Skip to content

Interviu Osmany Cardentey León, Maestru Romero Havana Club “Ceea ce conteaza cel mai mult nu este reteta fixa, ci ca paharul si modul de servire sa fie capabile sa exprime spiritul si caracterul romului cubanez.”

Romul a aparut in secolul al XVII-lea in Caraibe, ca produs secundar al industriei de trestie de zahar. Muncitorii din plantatii si fabricile de zahar au descoperit ca melasa – reziduul ramas dupa extragerea zaharului – putea fi fermentata si distilata, dand nastere unei bauturi puternice, aromate si accesibile. De aici, romul s-a raspandit rapid in coloniile europene, fiind asociat initial cu marinarii, negustorii si chiar cu piratii, care il consumau pentru energie si curaj in lungile calatorii pe mare.

Treptat, romul a trecut din porturi si taverne in inima oraselor. A devenit ingredient esential in cocteleria urbana, contribuind la nasterea unor bauturi iconice precum Daiquiri sau Mojito. In Cuba, romul nu a ramas doar o bautura, ci a devenit parte din identitatea nationala si din viata cotidiana, exprimand prin gust si arome spiritul vesel, sociabil si creativ al cubanezilor. Astfel, romul a intrat in cultura urbana nu doar ca bautura, ci ca simbol al comunitatii, al traditiei si al modernitatii care se intalnesc in acelasi pahar.

Zillele trecute l-am avut in Romania pe Osmany Cardentey León, un specialist al romului cubanez, cunoscut pentru expertiza sa in productia si degustarea de rom cubanez.

Vizita Maestro-ului Ronero a fost punctata de o serie de prezentari de tip masterclass (una in cadrul BRIFT 2025) dar si de un eveniment exclusivist care a avut loc la El Unico unde a prezentat gama de romuri de prestigiu Havana Club.

Pentru cultura noastra de lifestyle, si pentru a sti sa bem cocktailuri cu povestea aferenta lor, am profitat de vizita pentru a-I pune cateva intrebari.

 Cum a inceput povestea ta cu romul si cu Havana Club?

Cred ca nu a existat un moment constient in care sa pot spune „aici a inceput drumul meu in lumea romului”. De fapt, am crescut inconjurat de o fabrica de zahar – in Cuba le numim „centrale”. Toata copilaria am trait sub influenta mirosului de trestie de zahar proaspat, al siropului si al proceselor tehnologice prin care se obtinea zaharul.

Toti copiii din zona eram marcati de aceste arome si de atmosfera fabricii. Mai tarziu, la universitate, am ales sa studiez chimia – un profil ideal pentru a te dezvolta in lumea romului.

In anul 2007 s-a inaugurat o fabrica de rom foarte aproape de locul unde traiesc si acolo a inceput drumul meu profesional in aceasta industrie. De atunci, timp de 18 ani, am trecut prin aproape toate etapele esentiale ale procesului de productie a romului.

Ce inseamna sa fii „maestru romero aspirant” si cum se obtine acest titlu?
Acest titlu se obtine demonstrand experienta si cunoastere profunda a procesului de productie a romului. Dar nu este suficienta doar partea tehnica – este esential sa intelegi ce reprezinta romul pentru Cuba: o expresie culturala a natiunii noastre.

A fi maestru romero aspirant inseamna sa iti asumi un angajament profund fata de cubaneitate si fata de tara. Devii depozitarul unei mosteniri culturale pe care trebuie sa o pastrezi, sa o imbogatesti si sa o transmiti mai departe. Este, pentru orice cubanez, o mare onoare, dar si o responsabilitate enorma.

 Cum descrii rolul unui maestru romero in echipa Havana Club?

Un maestru romero este specialistul principal, cel care poarta responsabilitatea maxima de a conserva procesele traditionale de productie a romului. El are si misiunea de a forma oameni, de a transmite know-how-ul si de a pastra acea „maniera cubaneza” de a face rom.

