Skip to content

Noaptea Alba a Filmelor Negre @IRAF la Coyote Cafe

International Romani Art Festival 2012 (IRAF) propune Noaptea Alba a Filmelor Negre. Dintre titlurile propuse spre vizionare amintim Flames of God, Sar Thuvf, Porraimos sau Scoala Noastra. IRAF se va desfasura la Gradina Uranus din Bucuresti intre 7 – 10 iunie 2012, iar Noaptea Alba a Filmelor Negre va incheia festivalul pe 10 iunie cu o noapte de proiectii in Coyote Cafe 

International Romani Art Festival (IRAF) organizeaza, si in acest an, Noaptea alba a filmelor negre, eveniment care va avea loc duminica, 10 iunie, de la ora 23.00, in Coyote Café. INTRAREA LIBERA.
 
Sectiunea de film din acest an a IRAF este realizata in parteneriat cu The Rolling Film Festival, un festival de film dedicat romilor in Kosovo, care s-a dezvoltat, printre altele, si intr-o caravana, fiind printre putinele festivaluri din lume care se focuseaza pe aceasta tema.
 
“La noaptea alba a filmelor negre este invitata si Milica Milovic, project managerul festivalului, care va vorbi despre proiectul The Rolling Film Festival si despre productia de film despre etnia roma. Totodata, va prezenta  in detaliu filmele aduse de ei in cadrul IRAF”, spun organizatorii festivalului.
 
Filmele prezentate la Noaptea Alba a Filmelor Negre
 
FLAMES of GOD: THE GYPSY POETRY OF MUZAFER BISLIM – SUA / Franta / FYROM – 2010 – 64\’
Invitat sa participe la Bienala Internationala de Poezie, Muzafer Bislim, poet si compozitor prolific al enclavei rome din orasul Shuto Orizari (Shutka), Macedonia, pleaca la Paris in speranta de a-si vinde munca de o viata- manuscrisul unui dictionar de 25000 de cuvinte continand unele dintre cele mai vechi si mai obscure cuvinte ale limbii Romani.

Sar Thuvf (Like smoke)- Slovenia –  2010 – 24\’07\’\’
Filmul spune povestea lui Gregor Brajdič, amintirile lui legate de asuprirea poporului rom in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial si greutatile cu care familia sa s-a confruntat in Slovenia din cauza discriminarii permanente.
 
PORRAIMOS– SUA – 2005 – 57\’
Cu un nume sugestiv, tradus cu devorarea, Porraimos nareaza holocaustul romilor imbinand filme si fotografii din arhivele germane cu povestile romilor cehi, germani si austrieci supravietuitori ai masacrului, aducand in prim plan si marturiile Dinei Gottliebova , artista evreica careia i-a fost ordonat de catre Joseph Mengle sa picteze portretele prizonierilor din tabara de familii rome de la Auschwitz.
 
CIGARETTES AND SONGS – Republica Slovaca – 2010 – 50\’
Proiectul muzical AfterPhurikane Gila are la baza cercetarea antropologica a asezamintelor rome din Slovacia. Jana Belisova a colectionat sute de cantece traditionale. Aceasta cercetare a fost urmata de un atelier care a adunat 6 cantareti romi deosebiti si 3 muzicieni profesionisti. Astfel s-a nascut acest proiect multicultural. Oameni din diferite medii culturale si sociale canta impreuna iar rezultatul iti taie rasuflarea. 
 
SCOALA NOASTRA – SUA/Elvetia/Romania/2011 – 94’
Trei copii romi dintr-un mic oras transilvanean participa la un proiect de desegregare a scolilor locale, confruntandu-se cu umor, optimism si tupeu cu indiferenta, traditia si bigotismul. O poveste dulce-amara captivanta si de multe ori amuzanta despre speranta si rasa.
 
Odata cu cea de-a sasea editie a festivalului, IRAF ajunge in capitala si se va desfasura in perioada 7 – 10 iunie 2012, la Gradina Uranus.
 
Recunoscut si premiat la nivel international, IRAF aduce in cele 4 zile ale sale activitati felurite, reunind in programul sau reprezentatii artistice si de mestesug din toate genurile si formele de la muzica, dans, teatru, film, fotografie, moda, lansari de carte, pana la prestatii stradale, targuri de mestesugari si activitati pentru persoanele private de libertate, la acestea adaugandu-se numeroase actiuni de informare si implicare sociala (dezbateri, mese rotunde, workshopuri, etc) si activitati dedicate copiilor. Totul intr-un mediu multicultural, dinamic si surprinzator, care urmeaza sa aduca in fata publicului lucrari, reprezentatii, initiative si oameni de valoare din nu mai putin de 11 tari.
 
Va mai amintim si ca pana pe 6 iunie, abonamentele costa 60 lei si sunt disponibile pe www.bilete.ro 
Primele 100 de abonamente achizitionate de pe www.bilete.ro primesc bonus de 50% la achizitionarea unui bilet la urmatorul eveniment organizat de Asociatia TURN. Atentie pastrati biletele pentru a beneficia de reducere.
 
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane semnalizate Bilete.ro, la Casieria Palatul National al Copiilor Bucuresti si la Casieria Metrou Unirii 1 Bucuresti.
 
International Romani Art Festival, un eveniment organizat de Asociatia Culturala TURN in colaborare cu BuBu Bookinghouse and Events.
Festivalul a fost prefatat de un concert Taraf de Haidouks (Romania), Vrelo (Bosnia) si Lemon Bucket Orchestra (Canada) (poze aici) dar si de turneul Lemon Bucket Orchestra, care e inca in plina desfasurare. 

Citește în continuare