Skip to content

Oamenii de stiinta lucreaza la productia unor genti din piele de dinozaur, obtinuta din ADN de T-Rex.

Intr-o lume in care luxul si inovatia par sa mearga mana in mana, un proiect cu totul neobisnuit isi propune sa revolutioneze industria modei si nu numai. Este vorba despre o initiativa care isi propune sa produca accesorii de lux, incepand cu genti si posete, folosind „piele de T-Rex” – un material crescut in laborator, pornind de la ADN-ul uneia dintre cele mai temute creaturi care au umblat vreodata pe Terra.

Desi proiectul suna desprins dintr-un roman stiintifico-fantastic, initiativa este reala si vine din colaborarea agentiei creative VML cu doua companii: The Organoid Company si Lab-Grown Leather Ltd., un pionier in domeniul biotehnologic.

Obiectivul lor este sa creeze o alternativa sustenabila si etica la pielea traditionala, eliminand impactul negativ asupra mediului si cruzimea fata de animale, fara a face rabat de la calitate, durabilitate si rafinament.

Totul incepe cu ADN-ul extras din colagen fosilizat al dinozaurului Tyrannosaurus rex. 

Colagenul este o proteina esentiala, regasita in piele, tendoane, oase si cartilaje, care confera structura si rezistenta tesuturilor animale. Folosind ADN sintetic, proiectat de The Organoid Company, cercetatorii inginerizeaza celule care sunt apoi integrate in materialul bio Elemental-X dezvoltat de Lab-Grown Leather Ltd. 

Denumita „fara schelet de sprijin”, metoda permite celulelor sa-si creeze propria structura naturala, imitand procesele naturale din care rezulta pielea traditionala.

Echipa a ales T-Rex-ul nu doar pentru atractia lui legendara, ci si pentru ca acest dinozaur era capabil sa supravietuiasca in medii extreme – o paralela simbolica la provocarile climatice pe care omenirea le va infrunta in deceniile viitoare. 

Thomas Mitchell, CEO al The Organoid Company, declara: „Este o dovada remarcabila a modului in care putem folosi ingineria genomului si a proteinelor pentru a crea materiale complet noi. Prin reconstructia secventelor proteice antice, putem proiecta pielea de T-Rex, un biomaterial inspirat din biologia preistorica, clonat intr-o linie celulara inginerizata special.”

Pentru inceput, pielea va fi utilizata in industria marochinariei, ulterior este planuita extinderea catre industria auto.

Planurile comerciale includ lansarea unor accesorii de lux, precum genti si posete, pana la sfarsitul anului in curs. Ulterior, echipa intentioneaza sa extinda aplicatiile catre alte domenii, inclusiv industria auto, unde pielea sintetica de inalta calitate este foarte cautata. 

Materialul rezultat va fi biodegradabil si reparabil, pastrand durabilitatea si tactilitatea pielii traditionale, dar fara impactul ecologic al acesteia.

Cu toate acestea, entuziasmul mediatic si comercial este temperat de scepticismul comunitatii stiintifice. Tom Ellis, profesor de inginerie genomica sintetica la Imperial College London, considera ca proiectul este „foarte improbabil” de realizat in viitorul apropiat. 

Potrivit lui Ellis, nu detinem suficiente informatii despre evolutia dinozaurilor pentru a proiecta gene de colagen specifice T-Rex-ului. Mai mult, chiar daca se vor obtine rezultate, proprietatile colagenului generat in laborator ar fi similare cu cele ale colagenului provenit de la vaci sau pui, ceea ce ar face produsul mai degraba un artificiu de marketing decat o revolutie materiala autentica.

La randul lui, Thomas Holtz Jr., paleontolog la Universitatea din Maryland, subliniaza ca nu avem ADN de tiranosaur sau secvente genetice din era Mezozoica. ADN-ul incepe sa se degradeze imediat dupa moartea unui organism, iar cele mai vechi ADN-uri recuperate vreodata nu depasesc varsta de doua milioane de ani, in timp ce T-Rex-ul a disparut acum aproximativ 66 de milioane de ani.

Totusi, chiar daca reusita este incerta, intentia din spatele proiectului ramane notabila. Productia traditionala de piele este asociata cu defrisari masive, in special in Amazon, si cu utilizarea de substante chimice periculoase precum cromul, care polueaza mediul. 

Pe de alta parte, multe dintre alternativele vegane existente sunt realizate din plastice derivate din combustibili fosili, ceea ce ridica alte probleme ecologice.

Citește în continuare