc gala de decernare a celor 4 trofee:Long BUZZ, Real BUZZ , Short BUZZ si Pop BUZZ, ale primei editii BUZZ CEE:
Dupa Gala a urmat proiectia filmului DINCOLO DE CALEA FERATA, cel mai recent lungmetraj al lui Catalin Mitulescu, care se vrea a fi o comedie romantica cu nuante nostalgice, incarcata suspans si umor.
Ar mai fi multe de povestit, dar ne oprim aici. Am mentionat deja faptul ca intrarea a fost libera?
Multumim organizatorilor pentru 5 zile si nopti pline de culoare si d-abia asteptam sa ne vedem la anul, la editia cu numarul 2 BUZZ CEE!

Citește în continuare