Skip to content

La Vatican, maine incepe conclavul. Martin Scorsese lanseaza un documentar cu ultimul interviu al Papei Francisc. Un papamobil, transformat in clinica pentru copiii din Gaza.

Maine va incepe conclavul pentru alegerea noului Papa, iar in ultimele zile, pregatirile din Vatican s-au intensificat, transformand statul papal intr-un punct de interes la nivel mondial.

In timp ce 133 de cardinali se pregatesc sa aleaga un nou lider pentru cei peste 1,4 miliarde de catolici din intreaga lume, Martin Scorsese a anuntat ca ii va aduce un omagiu cinematografic regretatului Papa Francisc, decedat pe 21 aprilie.

Cineastul in varsta de 88 de ani, una dintre primele personalitati care si-a exprimat in mod public regretul fata de disparitia pontifului, a dezvaluit ca lucreaza la documentarul „Aldeas – A New Story” care va include ultimul interviu televizat acordat de Papa Francisc.

Proiectul este produs  de Scholas Occurrentes, o miscare educationala mondiala fondata de Papa Francisc. 

Documentarul, care include ultimul interviu riguros al pontifului, a fost descris de Scorsese drept o marturie a credintei sale profunde in “natura sacra a creativitatii”. 

Prin intermediul acestei productii, se aduce in prim-plan initiativa cinematografica „Aldeas”, care combina educatia, productia de film si proiectele comunitare pentru a crea o cultura a diversitatii. 

Intr-o declaratie emotionanta, Scorsese a subliniat: „Acum, mai mult ca oricand, trebuie sa vorbim unii cu altii, sa ne ascultam reciproc, dincolo de granitele culturale. Unul dintre cele mai bune moduri de a realiza acest lucru este impartasirea povestilor despre cine suntem, reflectate din vietile si experientele noastre personale. Ne ajuta sa intelegem si sa pretuim modul in care fiecare dintre noi vede lumea.” 

Papa Francisc a impartasit aceasta convingere, insistand asupra necesitatii schimbului de idei cu respect, fara a pierde identitatea culturala, iar cinema-ul s-a dovedit a fi cel mai potrivit mijloc pentru atingerea acestui scop.

Primele tari care participa la initiativa Aldeas sunt Indonezia, Gambia si Italia, comunitatile locale vor crea filme scurte, ce reflecta identitatile, istoriile si valorile proprii. 

Documentarul va urmari atat realizarea acestor mini-filme, cat si conversatiile nestiute pana acum dintre Papa Francisc si Martin Scorsese. 

Filmele scurte vor avea premiera in cinematografe locale nou construite, menite sa devina centre culturale si comunitare pe termen lung. Intreg proiectul este finantat independent, din sponsorizari si donatii internationale.

Intr-una dintre ultimele sale declaratii publice, Papa Francisc spunea despre proiectul Aldeas: „Este un proiect extrem de poetic si foarte constructiv, pentru ca merge la radacinile a ceea ce este viata umana, sociabilitatea umana, conflictele umane… esenta calatoriei unei vieti.”

Pentru Scorsese, pierderea Papei Francisc a fost personala si profunda: „In toate privintele, a fost o fiinta umana remarcabila. Isi recunostea propriile greseli. Radia intelepciune. Radia bunatate. Avea un angajament de nezdruncinat fata de bine. Stia in sufletul sau ca ignoranta este o ciuma teribila asupra umanitatii. Asa ca nu a incetat niciodata sa invete. Si nu a incetat niciodata sa lumineze. Si a imbratisat, a predicat si a practicat iertarea. Iertarea universala si constanta,” a spus regizorul. El a adaugat: „Pierderea pentru mine este profunda – am fost suficient de norocos sa il cunosc si imi va lipsi prezenta si caldura lui. Pierderea pentru lume este imensa. Dar a lasat in urma o lumina si ea nu poate fi niciodata stinsa.”

In timp ce lumea inca reflecta asupra mostenirii spirituale a Papei Francisc, Vaticanul este in febra pregatirilor. 

Cardinalii se vor intalni miercuri, 7 mai, in Capela Sixtina, incepand de la 17:30 ora Romaniei si vor vota, in secret, pana cand unul dintre ei obtine o majoritate de doua treime din voturi si devine noul Suveran Pontif.

Desi usile vor ramane inchise pe toata durata conclavului — camerele foto si video sunt interzise iar retelele de telefonie vor fi oprite in zona pentru a nu exista scurgeri de informatii —, Vaticanul are o noua strategie de comunicare mult mai deschisa si orientata catre tendintele actuale.

Recent, Vaticanul a inceput sa dezvaluie videoclipuri care arata pregatirile concrete pentru conclav: instalarea godinului in care vor fi arse voturile, a hornului pe care va iesi fumul ce va anunta alegerea unui nou pontif sau esecul cardinalilor in demersul lor dar si transformarea Capelei Sixtine, unde a fost instalata o scena pentru a ridica si nivela nivelul meselor cu cel al altarului unde sunt depuse voturile.

Simultan, reprezentantii Vaticanului au dezvaluit un alt gest simbolic al Papei Francisc care subliniaza dorinta lui de a-i sluji pe cei neajutorati. Una dintre dorintele sale a fost ca un papamobil sa fie transformat in clinica mobila pentru copiii din Gaza. Imaginile cu autovehiculul au circulat pe retelele de socializare.

Citește în continuare