Iata ce filme poti vedea la Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara
Trei titluri noi și interesante se afla printre filmele care vor rula in cadrul celei de-a sasea editii a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara.
Coproductia sarbo-romana Padurea (2014), in regia lui Sinișa Dragin, are la baza un fapt real: in 1947, Presedintele Iugoslaviei Iosip Broz Tito viziteaza pentru prima data Romania. Regimul comunist, proaspat instalat,ii face cadou un tablou al pictorului român Ion Andreescu, Crângul desfrunzit. Mai târziu, prin anii ’60, când criticul de arta Radu Bogdan primeste permisiunea de a fotografia celebrul tablou pentru ilustrarea unei monografii dedicate marelui pictor, este descoperit faptul ca picturaa fost parte a unei afaceri de spionaj, care ar fi putut afecta serios relatiile diplomatice dintre Iugoslavia și România.
Padurea a câștigat in 2014 premiul pentru cel mai inovativ lungmetraj la festivalul international Visions du Reel, Elvetia.
In Copiii preotului/ Svecenikova djeca (r. Vinko Bresan, 2013), Fabian,un tânar preot, incearca sa mareasca numarul de nașteri din pitoreasca sa parohie de pe coasta dalmata gaurind prezervativele enoriașilor. Planul se dovedește a fi de succes, dar dupa o vreme incep sa apara probleme.
Filmul a câștigat trei premii la Festróia 2014, Pula Film Festival 2013 și Thessaloniki Film Festival 2013.
Poveste despre mancare si suflet / Istoria za hranata i dușata / Sould Food Stories (r. Tonislav Hristov, 2013) exploreaza nu doar modalitatile prin care mâncarea aduce laolalta oamenii, ci și felul prin care ea ne imbogatește viata.
Satovcha este un mic sat din Bulgaria, cu 2021 de locuitori de etnii si religii diferite: bulgari ortodocsi, turci musulmani, pomaci si romi evanghelisti. Despartiti de un trecut plin de conflicte, oamenii si-au facut drumul unii spre ceilalti cu ajutorul unui mijloc simplu, mâncarea. Acum farfuriile de pe masa sunt incarcate cu mândrie, identitate de neam, prietenie si un trecut comun, dar toate acestea vin cu un pret…
Nominalizat la premiul pentru cel mai bun documentar la Amsterdam (2013) și la San Francisco (2014).
De asemenea, in cadrul Divanului Degustatorilor de Film și Arta Culinara vor fi proiectate mai multe calupuri de scurtmetraje selectate la Cannes de-a lungul anilor: Miramare(Croatia- Elvetia, r. Michaela Muller), To tameno/ Offered boy(2003, Grecia, r. Marsa Makris), Boreas/ Poyraz (2006, Turcia, r. Belma Bas) și Leto bez meseca/ Moonless Summer (2014, Serbia, r. Stefan Ivancic).
Cea de-a șasea editie a Divanului Degustatorilor de Film și Arta Culinara va avea loc in perioada 21 – 30 august și va incepe cu doua seri de proiectii extraordinare in aer liber in Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august in Portul Cultural Cetate (judetul Dolj) cu proiectii de film si demonstratii culinare.
Pe timpul desfasurarii festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuita și se va face in limita locurilor disponibile.