Astfel, asiguram pentru Cuba si pentru lume un produs de calitate, care nu este doar o bautura, ci si o expresie a identitatii nationale cubaneze.

Ce iti place cel mai mult in procesul de creare a romului? Ai avut nevoie de multa chimie?

Da, chimia a fost vocatia mea si studiile in acest domeniu m-au ajutat enorm sa inteleg procesele de fabricatie. Dar, odata ce intri in lumea romului, descoperi ca este mult mai mult decat o bautura pentru petreceri.

Romul inseamna stiinta, cercetare si inovatie. In acelasi timp, este cultura si identitate nationala. Ma face sa fiu mandru sa stiu ca ceea ce produc este strans legat de felul de a fi al cubanezilor.

Primul mare maestru romero cubanez, José Pablo Navarro – care a fost mentor si un simbol pentru noi – spunea ca „romul cubanez este gustul lichid al cubanitatii” si ca „romul este cultura cubaneza imbuteliata”. Cred ca aceasta definitie spune totul.

 Cum imbini stiinta si arta in munca ta?

Arta amestecului este secretul cel mai bine pazit al maestrilor romului cubanez. Acest secret nu se invata din carti, ci doar alaturi de maestri, in bodegile de invechire, unde are loc procesul de maturare a romului.

Stiinta iti ofera cunostintele necesare pentru a intelege procesele si pentru a le controla, dar partea artistica tine de sensibilitate, de experienta si de traditie. Combinatia dintre cele doua este ceea ce da nastere romului cubanez autentic.

 Care este partea cea mai dificila atunci cand dezvolti un nou rom?

Cel mai greu este sa ai rabdare si sa dispui de resursele necesare. Bodegile trebuie sa fie pline de baze – romuri tinere si romuri foarte vechi – care cer ani intregi de munca, de urmarire atenta, de degustare si de verificare permanenta.

Este un proces lung, care presupune sa gusti, sa studiezi, sa probezi din nou si din nou, pana cand obtii amestecul dorit. In acest sens, timpul este si aliatul nostru, si cel mai mare dusman: pe de o parte, el da romului complexitatea dorita; pe de alta parte, cere o rabdare aproape infinita.

 Ce diferentiaza romul cubanez de alte romuri din lume?

Romul cubanez este „fiul pamantului cubanez”. Are Denumire de Origine „Cuba”, ceea ce inseamna ca se naste din solul, din clima si din caracterul insulei noastre.

Are legatura si cu spiritul cubanezilor – un spirit vesel, prietenos, cald. Este un rom elegant, cu un caracter usor, dar si cu corp si consistenta. Are arome fine, este placut si usor de baut. Toate acestea il fac unic.

 In calatoriile tale, ai intalnit moduri surprinzatoare de a consuma romul?
Inca am multe de descoperit. Am participat la numeroase targuri internationale de bauturi spirtoase si am vazut stiluri foarte diferite de a aprecia romul.

Ce ma surprinde cel mai mult este respectul acordat acestei bauturi, respect comparabil cu cel pe care il avem noi, cubanezii, pentru romul nostru. Aceasta diversitate de moduri de consum m-a imbogatit enorm, pentru ca fiecare experienta iti deschide o noua perspectiva.

Ne poti da o reteta de cocktail pentru femei si una pentru barbati, pe care sa le putem prepara acasa?

Nu as putea sa-ti dau o formula exacta, pentru ca noi, maestro romero, ne oprim acolo unde incep barmanii. Ei sunt adevaratii creatori de cocktailuri, cei care dau viata si transmit cultura romului prin bauturile pe care le pregatesc.

Ce pot sa recomand este Havana Club Añejo 3 Años, care este baza clasica a cocteleriei cubaneze. De acolo, fiecare barman creeaza dupa inspiratie si traditie.

Ceea ce conteaza cel mai mult nu este reteta fixa, ci ca paharul si modul de servire sa fie capabile sa exprime spiritul si caracterul romului cubanez.

Citește în continuare