Skip to content

Interviu gourmand cu Chef Florin Dumitrescu. ”Celebritatea m-a invatat lectia smereniei.” Noutatile din gama Deluxe, semnate de Chef Florin Dumitrescu, sunt acum in magazinele Lidl. (part 4)

In aceste zile avem in magazinele Lidl o selectie extinsa de 9 produse Deluxe noi, semnate de Chef Florin Dumitrescu. Selectia e compusa din preparate reinterpretate cu gust modern si rafinament: humus cu dulceata de ceapa si bacon sau cu trufe de vara, salata in stil berlinez, supe-crema de mazare, morcovi sau cartofi cu praz, si placinte rasucite — cu spanac, urda si sos pesto, cu magiun de prune si nuca, dar si variante cu carne de vita, oaie si branza Gorgonzola.

Aceasta lansare reflecta dorinta Lidl de a face bucataria gourmet accesibila tuturor, nu doar prin restaurante sau emisiuni, ci chiar la masa de acasa.

Cu ocazia acestei lansari speciale, Urban.ro a stat de vorba cu chef Florin Dumitrescu despre familie, Sarbatori, valorile dupa care se ghideaza nu doar in bucatarie, ci si in viata.

Cat din disciplina din sport ai adus-o in bucatarie? Pentru ca ai fost sportiv de performanta, campion la polo.

Disciplina  din sport are legatura cu cea din bucatarie si e disciplina din viata, de fapt. Zilele trecute vorbeam cu antrenorul meu de box ca disciplina nu inseamna sa fii cuminte sau sa faci curat dupa tine. Disciplina inseamna sa obtii ceea ce iti propui si, indiferent cat de greu este, sa nu te abati de la drumul tau si sa poti sa faci ceea ce ti-ai propus.

Si sincer, cred ca asta a fost cel mai usor de adus din sport in bucatarie. Pentru ca, in momentul in care m-am apropiat de echipa, am sesizat ca fiecare are rolul lui, la fel ca la polo, fiecare trebuie sa isi faca treaba cat mai bine, deci implicit, eu nu trebuie sa trag echipa in jos. Baza evolutiei, pana la urma, este dorinta de a fi cel mai bun sau macar bunul simt de a face ceea ce trebuie, indiferent cat este de greu.

Astazi esti mult mai la vedere decat la inceputul carierei. Care e lectia cea mai frumoasa pe care ai invatat-o din aceasta expunere publica?

Am cunoscut mii de oameni la auditii si am intalnit alte mii de oameni serviti la mese. Cred ca bunul simt a fost intotdeauna lectia cea mai buna si cea mai frumoasa pe care am primit-o si de la clienti, si de la concurenti. De fapt, de la toti oamenii cu care am intrat in legatura vreodata.

 A fost doar despre bun simt, felul in care te apropii de oameni nu trebuie sa fie nici foarte invaziv, dar totusi sa le dai ceea ce se asteapta. Indiferent de ce probleme ai pe acasa, tu trebuie sa fii dragut, de bun simt. Si cred ca asta e lectia smereniei.

E o lectie frumoasa dar, pentru ca esti tot mai cunoscut, exista posibilitatea sa creasca ego-ul.

Egoul poate creste, sigur. Dar cred ca oamenii care se lasa purtati candva de orgoliu si de ego nu pot fi judecati atat de aspru. S-a intamplat sa ma iau si eu prea in serios si Cristina sa-mi spuna ”Florin, stai un pic, ca nu faci operatii pe creier: esti doar un bucatar.”  Si nu mi-am permis sa ajung in situatia de a o lua prea razna. Fac parte cumva din lectiile de viata.

E important sa apara la timpul potrivit, altfel ajungi sa o dai de gard cand nu e cazul si cand ai multe lucruri de pierdut. Dar am invatat intotdeauna punandu-mi in fata obiectivele pentru urmatorii 10 ani dar si smerenia, si bunul simt. Ma bucur din suflet si multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi pentru conjunctura in care am fost pus de a fi o portavoce in meseria mea. Dar nu vreau sa-mi bat joc de asta, si am grija ce spun. Imi iau in serios munca, imi iau in serios ceea ce am de facut, pentru ca trebuie sa realize obiectivele pe urmatorii 10 ani si nu e vorba neaparat sa fiu la televizor.  Scopul este ca niciodata  sa nu pacalesc meseria.

Daca ar fi sa te gandesti la o trasatura din caracterul tau pentru ce ti-ai fi recunoscator tie?

Ca n-am renuntat si am continuat intotdeauna pe drumul meu pentru a-mi atinge scopul fara sa calc pe cadavre. Si sunt recunoscator ca nu sunt un tip invidios si asta m-a facut sa vad oamenii intr-o lumina foarte diferita. Pot sa ma bucur pentru succesul competitorului meu, lucru care este foarte greu de facut pentru multi din colegii mei sau din prietenii mei. Dar eu ma bucur sincer pentru oricine are succes, pentru ca imi dau seama ca toti avem de castigat.

Sa incheiem cu a recapitula concis ceva ce cred ca e important pentru aceste zile: care sunt cele mai mari trei greseli pe care le facem ca romani de sarbatori in relatie cu mancarea?

Sunt trei situatii prin care trecem toti si, daca tinem cont de ele, avem sarbatori frumoase si sustenabile.

Mergem la cumparaturi infometati si cumparam mult prea mult.

Lipsa organizarii. E nevoie de un meniu stabilit in avans, ca la restaurant.

Inchidem usile. Uitam sa impartim. Sarbatorile sunt despre comunitate — sa dam din ceea ce gatim.

*

In aceste zile gasiti in magazinele Lidl 9 noi produse in Gama Deluxe la preturi accesibile, create de Chef Florin Dumitrescu, dupa valorile si gusturile sale: humus cu dulceata de ceapa si bacon sau cu trufe de vara, salata in stil berlinez, supe-crema de mazare, morcovi sau cartofi cu praz, si placinte rasucite — cu spanac, urda si sos pesto, cu magiun de prune si nuca, dar si variante cu carne de vita, oaie si branza Gorgonzola.

Noile preparate Deluxe dezvoltate de Chef Dumitrescu sunt concepute cu retete simple, fara aditivi sau potentiatori de aroma, intr-o forma industriala, dar pastrand esenta gustului „de acasa”. Totul a fost lucrat cu un producator local, roman. In plus, o parte din produsele din gama extind oferta de optiuni pe baza de plante, contribuind la obiectivele Lidl de alimentatie constienta si sustenabila pentru 2050.

Citește în continuare