Skip to content

Sabia lui Napoleon, adjudecata pentru 4,7 milioane de euro. Celebra palarie a imparatului, la licitatie alaturi de alte 100 de obiecte ce i-au apartinut.

Pe 25 iunie, la Paris, casa de licitatii Sotheby’s va scoate la vanzare ceea ce a fost descris drept „una dintre cele mai semnificative colectii de obiecte napoleoneene aparute vreodata pe piata”. 

Este vorba despre aproximativ 100 de piese din colectia privata a lui Pierre-Jean Chalençon, cel mai cunoscut colectionar francez de antichitati si, de departe, cel mai mare admirator al imparatului Napoleon Bonaparte. Inainte de licitatie, o selectie din colectie a fost prezentata publicului la Sotheby’s Hong Kong, urmand sa fie expusa si la Sotheby’s New York, intre 5 si 11 iunie.

Colectia lui Pierre-Jean Chalençon spune, in esenta, povestea vietii lui Napoleon, asa cum a fost ea insasi spusa de imparat: „Ce roman a fost viata mea!”. 

Vedeta absoluta a licitatiei este una dintre iconicele palarii bicorne purtate de Napoleon. Daca alti ofiteri francezi o purtau cu aripile orientate fata-spate, Napoleon o aseza „en bataille”, cu aripile paralele cu umerii, pentru a fi mai usor de recunoscut pe campul de lupta. Piesa este estimata intre 500.000 si 800.000 de euro. 

A fost confectionata de Poupard, palarierul oficial al imparatului, si oferita personal de Napoleon generalului Mouton, un comandant de nadejde care s-a remarcat in batalia de la Essling, din mai 1809. Potrivit istoricilor, dupa victoria respectiva, imparatul ar fi exclamat: „Mouton-ul meu e un leu!”

Incoronarea lui Napoleon de Jacques-Louis David

Licitatia include si sabia de herald si bastonul folosit in cadrul ceremoniei de incoronare a lui Napoleon din 1804, de la Notre-Dame de Paris. Estimarea lor ajunge pana la 400.000 de euro. 

Sabia a fost creata de armurierul Boutet din Versailles si este decorata cu albine si fulgere, simboluri ale puterii imperiale. A fost purtata de Marele Herald al Imperiului in acea zi memorabila, imortalizata in celebra pictura a lui Jacques-Louis David. 

Alaturi de ea, vor fi scoase la vanzare si elemente din mantia de ceremonie a maresalului Oudinot, o uniforma din catifea cu broderii elaborate, estimata intre 30.000 si 50.000 de euro.

Se vand si sigiliul personal, ciorapii si patul de camp al imparatului.

Pentru cei care isi doresc o conexiune si mai intima cu imparatul, Sotheby’s propune o selectie de relicve personale: sigiliul sau din aur si abanos (cu o estimare de pana la 250.000 de euro), ciorapi purtati si brodati cu initialele sale (50.000–80.000 de euro), patul de camp pliabil pe care il folosea in campaniile militare (40.000–60.000 de euro) si chiar certificatul de casatorie din 1804 cu Joséphine (30.000–50.000 de euro). 

La acestea se adauga si un codicil la testamentul sau, scris si semnat in graba pe cand se afla bolnav si in exil pe insula Saint Helena, cu o estimare de pana la jumatate de milion de euro.

Licitatia de la Sotheby’s vine in contextul unei adevarate febre napoleoniene. Recent, o alta sabie care i-a apartinut imparatului si pe care acesta a comandat-o in 1802, a fost vanduta la Paris pentru aproape 4,7 milioane de euro, de peste patru ori mai mult decat estimarea initiala. 

Sabia a fost pastrata de familia lui Emmanuel de Grouchy, ultimul maresal al imperiului, caruia Napoleon i-a daruit-o personal. Aceasta suma s-a apropiat de recordul absolut pentru un obiect napoleonean, stabilit in 2007, cand sabia purtata de Napoleon in batalia de la Marengo a fost vanduta cu 4,8 milioane de euro.

Colectionarul Pierre-Jean Chalençon a cumparat prima piesa legata de Napoleon la varsta de doar 18 ani. 

In decursul a patru decenii, a adunat sute de obiecte rare, studiate si selectate cu rigoare, construind o colectie ce reflecta istoria intregii vieti a imparatului. 

In 2015, Chalençon a achizitionat cu 6 milioane de euro Palais Vivienne din Paris, o resedinta pe care a transformat-o intr-un adevarat sanctuar dedicat lui Napoleon, decorat cu peste 1.000 de piese. Printre acestea se afla si inelul de incoronare al imparatului, impodobit cu un rubin de 5,33 carate. Chalençon s-a autointitulat „ofiterul de presa al lui Napoleon”.

Totusi, visul sau pare sa se fi intors impotriva lui. Potrivit presei franceze si britanice, colectionarul a ajuns sa vanda o parte considerabila din colectie pentru a acoperi un imprumut de 10 milioane de euro contractat de la Swiss Life Banque Privée. In ciuda acestei situatii, el a declarat pentru cotidianul „Le Parisien” ca nu este coplesit de datorii si ca se afla „intr-o situatie buna”.

Citește în continuare