Skip to content

Star Wars, saga care a folosit stiinta si a inovat cercetarea

Ai ajuns deja la Star Wars? Iata cateva detalii interesante despre intreaga saga:

Chiar daca sunt voci care contesta autenticitatea stiintifica a anumitor scene, imagini si simboluri folosite în populara franciza„Star Wars”, exista si o excelenta contrapondere: din ce în ce mai multi oameni de stiinta se inspira din serie si încearca sa inoveze în domenii-cheie.

Un univers legendar
„Star Wars” este fara îndoiala cea mai cunoscuta franciza science fiction din istoria cinematografica, dand nastere unui adevarat fenomen cultural, mai ales pentru ca face stiinta –cu precadere fizica – accesibila oricui. Unii oameni de stiinta, însa, contesta diferite aspecte din constructia filmului, argumentand ca nu asa stau de fapt lucrurile în realitate.

De exemplu, unul dintre simbolurile cele mai populare si incorecte din punct de vedere stiintific sunt sabiile lightsaber (un fel de sabie cu energie care apare în filmele din franciza). Ele par sa fie arme facute din laser, dar asta ridica mai multe probleme: laserele nu fac zgomotul pe care îl auzim în film, laserele nu se ciocnesc atunci cand fasciculele de lumina se intersecteaza si nici nu pot taia totul. În plus, sabiile laser ar avea nevoie de o sursa de putere eficienta ca sa functioneze. Însa, oricate argumente rationale ar exista, nimeni nu poate contesta ca sabiile din „Star Wars” sunt cool.

O alta imagine fara sustinere stiintifica este cea a celor doi sori de pe Tatooine. Nici zgomotele în vid nu sunt stiintificadevarate. Cum sa auzim sunete în timpul luptelor în spatiu, daca spatiul este vid, iar sunetul are nevoie de materie pentru a se propaga? Sau scena din episodul al cincilea al seriei, în care nava Millennium Falcon a trecut printr-un camp de asteroizi si obiectele se miscau foarte repede si loveau tot ce le iesea în cale? Oamenii de stiinta spun ca obiectele dintr-un camp de asteroizi nu pot fi asa de mari pentru ca, în urma coliziunilor, devin pietris.

Despre navele din „Star Wars” stim deja ca se deplaseaza cu viteza luminii, însa potrivit fizicii, acest lucru e posibil numai pentru obiectele cu masa zero. În plus, ar fi nevoie de energie infinita, care nu exista în universul nostru. Navele folosesc hyperdrive, ceea ce ar însemna ca intra într-o alta dimensiune în care sunt,probabil,valabile alte legi ale fizicii. Interesant mai este si ca în galaxia foarte îndepartata din universul „Star Wars” aproape toate personajele respira în voie, ca si cum planetele ar fi adaptate la gravitatia noastra.

O sursa de inspiratie

Popularitatea „Star Wars” nu a atras numai criticile oamenilor de stiinta, ci le-a suscitat si interesul, multi dintre ei alegand sa se uite la universul creat de George Lucas si J.J. Abrams – în ultimele episoade – ca la o sursa de inspiratie pentru domeniile lor de cercetare, de la fizica, la psihologie.Un exemplu ar fi Death Star, cea mai tare arma din Imperiu, o statie spatiala de dimensiunea lunii care poate distruge o planeta întreaga si care îi fascineaza pe analistii politici si economici, dar si pe fizicieni deopotriva.

Saga e foarte bogata si în imagistica medicala, o sursa de inspiratie pentru cercetatori fiind proteza lui Luke Skywalker, dar si problemele respiratorii ale tatalui acestuia, Anakin.În unele universitati medicale din lume, profesorii folosesc adesea ca exemplu suieratul lui Darth Vader pentru a-i învata pe studenti cum sa puna un diagnostic corect. Exista si explicatii medicale pentru problemele respiratorii ale acestuia: se pare ca aerul fierbinte cu particule vulcanice de pe Mustafar i-a afectat sistemul respirator, iar Darth Vader, potrivit medicilor, sufera de o inflamatie a plamanilor.
Si psihiatrii au acordat o atentie ridicata seriei Star Wars, mai ales ca în saga exista personaje arhetipale, care ilustreaza perfect anumite tipare de comportament.  De exemplu, figura lui Anakin Skywalker si caderea lui sunt considerate „hrana” de multi psihoterapeuti.

Super-popular si foarte real
Înca de la lansarea primului trailer al noului episod „Star Wars: Trezirea Fortei”, simpaticul robot BB-8, care arata ca un castron întors invers si pus pe o minge de fotbal, a devenit atat de popular, încat multi fani îl considera mascota neoficiala a noului film din serie.Spre deosebire de R2-D2, robotul din trilogia initiala, BB-8 este un droid inteligent si de vanzare. E reîncarcabil, controlabil prin Bluetooth si se descurca cu usurinta în mediul înconjurator datorita tehnologiei pe baza de senzori, folosita si la aspiratoarele robot.
BB-8 are o autonomie de o ora si dureaza aproape trei ore ca sa fie încarcat la capacitate maxima. Robotelul poate fi controlat si prin intermediul unui joystick sau al unei aplicatii speciale, care reda o multime de zgomote din „Star Wars”. BB-8, produs de Sphero, vine la pachet si cu cateva surprize, inclusiv informatii despre noul episod din seria „Star Wars”, înainte de lansarea oficiala. Robotul costa aproape 200 de dolari si poate fi comandat online.
FIlmul STAR WARS: THE FORCE AWAKENS este distribuit de Forum Film Romania si a avut premiera ieri 18 decembrie 2015, in format 3D (in varianta subtitrata, precum si dublata), IMAX 3D si 4DX (in varianta subtitrata).

Citește în continuare